Studii realizate in ultimul timp la Universitatea de Medicina Washington, St. Louis, sugereaza faptul ca plachetele ar putea avea un rol important in metastazarea tumorala. Dupa detasarea de tumora primara, celulele tumorale disemineaza pe cale sangvina la distanta, frecvent se atasaza endoteliului si prolifereaza. Plachetele formeaza cu aceste celule agregate favorizand localizarea lor in diverse sectoare ale organismului.
Astfel, trombocitele ofera o oarecare protectie celulelor maligne in fata sistemului imun. Mai mult decat atat, se pare ca acestea secreta si anumiti factori de crestere tumorala. Astfel s-a ajuns si la concluzia ca trombocitopenia ar putea fi un indicator nespecific pentru un proces neoplazic, in cazul excluderii altor cauze.
In incercarea de a face fata acestei situatii si a reduce rata metastazarilor, cercetatorii au raportat in Journal of Cellular Biochemistry un experiment in care au folosit o asociere de doi inhibitori ai agregarii plachetare. Unul dintre acestia fiind aspirina si celalalt, APT102, un medicament utilizat experimental in preventia formarii trombilor. Rezultatul a fost cel asteptat astfel ca la soarecii de laborator cu melanom sau cancer mamar dezvoltarea tumorilor osoase a fost semnificativ incetinita.
Studiile realizate in trecut au evidentiat faptul ca celulele tumorale activeaza plachetele, iar la soarecii cu cu un numar redus al acestora metastazele care apar sunt mult mai rare. Astfel in urma acestor experimente cercetatorii au stabilit drept scop terapeutic in evolutia secundara a neoplaziilor impiedicarea stabilirii unei relatii intre celulele maligne si trombocite.
Weilbaecher, de la Siteman Cancer Center, impreuna cu colaboratorii sai, a testat efectele aspirinei si APT102 la soarecii carora li se inoculasera celulele apartinand melanomului malign si cancerului mamar.
Celulele canceroase se localizeaza la nivel osos in maxim doua zile de la intrarea in torentul sangvin, in mai putin de doua saptamani putand deja dezvolta tumora. Cercetatorii au descoperit ca efectele cele mai bune ale aspirinei si APT102 au fost atunci cand acestea s-au administrat atat inaintea inocularii, cat si ca tratament postinoculare, doua zile de doua ori pe zi.
Interesant este faptul ca separat folosite, cele doua medicamente nu au redus rata de dezvoltare a tumorilor osoase, fapt ce ar putea fi explicat prin variabilitatea mecanismelor de activare a plachetelor. Aspirina opreste productia tromboxanului, iar APT102 elimina ADP-ul, ambele efecte fiind importante in antiagregarea plachetara.
Foarte important este faptul ca aceasta combinatie de medicamente nu a produs sangerare excesiva la soarecii tratati.
Cercetatorii continua studiile pentru a deslusi cu exactitate mecanismul prin care plachetele protejeaza celulele tumorale si favorizeaza aparitia metastazelor. Acestia in colaborare cu Michael Naughton au demarat acum un experiment in care femeilor cu cancer mamar avansat li se administreaza aspirina si plavix. Testarile se vor desfasura pe o perioada cat mai lunga de timp pentru a se putea urmari evolutia pacientilor.
Studiile sunt insa in desfasurare la diverse clinici pe mai multe forme de cancere, considerandu-se ca antiagregantii plachetari ar putea fi utili in reducerea oricarui tip de metastaze, nu doar osoase.
www.springerlink.com
bloodjournal.hematologylibrary.org
www.eurekalert.org
< Anterior | Urmator > |
---|