De-a lungul erelor, pana la aparitia agriculturii si a modului de prelucrare a alimentelor, omul consuma fructe, legume, nuci si carne in starea in care o gasea. De asemenea, pestele erea un adevarat aliment de baza pentru acesta. In prezent, in mod contrar, cerealele rafinate, impreuna cu zaharurile prelucrate au devent sursa principala de hrana pentru necesarul zilnic de calorii. Staffan Lindeberg, departamentul de medicina, Universitatea Lund, a studiat de multi ani efectul dietei bazate pe alimente de baza neprelucrate. De-a lungul studiilor sale multiple, acesta a observat lipsa afectiunilor cardiovasculare si de tip diabet la civilizatiile salasluite in zone ca Guinea, Kitava, Insulele Trobriand. Ce le face asa de speciale? Absolut nimic, in afara faptului ca aici alimentele rafinate si prelucrate nu se prea gasesc.
La nivelul unui studiu desfasurat in Suedia, au fost comparate doua grupuri de pacienti care au fost sfatuiti sa urmeze doua regimuri diferite. Unul bazat pe o alimentatie de tip paleolitic, cat mai putin prelucratea , iar celalalt pe o dieta de tip mediteranian, bazata pe cereale prelucrate, produse rafinate cu cantitati mici de grasimi si fructe. Toti pacientii au avut reactii pozitive de descarcare de glucoza in sange dupa mesele pline de carbohidrati, aproximativ toti suferind de diabet de tip II. Plus, toti au fost diagnosticati cu sindroame coronariene. Pacientilor din grupul “paleolitic” le-a fost recomandata dieta bazata pe carne nepreparata,peste, legume, fructe, radacini, evitand sarea si condimentele.
Rezultatele au fost surprinzatoare, in sensul ca in grupul “paleolitic”, nivelul zaharului din sange a scazut cu pana la 26 % sub nivelul precedent, de dinaintea curei, pe cand in celalalt grup, modificarile au fost minore. La sfasitul studiului, toti pacientii din grupul “paleolitic” au prezentat nivele normale de glucoza in sange.
Schimbarile din acest grup nu au fost inrudite cu vreo schimbare in greutatea personajelor, cu toate ca talia subiectilor s-a “sculptat” un pic de-a lungul studiului. Marea diferenta intre cele doua diete a fost la nivelul consumului de sare si grane, dovedind astfel ca o dieta bazata pe alimente cat mai putin prelucrate mecanic sau termic, chimic, da rezultate exceptionale in lupta cu diabetul.
Adevarul poate fi universal valabil nu numai la afectiuni de tipul diabetului ci la intregile dereglari metabolice.
www.info.lu.se
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|