MedicalStudent.ro

Friday
Nov 01st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Obezitate declansata de o infectie virala

Obezitate declansata de o infectie virala

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Noi cercetari par sa confirme teoria conform careia obezitatea s-ar datora, cel putin in parte, unui virus intalnit relativ frecvent, care conduce la formarea de noi celule adipoase foarte rezistente.

Echipa de cercetatori din SUA a atras atentia asupra multiplelor radacini complexe ale obezitatii. Cu toate acestea ei au demonstrat ca expunerea la un adenovirus-36 (Ad-36), responsabil de numeroase infectii oculare si respiratorii, induce de asemenea si dezvoltarea celulelor stem in celule adipoase.

Dr. Magdalena Pasarica, cercetator de origine romana de la Centrul de Cercetare Biomedical din Penigton, Universitatea de stat Louisiana, in Baton Rouge, subliniaza faptul ca este pentru prima oara cand s-a identificat efectul de ingrasare in urma unei infectii virale.

Oamenii de stiinta sub conducerea Dr. Pasarica au fost si primii care au demonstrat faptul ca Ad-36 este mai frecvent intalnit in randul populatiei obeze. In studii realizate precedent s-a descoperit faptul ca virusul era prezent la 30% dintre persoanele obeze incluse in experimente, in comparatie cu doar 11% la persoanele neobeze.

Dr. Pasarica a declarat ca ideea de baza a studiului realizat a fost evidentierea faptului ca Ad-36 stimuleaza transformarea celulelor stem in celule preadipoase si adipoase. Totusi cercetatoarea atrage atentia asupra faptului ca inca nu exista suficiente dovezi care sa confirme faptul ca Ad-36 provoaca obezitatea si chiar daca aceasta ipoteza se va dovedi adevarata nu conduce la ideea ca toate persoanele infectate vor deveni obeze.

Importanta obezitatii aparuta in urma unei infectii virale se reflecta in dezvoltarea unui potential vaccin anti-obezitate, prin actiunea actiunea acestuia impotriva virusului ce a indus-o.

O asemenea descoperire ar putea revolutiona sistemul medical data fiind amploarea pe care a capatat-o obezitatea in randul populatiei. O reducere a numarului persoanelor afectate ar conduce si la scaderea complicatiilor asociate acestei afectiuni, precum diabetul sau artrita.

Pentru a realiza studiul, Dr. Magdalena Pasarica a vrut sa verifice efectele infectiei cu Ad-36 la tesutul adipos obtinut in urma liposuctiunii la barbati si femei.

In studiul realizat cercetatorii au recoltat celule stem de la diverse persoane si au infectat jumatate dintre acestea cu virusul. Celulele au fost lasate sa creasca in culturi pe durata unei saptamani. Dupa aceasta perioada celulele infectate cu Ad-36 s-au dezvoltat in celule “pre-adipoase”, pe cand cele neinfectate nu s-au modificat in acest sens.

Cercetatorii au sesizat faptul ca gradul de dezvoltare adipoasa este direct proportionala cu cantitatea de virus introdusa. Acest lucru a fost valabil indiferent de sexul celor de la care provenea tesutul.

Echipa a reusit de asemenea sa identifice o gena in virusul Ad-36, cunoscuta ca si E4Orfl, ce pare a fi direct responsabila de dezvoltarea tesutului adipos. Descoperirea ei ofera noi sperante in tratamentul impotriva obezitatii.

Cu toate acestea procesul propriu-zis prin care virusul declanseaza dezvoltarea tesutului adipos este inca necunoscut. De asemenea se pun si intrebari legate de importanta pe care o are timpul pe care virusul il petrece in organism, si efectele pe care acesta le-ar mai putea declansa, chiar si in urma eradicarii sale din corp.

Cercetatorii sunt constienti ca inca nu au raspuns la numeroase intrebari in ceea ce priveste importanta Ad-36 in aparitia obezitatii, insa continua studiile pentru a putea ajunge in final la un tratament impotriva acestei afectiuni majore.

www.nlm.nih.gov
www.healthcentral.com


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Posibil vaccin anti-H5N1
Un vaccin impotriva unuia dintre cele mai comune si letale tulpini ale virusului gripei aviare, H5N1, a fost imaginat si testat de cercetatorii de la Centrul pentru Cercetare Vaccinurilor al Universitatii din Pittsburgh si Novovax Inc.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro