Conform unui studiu german, a trai langa o sosea aglomerata sau intr-un mediu in care traficul este exploatat la maxim, este cat se poate de otravitor pentru sistemul cardiac, ducand indirect la afectarea coronariana si a intregului sistem arterial.
Expertii de la Universitatea din Essen-Duisburg, sustin ca un astfel de mediu, duce implicit la pierderea elasticitati sistemului arterial, cu urmari dramatice pentru circulatia sistemica.Dr.Barbara Hoffman spune ca acest studiu este primul cu adevarat concludent, care arata ca un mediu poluat fizic si fonic, duce la ateroscleroza si degenerescenta arteriolara, in final urmand un traseu clasic si anume, infarctul.
Studiul a folosit un esantion de aproximativ 4500 de subiecti cu varste cuprinse intre 45 si 74 de ani, locuitoari ai orasului Ruhr. Fiecare individ a fost chestionat atat in privinta nivelului de poluare cu care se confrunta cat si asupra altor factori de risc la care era expus, factori de genul diabetului si fumatului.
Studiul a mai inclus de altfel si o investigare clinica personala amanuntita pentru fiecare dintre subiecti, cu o individualizare a nivelului de calcificare a peretelui coronarian.
S-a evidentiat o incidenta foarte crescuta a celor care traiau la o distanta de aproximativ 50 de metri de sosele importante , cu un risc coronarian de a aproximativ 34 de procente, fata de cei care locuiau la o distanta mai mare de 200 de metri, departe de aglomeratia rutiera. Cu fiecare 50 de metri castigati, riscul bolilor coronariene crestea cu aproximativ 8 procente.
In urmatorii 5 ani , studiul se pare ca va fi definitivat complet. Dar pana atunci, aceste concluzii se pare ca sustin rata crescuta a afectiunilor cardiace de la nvelul marilor orase cum este Los Angeles, cei mai expusi la acestea fiind doctorii, politicienii si inginerii.
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|