MedicalStudent.ro

Friday
Jul 18th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Rezidentiat 2008

Evaluare articol: / 8
Cel mai slabCel mai bun 

Guvernul a adoptat Ordonanţa privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului . Ordonanţa are multe prevederi noi, în favoarea rezidenţilor. Filosofia ordonanţei este aceea de a nu mai avea şomeri sau vânzători cu diplomă de licenţă în medicină şi de a asigura asistenţă medicală de specialitate în zonele deficitare.

Incepând cu anul 2008, se va organiza examen de rezidenţiat pe locuri, rezidenţiat pe post şi rezidenţiat cu timp parţial.

Durata rezidenţiatului va fi cuprinsă intre 3-7 ani, în funcţie de specialitate. Pentru fiecare specialitate în parte durata rezidenţiatului se stabileşte prin Ordin al ministrului sănătăţii publice.

Rezidenţiatul pe post se organizează în funcţie de numărul de posturi solicitate de unităţile sanitare publice din reţeaua Ministerului Sănătăţii Publice, precum şi de ministerele cu reţea sanitară proprie.

Rezidenţiatul pe post se poate organiza numai pentru unităţi sanitare publice, din zone deficitare din punct de vedere al asigurării asistenţei medicale.

Pentru unităţile sanitare din reşedinţa de judeţ sau din judeţ, se nominalizează numai specialităţile şi unităţile sanitare care funcţionează cu mai puţin de 50% din numărul de personal normat/locuri de muncă în reşedinţa de judeţ şi în judeţ stabilit pentru medici, medici dentişti sau farmacişti.

Pentru spitalele clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice, precum şi pentru spitalele regionale NU se organizează rezidenţiat pe post.

Rezidenţii încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică care a publicat postul respectiv, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.

Specialiştii formaţi în urma promovării concursului de rezidenţiat pe post sunt obligaţi să lucreze la unitatea sanitară publică cu care au încheiat contractul individual de muncă, cel puţin un număr de ani egal cu durata corespunzătoare pregătirii în rezidenţiat. Nerespectarea acestei obligaţii implică plata tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională.

După obţinerea titlului de specialist, autorităţile locale în colaborare cu unităţile sanitare vor acorda acestora primă de instalare ca medic specialist, spaţii de locuit în folosinţa gratuită şi, după caz, spaţii destinate desfăşurării actului medical.

Pregătirea în rezidenţiat se desfăşoară, în mod descentralizat, la nivelul următoarelor centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Rezidenţii de anul I şi II pot fi incluşi în linia de gardă, în afara programului normal de lucru, pe răspunderea şi sub supravegherea medicului titular de gardă, fără a fi salarizaţi pentru această activitate.

Rezidenţii care efectuează gărzi, începând cu anul III de rezidenţiat, sunt salarizaţi pentru această activitate cu respectarea reglementarilor legale în vigoare, de către unitatea sanitară unde efectuează garda.

Începând cu promoţia 2005, absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, neconfirmaţi în rezidenţiat, pot efectua trei ani de practică supravegheată/asistată în unităţi sanitare publice, cabinete de medicină de familie, la solicitarea acestor unităţi, beneficiind de contract individual de muncă pe durată determinată. Actul medical pe care îl prestează în timpul celor trei ani de practică este sub responsabilitatea unui medic cu drept de liberă practică.

Pe parcursul celor trei ani, medicii care efectuează practică supravegheată/asistată au obligaţia să se prezinte la concursul de rezidenţiat şi dobândesc dreptul de liberă practică după promovarea examenului de medic specialist.

Tot din acest an, medicii posesori ai certificatului de specialist pot efectua pregătire pentru obţinerea celei de a doua specialităţi în regim cu taxă.


01.02.2008 / Ministerul Sanatatii


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Relatia dintre modul de viata inactiv si accelerarea procesului de imbatranire

Indivizii care sunt fizic activi in timpul liber par sa fie mai tineri, din punct de vedere biologic, decat cei cu un stil de viata inactiv. S-a constat ca oamenii care fac exercitii fizice regulat au o predispozitie scazuta pentru boli cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer, presiune arteriala marita, obezitate si osteoporoza.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro