MedicalStudent.ro

Friday
Nov 01st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Indulcitorii artificiali ar putea duce la cresterea in greutate

Indulcitorii artificiali ar putea duce la cresterea in greutate

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Un studiu efectuat de cercetatorii americani sugereaza ca aportul de indulcitori artificiali ar putea sa influenteze cresterea in greutate a oamenilor, deoarece experimentele pe soarecii de laborator au demonstrat ca soarecii carora li se administra mancare cu indulcitori artificiali aveau un aport mai mare de calorii decat cei carora li s-a dat mancare indulcita cu zahar normal.
Studiul a fost condus de Dr. Susan Swithers si Terry Davidson, doi psihologi de la Universitatea Purdue, Indiana. Autorii sugereaza ca un gust dulce poate duce la o anticipare din partea animalelor a continutului caloric al mancarii, iar aportul de indulcitori artificiali cu putine sau fara calorii submina aceasta conexiune, ducand la un dezechilibru energetic prin cresterea aportului de mancare sau reducand cheltuiala energetica.

Cercetatorii au efectuat trei seturi de experimente pe soareci de laborator adulti, de sex masculin, care au fost impartiti in doua grupe. Unui grup i s-a administrat iaurt indulcit cu glucoza (echivalentul zaharului de masa, continand 15 calorii pe lingurita) si celuilalt grup i s-a administrat iaurt indulcit cu zaharina, cu putere calorica nula.

Sobolanii din al doilea grup au consumat mai multe calorii, au castigat in greutate si nu au redus consumul de calorii pe termen mai lung. Toate aceste rezultate au fost semnificative din punct de vedere statistic, afirma autorii, care au argumentat ca, prin ruperea legaturii dintre gustul dulce si mancarea bogata in calorii, zaharina ar putea schimba abilitatea organismului de a controla aportul de alimente.

Ei au declarat de asemenea ca schimbarile depind de experienta, ceea ce ar putea explica de ce obezitatea la oameni a crescut odata cu cresterea folosirii indulcitorilor artificiali si de ce cercetatorii nu reusesc sa cada de acord asupra efectului indulcitorilor artificiali asupra oamenilor: unii evidentiaza pierderea in greutate, altii demonstreaza castig in greutate sau niciun efect.

Swithers declara ca aceasta neconcordanta ar putea aparea deoarece studiile nu au luat in considerare consumul anterior si ca oamenii au experiente diferite cu indulcitorii artificiali si naturali. Autorii au evaluat si schimbarile termice din centrul corpului sobolanilor.

De obicei, cand corpul unui animal se pregateste de mancare, “motorul metabolic” porneste, ceea ce creste temperatura interna a corpului. Dar cand au dat sobolanilor hraniti cu iaurt indulcit cu zaharina o noua mancare, mai dulce, bogata in calorii, temperatura corpului nu a crescut asa de mult ca a sobolanilor care au fost hraniti cu iaurt indulcit cu glucoza. Swithers si Davidson au sustinut ca aceasta are loc deoarece sobolanii hraniti cu zaharina au avut un raspuns amortizat care a avut un dublu efect de a-i face sa manance mai mult si de a ingreuna arderea caloriilor: “Datele au indicat clar ca un consum al alimentelor indulcite cu zaharina, cu zero calorii, poate duce la cresterea greutatii si a tesutului adipos, comparativ cu consumul acelorasi alimente indulcita cu zahar, bogat in calorii.

Desi au recunoscut ca aceste rezultate pot fi contrar asteptarilor si ca, intr-adevar, stirile s-ar putea sa nu fie bine primite de medici si expertii in sanatate care sustin folosirea indulcitorilor cu zero calorii sau saraci in calorii pentru a scadea in greutate si ca aceste studii sunt facute pe soareci si nu pe oameni, autorii au scos in evidenta ca descoperirile lor sunt asemanatoare cu tot mai multor dovezi.

Din ce in ce mai multe studii demonstreaza ca persoanele care consuma o cantitate mai mare de bauturi dietetice indulcite cu indulcitori artificiali prezinta un risc mai mare de obezitate si sindrom metabolic. Sindromul metabolic este o cumulare de probleme de sanatate duc la cresterea riscului bolilor cardiace si a diabetului si include o cantitate foarte mare de grasime abdominala, presiune sangvina crescuta si rezistenta la insulina.

Autorii sugereaza ca alti indulcitori artificiali, ca aspartamul, sucraloza si acesulfam K, probabil au aceleasi efecte ca si zaharina. Au afirmat, de asemenea, ca desi anticipeaza ca rezultatele observate pe sobolani sa fie similare si la oameni, mai este inca mult de demonstrat pe subiectii umani. Swithers si Davidson au semnalat ca desi necesita un efort mai mare, numararea caloriilor este inca cea mai eficienta metoda de a tine sub control greutatea corporala.

www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Acidul folic poate reduce riscul de AVC

Cercetatorii din Statele Unite spun ca suplimentele cu acid folic pot reduce riscul de atac cerebral cu mai mult de 18 procente si chiar cu 25% in cazul tratamentelor de peste 36 de luni.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro