MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Identificarea celulelor responsabile de declansarea melanomului malign

Identificarea celulelor responsabile de declansarea melanomului malign

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Luna aceasta, cercetatori din SUA au descoperit celulele responsabile de aparitia melanomului malign. Importanta acestei realizari este constituita de faptul ca subpopulatia celulara identificata ar putea fi tinta unei terapii care sa inhibe dezvoltarea tumorala.

Raportul privitor la aceasta descoperire a fost publicat in numarul lunii ianuarie, al revistei Nature. Experimentele au fost conduse de Dr. Markus H. Frank, de la Spitalul de copii din Boston. Acesta a folosit diverse metode pentru a identifica celulele ce initiaza melanomul malign. La final, ele au fost denumite prin expresia ABCB5, un mediator chemorezistent.

Celulele stem canceroase au fost izolate dintr-un numar relativ ridicat de tumori maligne umane.
Cercetatorii au demonstrat cum “anihilarea” celulelor care determina melanomul malign cu ajutorul anticorpilor, opreste progresia tumorala.

Testele au fost realizate pe soareci carora le-au fost grefate celule umane. Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca celulele ABCB5+ (din subpopulatia ABCB5) , au o capacitate mult mai mare de a genera proliferare celulara aberanta, spre deosebire de ABCB5-, care sunt mai abundente in organism, dar mai putin agresive.

Alte experimente realizate au evidentiat faptul ca subpopulatia celulara ABCB5+ este capabila auto-innoire si auto-diferentiere, dand nastere atat la celule identice, cat si la celule ABCB5- ( care par sa genereze numai celulele identice cu ele).

Pentru a demonstra faptul ca ABCB5+ sunt esentiale in aparitia melanomului malign, cercetatorii au tratat soarecii la care fusesera grefate celule umane, cu anticorpi monoclonali anti-ABCB5. Rezultatele au evidentiat faptul ca acestia au indus citotoxicitate mediata celular, impotriva celulelor ABCB5+, confirmand astfel ipoteza.

Dr. Frank, unul dintre participantii la studiu, spera ca descoperirea celulelor ce par a initia melanomul malign, sa fie cheia opririi proliferarii celulelor maligne. Acesta sustine necesitatea realizarii unor noi studii pentru a se verifica daca celulele care genereaza extinderea procesului malign, sunt identice din punct de vedere molecular, sau daca acest fenomen necesita participarea mai multor subpopulatii celulare.

Rezultatele studiului actual reprezinta oricum un pas important in elucidarea mecanismului de raspandire al melanomului malin, si eventual in stabilirea unei tinte specifice pentru un potential tratament, prin supresia chemorezistentei tumorale. De o importanta deosebita este si faptul ca celulele ABCB5+ par a fi implicate si in raspandirea celulelor maligne din cancerul mamar.


www.medscape.com
www.nature.com/nature/
www.bignewsday.com

 


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Nanoparticule aurite detecteaza cancerul(2)
Prin atasarea unor nanoparticule de aur - ca niste bile minuscule sau bete - de celulele canceroase, detectarea timpurie va fi posibila. Folosind fotoacustica - o combinatie intre ultrasunete si lasere - cercetatorii de la Institutul BMTI pentru Tehnologie Biomedicala spera sa imbunatateasca diagnosticarea, mai ales in stadiile precoce ale bolii. Un pas inainte il reprezinta folosirea particulelor de aur in tratamentul curent al cancerului.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro