MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Cancerul cervical corelat cu stresul

Cancerul cervical corelat cu stresul

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
O femeie care experimenteaza nivele crescute de stres constant poate dezvolta o forma de cancer cervical, conform unui articol publicat in revista Annals of Behavioral Medicine. Dupa cum spun cercetatorii, niciun studiu nu a relevat vreo asociere intre evenimente majore din trecut, ca si pierderea unei slujbe sau un divort si raspunsul corpului la infectii.

Subtipurile HPV-ului (papilomavirusul uman), in special HPV 16, pot determina aparitia cancerului cervical, virusul fiind raspandit prin intermediul raporturilor sexuale. Cercetatorii explica faptul ca virusul HPV necombinat nu este suficient sa dezvolte cancerul cervical. In cele mai multe dintre cazuri, infectia cauzata de virusul HPV la femeile sanatoase va disparea dintr-o data. Doar o mica parte din aceste femei infectate vor dezvolta leziuni precanceroase sau chiar cancerul cervical.

Cu alte cuvinte, femeile al caror raspuns imun la virus este eficace, vor scapa de acesta, pe cand cele al caror raspuns este mai putin eficace, vor ramane infectate, prezentand, totodata un risc marit de dezvoltare a acestei forme de cancer.

Cercetatorii au presupus ca stresul ar putea declansa schimbari privind functionarea sistemului imunitar, ceea ce ii va ingreuna corpului capacitatea de lupta impotriva acestui virus si de a-l inlatura. Astfel, au decis sa realizeze un studiu pe baza caruia sa se lamureasca daca aceasta este sau nu cauza.

In cadrul acestui studiu, cercetatorii au urmarit sa vada daca exista vreo conexiune intre stres si raspunsul imun la HPV in cadrul femeilor care aveau leziuni cervicale precanceroase. Participantele au completat un chestionar, bazat pe intrebari privind nivelul de stres din ultima luna. Au fost formulate, de asemenea, intrebari privind evenimente majore care puteau provoca stresul, cum ar fi moartea unei rude apropiate, pierderea unei slujbe sau un divort.

Carolyn Y. Fang, Fox Chase Cancer Center, a afirmat: “Am avut surpriza de a constata ca nu exista nicio asociere semnificativa intre conditiile existentei unui stres major si raspunsul imun la HPV16. Aceasta s-ar putea datora perioadei de timp care s-a scurs de la evenimentul care ar fi provocat stresul si, de asemenea, modului in care aceste persoane au facut fata evenimentului. Descoperirile privind stresul zilnic ne-au aratat insa un cu totul alt punct de vedere, ceea ce inseamna ca femeile care au raportat un nivel mare de stres pot prezenta un risc mult mai mare de a dezvolta cancer cervical intrucat sistemul lor imunitar nu poate lupta impotrvia celor mai obisuite virusuri care-l cauzeaza”.

www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Razvan Popa
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cresterea susceptibilitatii celulelor tumorale la tratament

Cercetatorii in oncologie de la Universitatea Washington au descoperit un mecanism de protectie al tumorilor impotriva leziunilor pe care le induce hipertermia, ceea ce face ca beneficiile terapiei bazate pe combinarea radioterapiei si termoterapiei sa fie limitate.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro