Copiii care au fost hrăniţi numai la sân, cel puţin în primele trei luni de viaţă, nu prezintă un risc mai scazut de a dezvolta alergii şi astm, faţa de copiii a căror nutriţie a fost asigurată cu ajutorul produselor pentru bebeluşi.
Mai mult, copiii care au fost hrăniţi numai natural au avut un risc de 2-3 ori mai mare pentru rezultate pozitive la testele de antigen, afirmă Michael Kramer, de la Spitalul de copii din Montreal şi colegii sai.Cercetătorii au monitorizat 13.889 perechi mamă-bebeluş pentru primele trei luni de după naştere şi iar, peste 6 ani şi jumatate. Femeile şi copiii lor au fost înscrişi într-un program experimental care urmărea hrănirea la sân, in mod exclusiv, pentru cel puţin 3 luni.
Principalele rezultate ale studiului s-au bazat pe răspunsurile de la chestionarele făcute în copilărie şi pe testele de sensibilitate la alergeni des întâlniţi, inclusiv praful din casă, pisicile, polenul de mesteacăn si diferite plante.
Conform răspunsurilor din chestionar, 11% dintre copiii alăptaţi în mod natural au avut cel puţin un episod de respirat greu, comparativ cu 9,6% dintre copiii din grupul de control şi 1,4% din primul grup au fost diagnosticaţi cu astm, comparativ cu 1,0 % din grupul de control.
Copiii din grupul de alăptare au avut o probabilitate mai mare să aibă o respiraţie grea în cele 12 luni precedente, simptomele febrei de fân, mâncărimi recurente, prurit sau cel puţin un episod de eczemă, precizează Dr. Kramer.
La simptomele alergice au fost observate scăderi semnificative în istoria eczemelor şi în cazul alăptatului prelungit şi în cazul alăptatului exclusiv prelungit."
Dar nu există nici o dovadă că alăptarea exclusivă a redus riscul astmului, febra de fân sau eczemele când copiii au ajuns şcolari, spun cercetătorii.
"Cu toate acestea, cele mai concrete legaturi au fost la testele de sensibilitate şi acestea au avut rezultate in sens opus", spun cercetatorii, cu riscri semnificativ crescute pentru teste pozitive printre copiii care au fost alăptaţi exclusiv la sân pentru 6 luni sau mai mult.
Mai mult, 6 dintre testele studiului au avut rate pozitive la testele de sensibilitate care au fost atât de mari, încât autorii le-au eliminat din analiza lor. Ceva sistematic a apărut cu siguranţa în aceste cazuri", afirma Kramer.
Dar pentru că au exclus acele cazuri, Dr. Kramer afirma că "nu putem fi siguri că intervenţia experimentală (alăptat exclusiv şi prelungit) a cauzat aceste riscuri."
Cu toate acestea, rezultatele sugerează că alăptatul exclusiv la sân pare improbabil de a avea un impact major în reducerea incidenţei bolilor atipice.
www.medpagetoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|