O echipa de cercetatori elvetieni a descris un nou mecanism prin care celulele tumorale migreaza in sistemul limfatic, in etapele de inceput ale metastazelor.
Aceasta descoperire ofera o noua perspectiva in dezvoltarea unor noi terapii care sa incetineasca procesul de instalare a metastazelor in cazul unor diferite tipuri de neoplazii.
Este deja cunoscut faptul ca celulele tumorale se raspandesc prin sistemul limfatic, atacand si alte tesuturi, insa nu se cunosc detaliile mecanismului prin care acest fenomen se produce. In numarul din iunie al revistei “Celula Canceroasa” (Cancer Cell), cercetatoarea Melody Swartz, in colaborare ce Jacqueline Shields, propune o explicatie a disemnarii limfatice a celulelor tumorale.
Tumorile produc de cele mai multe ori exces lichidian care se scurge continuu in vasele limfatice cele mai apropiate. Dr. Swartz a demonstrat cum celulele tumorale folosesc o strategie chimica inteligenta, prin care se deplaseaza in scurgerea lichidiana permanenta, pentru a ajunge la nivelul vaselor limfatice.
In mod natural tesuturile limfatice secreta o cantitate mica de molecule-semnal. Celulele migreaza in sensul concentratiei mari a acestor molecule, astfel ca daca se afla in apropierea unui vas limfatic vor patrunde in el. Grupul condus de Swartz a demonstrat ca tumorile secreta pe langa fluid si acest tip de molecula semnal, care ajunge cu lichidul in sistelmul limfatic.
Aceasta curgere lenta influenteaza distributia concentratiei acestei molecule in vasele limfatice, atragand dupa sine si celulele tumorale. In apropierea vasului concentratia moleculei semnal este ridicata prin secretia proprie sistemului limfatic potentand migrarea celulelor tumorale si garantand prezenta lor la nivelul vaselor limfatice.
Pentru a demonstra acest nou concept, cercetatorii au conceput o cultura tisulara model, care reproduce conditiile de mediu din organismul uman, in care celulele tumorale prolifereaza si au compus o formula cu ajutorul careia sa calculeze gradientul de concentratie produs de molecula semnal.
Studiul ofera dovezi ca celulele tumorale pot atat produce, cat si folosi aceeasi molecula semnal, si subliniaza importanta proprietatilor biofizice ale mediului adiacent dezvoltarii unei tumori, in mod particular existenta unui flux de curgere continuu si lent prin vasele limfatice functionale.
Acest studiu deschide noi drumuri in lupta de combatere a metastazelor. Swartz concluzioneaza ca obstructia unui vas limfatic ar putea opri migrarea celulelor tumorale catre acesta. Astfel probabil ca un medicament care ataca nodulii limfatici afectati de metastaza ar putea bloca molecula semnal si o data cu aceasta si migrarea celulelor maligne.
www.medicalnewstoday.com
www.sciencedaily.com
< Anterior | Urmator > |
---|