Genomica translationala este un domeniu relativ nou, ce incearca sa coreleze descoperirile de la nivelul genomului uman cu metode de diagnostic, prognostic si tratament a diverse boli incurabile. Cercetatorii acestui institut au anuntat recent ca o mutatie la nivelul genei FGFR2 este implicata in aparitia cancerului endometrial.
Mutatia FGFR2 conduce la multiplicare celulara necontrolata si implicit la cancer. Descoperirea realizata de TGen (in colaborare cu Universitatea de Medicina Washington, cu un institut din cadrul Universitatii Cambridge si cu Universitatea de Medicina din New York) ar putea accelera cercetarile pentru gasirea unui tratament impotriva adenocarcinomului endometrial. In acest sens, experimentele sunt in curs, descoperindu-se deja un medicament ce inhiba activitatea genei FGFR2. (Studiul a aparut in numarul din mai a revistei “Oncogene” .)
Aproximativ 40000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer uterin, acesta fiind a patra cauza de deces in randul persoanelor de sex feminin (dupa cancerul mamar, cel pulmonar si cel de colon). La femeile cu varste cuprinse intre 60 si 70 de ani se intalneste cea mai mare incidenta a cancerului endometrial. Daca este descoperit intr-un stadiu incipient, acest tip de cancer poate fi tratat cu succes prin indepartarea chirurgicala a uterului (unul dintre cele mai frecvente simptome este reprezentat de sangare vaginala, postmenopuaza). Cu toate acestea, numarul persoanelor decedate din aceasta cauza se ridica la 7000, in fiecare an, in SUA.
Cercetatorii de la TGen au scanat cu ajutorul unei tehnologii de ultima ora, fragmente din 187 de tumori de cancer endometrial. Astfel au identificat mutatii la nivelul genei FGFR2 in 16% din tumorile studiate, evidentiind existenta unei clase particulare de cancer endometrial.
Gena FGFR2 codifica o proteina ce joaca rol esential in cresterea si multiplicarea celulara. La pacientii cu mutatii ale acesteia, aparitia tumorilor este cauzata de activitatea neintrerupta a receptorilor pentru proteina produsa.
Dr. Pamella Pollock, cercetator implicat in studiul FGFR2, a declarat ca asocierea cancerului endometrial cu anumite mutatii genice a fost facuta cu mai mult timp in urma, insa pe atunci aceasta descoperire nu a fost aplicata in dezvoltarea unui tratament.
Dr. Paul Goodfellow, expert in cancerul endometrial si profesor la departamentele de chirurgie, genetica si obstretica-ginecologie la Universitatea de Medicina Washington, impreuna cu Dr. Pollock, are in plan noi studii de cercetare prin care sa verifice daca doua medicamente (aflate acum in prima faza experimentala) ce inhiba dezvoltarea celulara aberanta in alte tipuri de cancer decat cel endometrial, ar putea fi folosite si in tratamentul celui din urma. Studiile viitoare includ testarea acestei metode terapeutice pe soareci.
Goodfellow a declarat ca incearca sa evalueze implicarea genei FGFR2 in aparitia tumorilor pe un grup mai mare de pacienti, pentru a vedea daca mutatia acesteia duce la o forma mai agresiva sau mai usoara de cancer uterin.
Data fiind frecventa cu care mutatia FGFR2 este implicata in aparitia cancerului, cercetatorii spera ca in urmatorii 2-3 ani vor putea lansa faza a doua experimentala prin care sa verifice eficienta tratamentului cu inhibitori ai activitatii genei in cancerul endometrial.
Identificarea genei FGFR2 si a rolului ei in aparitia adenocarcinomului endometrial este rezultatul unei colaborari stiintifice. Dr. Pollock a studiat implicarea genei in aparitia melanomului, mai mult de 3 ani, o echipa condusa de Dr. Stratton si Dr. Futreal au descoperit date legate de rolul pe care aceasta gena l-ar putea avea in aparitia cancerului endometrial, iar Dr. Goodfellow a asigurat mostrele de tesuturi tumorale provenind de la persoane cu cancer uterin.
www.sciencedaily.com
www.nlm.nih.gov
www.topix.com
< Anterior | Urmator > |
---|