Celulele pielii modificate genetic pot fi folosite pentru a lupta impotriva cancerului aparut la varste fragede. Cercetatori de la UCLA au reusit sa stimuleze sistemul imun al soarecilor de laborator prin injectarea de celule epiteliale intr-un neuroblastom.
Acest tip de tumora este cauza a 15% din cancerele fatale care apar la copii, cel mai frecvent sub varsta de 5 ani. "Odata ce au fost modificate genetic, celulele epiteliale devin factori de productie a diferitelor proteine care ajuta sistemul imun.", spune dr. Stephen Hart, conducatorul studiului.Cand au fost injectate la locul tumorii, aceste celule au ajutat sorecii sa traiasca 90 de zile mai mult decat sorecii carore nu le-au fost injectate aceste celule.
Cercetarile anterioare au aratat ca celulele tumorale modificate genetic pot fi intoarse impotriva tumorii de provenienta "dar sa folosim chiar pielea pacientului este mult mai usor", spune dr. Hart.
"Aceste celule pot fi prelevate printr-o punctie-biopsie de rutina, crescute in laborator si apoi modificate genetic, inainte de injectare la locul tumorii."
Neuroblastomul este un tp de cancer care afecteaza celulele nervoase, implicate in dezvoltarea sistemului nervos si a altor tesuturi. Prognosticul pentru copiii diagnosticati in primele 12-18 luni de viata este bun, dar in cazul celorlalti copii poate fi greu de tratat. Mai putin de 100 de cazuri sunt diagnosticate in fiecare an, conform Cancerbackup.
Dr. Bruce Morland, seful Grupului pentru Cancer si Leucemie Pediatrica, spune: "Suntem incantati ca cercetatorii descopera modalitati de a imbunatati potentialul imunoterapiei pentru acesti copii."
"Studiile pe soareci se adauga la dovezile ca stimularea sistemului imun poate contracara cu succes neuroblastomul."
"Totusi, trebuie sa descoperim inca multe lucruri despre aceasta abordare, inainte de declara ca este un tratament eficient si sigur pentru copii."
bbc.co.uk
< Anterior | Urmator > |
---|