Pilula a fost introdusa pe piata in anii ’60. De atunci peste 300 milioane de femei o folosesc. Desi exista de peste 40 de ani, oamenii de stiinta afirna ca nimeni nu a examinat in totalitate riscurile si beneficiile pilulei.
Profesorul Philip Hannaford si echipa, de la Universitatea din Aberdeen, Scotia, au analizat date incepand cu 1968, de la Royal College of General Practitioners ( RCGP) Oral Contraception Study. In studiu au fost implicate 46000 de femei , cu varsta medie de 29 de ani.
Aproximativ jumatate nu a luat niciodata contraceptive orale, in timp ce cealalta jumatate da. De 2 ori pe an, fiecare medic generalist trimitea informatii pentru studiu, cu privire la sanatatea femeilor . In plus, cam trei sferturi au fost identificate la Serviciul National de Sanatate, inregistrandu-se informatii asupra cancerului sau mortii lor.
Cercetatorii au folosit datele pentru a determina sansele dezvoltarii oricarui tip de cancer, notand, de asemenea, si influenta fumatului, a clasei sociale si a varstei . Au calculat riscul de cancer folosind doua seturi de date, unul legat de cancer la femeile ce inca apelau la medicii generalisti care le-au recrutat, informatiile obtinute fiind detaliate. si celalalt facand parte dintr-o baza de date ce primea notificare de la registrele Serviciului National, dupa ce femeile nu au mai consultat medicul respectiv.
Dupa studiul ambelor seturi de date , echipa nu a descoperit un risc de cancer exagerat de crescut printre femeile ce au utilizat pilula contraceptiva. De fapt, observatiile au aratat ca femeile din prima grupa , ce au luat pilula, prezinta cu 3% mai putine riscuri de a dezvolta orice tip de cancer, iar celalalt set de date a prezentat o scadere a sanselor de cancer cu 12%.
O reducere de 12% inseamna cu un caz mai putin la fiecare 2200 femei ce folosesc pilula pentru un an, iar o reducere de 3% semnifica un caz in minus la 10000 femei. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca femeile ce au luat pastila timp de mai mult de 8 ani, prezinta un risc crescut de cancer cervical sau al sistemului nervos, in timp ce riscul unui cancer ovarian este redus.
Conform datelor examinate , efectul protector al pilulei continua cam 15 ani dupa oprirea administrarii. In concluzie, contraceptia orala nu este asociata cu un risc mare de cancer si chiar ar putea reprezenta un castig public al sanatatii.
www.bmj.com
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|