MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Descoperiri privind legaturile dintre Chlamydia si cancerul cervical

Descoperiri privind legaturile dintre Chlamydia si cancerul cervical

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Papilomavirusul uman – HPV , o boala infectioasa a pielii si a mucoaselor, este considerata a fi una dintre cele mai des intalnite boli cu transmitere sexuala din lume si, de asemenea, este cunoscuta ca agent ce favorizeaza aparitia sau dezvoltarea cancerului cervical. Cercetarile din prezent ne arata ca un factor de risc crescut il reprezinta Chlamydia Trachomatis.

Chlamydia este o bacterie cu transmitere sexuala ce infecteaza barbatii, femeile si copiii. Aproximativ 4 milioane de americani se infecteaza anual, facand din aceasta boala una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala in Statele Unite.

Daca alte infectii cu transmitere sexuala se mai manifesta intr-un mod sau altul (sa spunem ca sunt "galagioase"), infectia cu Chlamydia Trachomatis este renumita prin fapul ca este "tacuta". Aproximativ 70 % dintre femeile infectate si aproximativ 40 % dintre barbatii infectati nu vor avea nici un fel de simptome in cazul infectiei prezente in organismul lor. De aceea i s-a spus chiar "infectia tacuta".

Chlamydia Trachomatis este o bacterie "ciudata", care se comporta ca un virus - nu se poate dezvolta si multiplica decat in interiorul celulelor corpului uman. Acest tip de dezvoltare se numeste "parazitism celular". Odata intrata in celula, bacteria fie se inmulteste si invadeaza celelalte celule, fie intra intr-o stare de latenta (de asteptare).

Jeff Korte, cercetator la Institutul National de Cancer , impreuna cu un asistent univesitar din cadrul Universitatii Medicale din Carolina de Sud, au identificat virusul HPV la 68 femei infectate cu boli cu transmitere sexuala, pentru a analiza impactul infectiilor genitale pe o perioada de 1-2 ani. Korte a descoperit ca infectiile HPV ar fi durat mai mult in cazul prezentei Chlamydiei.

“Persistenta HPV-ului reprezinta unul din principalii factori de risc pentru cancerul cervical”, afirma Korte. “Daca o infectie cu HPV dureaza si mai mult, este foarte posibil ca aceasta sa fie insotita de o leziune care ar putea evolua, in final, spre un cancer.”

Profilaxia se poate face doar prin vaccin , asigurand protejarea individului de toate cele 4 tipuri de HPV. Intrucat majoritatea indivizilor HPV-pozitivi capata boala in decursul a catorva ani de activitate sexuala, primii incurajati sa-si faca vaccinul sunt adolescentii. Vaccinurile curente au fost aprobate pentru persoanele de sex feminin cu varsta curpinsa intre 9 si 26, insa cele mai incurajate sunt cele cu varsta intre 11 si 13 ani.

Intrucat vaccinul impotriva HPV a devenit o problema controversata din punct de vedere social, raspandirea HPV-ului devine o mare grija privind sanatatea publica. “Vaccinurile ne permit sa salvam aproximativ 250.000 de vieti pe an din intreaga lume, vieti amenintate de acest virus responsabil in mare masura de aparitia cancerului cervical.”

www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Razvan Popa
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Migrarea celulelor tumorale in sistemul limfatic

O echipa de cercetatori elvetieni a descris un nou mecanism prin care celulele tumorale migreaza in sistemul limfatic, in etapele de inceput ale metastazelor.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro