MedicalStudent.ro

Tuesday
Apr 08th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Celulele tumorale circulatoare prezic raspunsul pacientilor cu cancer prostatic la chemoterapie

Celulele tumorale circulatoare prezic raspunsul pacientilor cu cancer prostatic la chemoterapie

Evaluare articol: / 5
Cel mai slabCel mai bun 
Numarul de celule tumorale ce circula prin sangele pacientilor cu cancer prostatic in metastaza poate prezice cum vor raspunde acestia la chemoterapie, potrivit unui studiu international.

Descoperirile, fiind sustinute de studii mai ample, pot avea implicatii puternice pentru producerea tratamentelor personalizate in cazul acestor tipuri grave de cancer prostatic.

Echipa de cercetatori a analizat celulele tumorale circulatoare (CTC) la 240 de barbati cu cancer metastatic la care terapia cu hormoni nu a functionat. Ei au comparat nivelele inainte de chemoterapie si dupa 2-5 saptamani de la inceperea acesteia. Au descoperit faptul ca acei barbati cu mai mult de 5 celule tumorale pe doza de sange prezinta o prognoza mai proasta decat cei cu mai putine celule.

Jumatate din numarul pacientilor cu mai mult de 5 CTC au trait mai putin de 10 luni, in timp ce pacientii cu mai putine CTC-uri au trait mai mult-21 luni.

Rezultatele acestui studiu releva de asemenea faptul ca acei pacienti la care numarul de CTC a scazut au prezentat imbunatatiri si o prognoza mai buna.

Raspunsul la chemoterapie este reflectat de nivelul de CTC. “ Daca chemoterapia nu reduce numarul de celule tumorale, aceasta este informatia care il determina pe doctor sa schimbe medicamentul sau sa inceteze tratamentul”, spune dr. Moreno, conducatorul studiului.

Antigenul specific prostatei este un indicator puternic pentru prezenta cancerului si un mod folositor de a aprecia eficacitatea tratamentului, desi prezinta unele defecte. Dr. Moreno crede ca informatiile furnizate de acest studiu arata ca CTC-urile pot reprezenta un indicator mai puternic.

Un alt aspect interesant il constituie analizarea pacientilor cu cancer de prostata in faza initiala, etapa in care 1 din 4 pacienti prezinta celule tumorale. Daca acesti pacienti ar putea fi identificati, poate ca s-ar renunta la operatie, cancerul fiind mai “adormit”.

CTC-urile au fost vizualizate cu fascicule imunomagnetice ce se leaga de suprafata celulelor. Aceasta tehnologie a fost deja aprobata de FDA (Food and Drug Administration) pentru uzul clinic in cancerul mamar. Cu ajutorul acestor fascicule, doctorii pot selecta agenti chemoterapeutici specifici pentru anumiti pacienti. Prima aplicatie ce rezulta din acest fapt este medicina personalizata in cancerul prostatic avansat. In plus, anumite teste pot fi efectuate pe celulele tumorale, o tinta viitoare fiind reprezentata de o mai buna caracterizare a virulentei celulelor tumorale.

Totusi, faptul ca cercetatorii nu au gasit atat de multe celule tumorale pe cat au crezut reprezinta o limitare ( in cadrul studiului, la 38% din numarul pacientilor nu au fost descoperite aceste celule). Dr. Moreno concluzioneaza : “ Sunt unele limite in abilitatea noastra de a le detecta”.

www.wikipedia.org
www.medicalnewstoday.com
www.cancer.gov


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Alcoolul si factorii genetici influenteaza aparitia cancerului de san
Cercetatorii din USA, San Diego California, au descoperit doua gene responsabile de metabolismul alcoolului corelat cu cresterea riscului de cancer de san in perioada postmenopauza la femeile alcoolice.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro