Anafilaxia este deseori nerecunoscuta, nereportata si uneori chiar netratata. Cel mai surprinzator pare totusi faptul ca anafilaxia este si putin inteleasa, dupa peste 100 de ani de la descoperirea sa.
Comparativ cu progresele uimitoare facute in domeniul imunologiei, in diagnosticarea si tratarea diverselor alergii, datele pe care le detinem despre anafilaxie sunt extrem de vagi.
Se credea de exemplu ca are intotdeauna o cauza specifica (o intepatura de albina, ingerarea unor anumite substante - gluten, etc) insa recent s-a descoperit ca nici macar acest lucru nu e in totalitate adevarat – 20% sau chiar mai mult din cazurile raportate sunt clasificate ca idiopatice.
Chiar si tratamentul anafilaxiei poate produce controverse – desi adrenalina e considerata tratamentul de electie de mult timp ea este utilizata doar in cele mai grave cazuri, cu rezultate uneori contradictorii. In schimb steroizii, care sunt deseori utilizati, nu au fost niciodata testati intr-un studiu organizat, pentru a avea dovada eficientei lor deoarece un asemenea studiu ar implica riscuri mult prea mari pentru ca testarile sa fie efectuate pe om.
Descrisa pentru prima data in 1902, de catre Portier si Richet, anafilaxia era o mica “cutie neagra”, ale carei mecanisme nu se cunosteau deloc. Desi azi stim de existenta imunoglobilinei E (IgE) si a receptorului sau celular multe dintre caile de reglare sau actiunile unor mediatori raman in umbra. Cu cat se studiaza mai mult anaflaxia cu atat se descopera ca mecanismele sunt mult mai complexe, notiunile pe care le detinem azi nediferentiind cu nimic anafilaxia de alte raspunsuri imune simple, ca stranutul, mancarimea pielii sau a ochilor sau iritarea faringelui.
Un aspect al fenomenului anafilaxiei ce a fost mult timp neglijat este rolul sistemului nervos in declansarea si mentinerea acestei manifestari imunologice. S-a presupus ca acest rol poate fi explicat urmand modelul unui reflex: calea aferenta poate fi reprezentata de nervii expusi alergenului ce se pare ca trimit semnale cortexului sau de catre factorii circulatori pot afecta direct SNC. Calea eferenta ar putea determina eliberarea de neuropeptide si neurokinine, care sa activeze mastocitele si alte celule implicate in raspunsul imun.
Studii se fac in acest domeniu de aproape 40 de ani, acum 25 de ani publicandu-se chiar si un studiu legat de “invatarea eliberarii de histamina”, in revista Science. Interesant este ca s-a descoperit si ca leziunile de hipotalamus la soricei determina disparitia raspunsului anafilactic. E clar ca procesele hipotalamice, ce pot fi afectate de stress sau factori endocrini pot juca un rol mare in anafilaxie, aceste date deschizand drumul spre noi incercari de a controla raspunsul anafilactic la persoanele susceptibile, tintind aceste zone hipotalamice.
Discutiile pot continua pe multe pagini, despre reglarea cailor de semnalizare nervoasa in anafilaxie sau despre activitatea mediatorilor in tot acest proces. De retinut e ca anafilaxia cuprinde numeroase aspecte si nu inseamna neaparat soc anafilactic. Intrebarea ce se pune inca e: de ce unii oameni reactioneaza alergic intr-o situatie in care ceilalti nu prezinta nici un raspuns imun? Aceasta intrebare generala poate duce la altele mai specifice:
1. de ce pacienti cu reactii sistemice precedente nu mai reactioneaza la un moment dat la stimul?
2. de ce pacientii cu reactii locale mari prezinta un risc foarte mic de a face anafilaxie?
3. de ce pacientii pozitivi la testarile intradermice dar fara istorie de raspunsuri anafilactice ajung sa dezvolte cel putin un episod de anafilaxie?
Raspunsurile sunt inca de cautat...pana atunci trebuie sa ne obisnuim sa comparam factori serici, raspunsuri celulare, sa interpretam corect posibilele influente ale mediului in cazul fiecarui pacient, in concluzie sa analizam foarte atent toate datele unui raspuns alergic pentru ca anafilaxia nu incepe cu un soc anafilactic ci se termina asa.
Pentru mult mai multe date despre anafilaxie incercati cu incredere link-urile de la bibliografie!
Bibliografie
1. What is Anaphylaxis?, http://www.medscape.com/viewarticle/562300
2. Emergency Treatment and Prevention of Insect-Sting Anaphylaxis, http://www.medscape.com/viewarticle/540689
3. A Current Review of Idiopathic Anaphylaxis, http://www.medscape.com/viewarticle/460702
4. EpiPen Injector, http://www.onlinepharmacynz.com/product/49/EpiPen_Adrenaline_Injection_Syringe_Auto-Injector_for_Anaphylaxis_.html
5. About Anaphylaxis, http://aaia.ca/en/aboutAnaphylaxis.htm
< Anterior | Urmator > |
---|