Raportul privitor la aceasta descoperire a fost publicat in numarul lunii ianuarie, al revistei Nature. Experimentele au fost conduse de Dr. Markus H. Frank, de la Spitalul de copii din Boston. Acesta a folosit diverse metode pentru a identifica celulele ce initiaza melanomul malign. La final, ele au fost denumite prin expresia ABCB5, un mediator chemorezistent.
Celulele stem canceroase au fost izolate dintr-un numar relativ ridicat de tumori maligne umane.
Cercetatorii au demonstrat cum “anihilarea” celulelor care determina melanomul malign cu ajutorul anticorpilor, opreste progresia tumorala.
Testele au fost realizate pe soareci carora le-au fost grefate celule umane. Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca celulele ABCB5+ (din subpopulatia ABCB5) , au o capacitate mult mai mare de a genera proliferare celulara aberanta, spre deosebire de ABCB5-, care sunt mai abundente in organism, dar mai putin agresive.
Alte experimente realizate au evidentiat faptul ca subpopulatia celulara ABCB5+ este capabila auto-innoire si auto-diferentiere, dand nastere atat la celule identice, cat si la celule ABCB5- ( care par sa genereze numai celulele identice cu ele).
Pentru a demonstra faptul ca ABCB5+ sunt esentiale in aparitia melanomului malign, cercetatorii au tratat soarecii la care fusesera grefate celule umane, cu anticorpi monoclonali anti-ABCB5. Rezultatele au evidentiat faptul ca acestia au indus citotoxicitate mediata celular, impotriva celulelor ABCB5+, confirmand astfel ipoteza.
Dr. Frank, unul dintre participantii la studiu, spera ca descoperirea celulelor ce par a initia melanomul malign, sa fie cheia opririi proliferarii celulelor maligne. Acesta sustine necesitatea realizarii unor noi studii pentru a se verifica daca celulele care genereaza extinderea procesului malign, sunt identice din punct de vedere molecular, sau daca acest fenomen necesita participarea mai multor subpopulatii celulare.
Rezultatele studiului actual reprezinta oricum un pas important in elucidarea mecanismului de raspandire al melanomului malin, si eventual in stabilirea unei tinte specifice pentru un potential tratament, prin supresia chemorezistentei tumorale. De o importanta deosebita este si faptul ca celulele ABCB5+ par a fi implicate si in raspandirea celulelor maligne din cancerul mamar.
www.medscape.com
www.nature.com/nature/
www.bignewsday.com
< Anterior | Urmator > |
---|