Dr. Christopher Counter si colegii sai de la Centrul Medical Universitar Duke au identificat IL6 ca fiind o noua tinta in lupta impotriva cancerului. Ei au reusit acest lucru prin scurtcircuitarea unei gene binecunoscute, implicate in aproximativ o treime din totalitatea cancerelor, in loc sa se axeze pe proteina pe care o codifica.
Gena ras, cunoscuta drept oncogena cand are mutatii, a fost implicata in mai multe tipuri de cancere, incluzand cancerul pulmonar si pancreatic. Eforturile de a bloca sau inactiva aceasta gena s-au dovedit zadarnice. Cancerul pancreatic are cea mai mare legatura cu gena ras, si este de asemenea unul dintre cancerele cel mai greu de tratat. Putini pacienti mai sunt in viata la 5 ani dupa diagnosticare, spun cercetatorii.Ras este cheia proteinei mesager intracelulare care directioneaza, printre altele, cresterea si proliferarea celulara. Supraexprimarea oncogenei ras este un pas catre dezvoltarea mai multor cancere. Din pacate, incercarile de a inhiba gena in clinica s-au dovedit nereusite. "Stim ca gena ras este foarte importanta in cancer, dar nu am reusit sa o inactivam. Asa ca am decis sa ne axam asupra unui lucru pe care medicatia poate sa il inactiveze." explica dr. Counter. Echipa sa a reusit astfel sa identifice si alte proteine secretate la activarea genei, si sa le evalueze potentialul pe post de terapeutice. Unul din factori in special le-a atras atentia.
IL6 este o citokina inflamatorie, un factor de crestere, care stimuleaza sistemul imun pentru a raspunde in caz de leziuni. Echipa dr. Counter a demonstrat ca ras induce secretia de IL6 la celule de mai multe tipuri. Apoi au aratat ca IL6 promoveaza geneza tumorilor si incurajarea neoformarii vaselor de sange.
Echipa de cercetatori au reusit sa contracareze o tumora in formare intr-un model preclinic prin suprimarea acitivitatii IL6. Mai multe studii sunt necesare pentru a demonstra eficacitatea tintirii IL6 in terapia anticanceroasa, dar aceste rezultate preliminare sunt incurajatoare.
"IL6 este ca o pedala care permite tumorii sa conduca mai departe" spune dr. Counter. "Fara ea, tumora nu mai poate creste, lucrul pe care l-am vazut cand am inhibat IL6 in tumora-model."
O a doua faza a testelor testeaza acum anticorpii monoclonali anti-IL6, pentru pacientii cu mieloame, cancer care depinde de IL6, dar la care nu se cunoaste conexiunea cu gena ras. Daca rezultatele acestor teste sunt pozitive, studiile ar putea incepe cu cancerele dependente de aceasta gena. Grupul dr. Counter urmareste ideea ca un astfel de anticorp poate inhiba dezvoltarea cancerului pancreatic la soarecii de laborator.
www.scientificblogging.com
< Anterior | Urmator > |
---|