MedicalStudent.ro

Friday
Nov 01st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Anticonceptionale pentru barbati. Vesti bune pentru ei ... sau pentru femei?

Anticonceptionale pentru barbati. Vesti bune pentru ei ... sau pentru femei?

Evaluare articol: / 7
Cel mai slabCel mai bun 
Cu mai mult de 40 de ani in urma contraceptia a fost revolutionata prin aparitia “pilulei” anticonceptionale pentru femei, care prin modificarile hormonale pe care le induce impiedica aparitia unei sarcini nedorite. Astazi cercetatorii sunt pe punctul de a lansa pe piata pastila contraceptiva pentru barbati.

Propriu-zis nu intra inca in discutie adiministrarea unei pastile, precum in cazul femeilor, ci o injectie care ar trebui efectuata cel mai probabil lunar. Testele in ceea ce priveste aceasta sunt in desfasurare in intreaga lume, mai mult de 3000 de barbati participand la acestea.

Un studiu realizat recent demonstreaza faptul ca absenta unei proteine din sperma soarecilor masculi (proteina cu corespondent la persoanele de sex masculin) reduce mult fertilitatea. Cercetatorii sustin ca aceasta descoperire poate conduce la fabricarea pastilelor contraceptive nehormonale pentru barbati, similare celor folosite in prezent de catre femei.

Echipa de cercetatori, condusa de Yildiz Yildiz de la Universitatea din Texas, a modificat sperma soarecilor, astfel incat acesteia sa ii lipseasca proteina GBA2 denumind soarecii, “knockout”.

Pentru realizarea experimentului, cercetatorii au adunat sperma atat de la soareci cu proteina GBA 2 prezenta, cat si absenta. Rezultatele au fost cele presupuse. Sperma lipsita de GBA 2 nu a fost capabila sa fertilizeze ovulele provenite de la femele.

Aproximativ 30% din ouale fertilizate de catre sperma normala s-au transformat in blastocist, pe cand sperma soarecilor “knockout” nu a condus la formarea niciunui blastocist.

Cercetand atent la microscop sperma cercetatorii au sesizat ca spermatozozoizii proveniti din cea fara GBA 2 au capete supradimensionate, rotunde, erau mai putin numerosi si cu o motilitate redusa.

Avand drept punct de plecare acest studiu, oamenii de stiinta au presupus ca GBA2 se comporta asemanator GBA 1, o proteina inrudita, responsabila de degradarea acizilor biliari.

Totusi aceasta ipoteza a fost exclusa in urma experimentelor, conform lui David Russell, membru al echipei de cercetare. GBA 2 pare sa nu produca nicio modificare a metabolismului acizilor biliari, in timp ce absenta GBA 1 conduce la aparitia bolii lui Gaucher, caracterizata prin megaorgane si deficite neurologice.

Unul dintre tratamentele folosite in cazul acestei boli a condus in randul persoanelor de sex masculin la infertilitate, efect pus pe seama proteinei GBA 1. Insa noul studiu sustine ca de aceste efecte adverse ale tratamentului este responsabila inhibitia GBA 2.

Cercetatorii sustin eficienta pastilei contraceptive la barbati prin inhibita GBA 2, a carei functie s-a dovedit a fii independenta de metabolismul acizilor biliari.

Medicamentul utilizat ca si contraceptiv in cazul soarecilor, NB-NDJ, nu a indus la acestia nicio modificare hormonala, iar efectele sale au disparut in patru saptamani, soarecii redevenind capabili de a fecunda.

Viitoarea “pilula” contraceptiva pentru barbati are numeroase avantaje, neafectand sub nicio forma activitatea sexuala. De asemenea forma sa injectabila nu va presupune un grad de responsabilitate mai mare din partea persoanelor de sex masculin, pentru o singura administrare, eficacitatea fiind aproximata la o luna. Utilitatea sa este cu atat mai ridicata cu cat metodele de contraceptie pentru barbati sunt in prezent destul de limitate.

Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca aceasta va trebui luata in considerare numai in cazul relatiilor sexuale stabile, neoferind nicio protectie impotriva bolilor cu transmisie sexuala.

www.foxnews.com/story/
www.cbsnews.com/stories/
www.webmd.com/sex/Birth-Control/news/

 


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Sunt tigarile o pacoste mai mare pentru adolescenti decat marijuana?
Un studiu al cercetatorilor elvetieni efectuat asupra unor persoane cu varsta curpinsa intre 16 si 20 de ani, arata ca tinerii care consuma un singur tip de substante narcotice au mai putine probleme sociale decat adolescentii care consuma tutun in asociatie cu alte substante, cum ar fi marijuana sau cannabis.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro