Cercetatorii in oncologie de la Universitatea Washington au descoperit un mecanism de protectie al tumorilor impotriva leziunilor pe care le induce hipertermia, ceea ce face ca beneficiile terapiei bazate pe combinarea radioterapiei si termoterapiei sa fie limitate.
Cu toate acestea oamenii de stiinta de la universitatea din St. Louis sunt convinsi ca pot exploata vulnerabilitatea tumorilor la caldura si radiatii deoarece au deslusit mecanismul acestora de rezistenta.
Raportul experimentelor lor aparut in Cancer Research de luna aceasta arata faptul ca prin modificari induse in mecanismul de protectie al tumorilor, cele din urma pot deveni mai sensibile la asocierea terapeutica hipertermie-radiatie.
Radioterapia este considerata in continuare unul dintre punctele forte in tratamentul antineoplazic desi de multe ori inducerea regresiei bolii este imposibila. Pentru cativa ani, ridicarea temperaturii asociata radioterapiei a fost considerata speranta de viitor in reducerea dimensiunilor tumorale. Cu toate acestea s-au inregistrat numeroase efecte adverse.
Conducatorul studiilor, Tei K. Pandita, a subliniat faptul ca numeroase cercetari realizate in trecut au vrut sa demonstreze ca hipertermia este cea mai capabila metoda de a creste distructia celulelor neoplazice.
Experimentele realizate recent au lansat insa ideea conform careia caldura este substratul activarii telomerazei celulelor canceroase. Aceasta este o enzima care protejeaza celulele de leziunile secundare induse de stres si le asigura supravietuirea in conditii potrivnice. Cercetatorii au folosit inhibitori ai telomerazei pentru a demonstra ca in absenta acesteia radioterapia asociata cu hipertermie este mult mai eficienta.
Telomeraza este responsabila de repararea capetelor cromozomiale, mentinand stabilitatea telomerelor in urma diviziunii celulare. Fara ajutorul telomerazei numarul diviziunilor celulare care se pot produce este limitat. Enzima este inactiva in majoritatea celulelor umane normale, insa in celulele neoplazice are o activitate crescuta.
In studiul realizat, Pandita impreuna cu colaboratorii sai a descoperit ca o ridicare moderata a temperaturii determina cresterea expresiei telormerazei celulelor tumorale. Cercetatorii au descoperit ca daca mai intai inactiveaza telomeraza, apoi ridica temperatura la nivelul celulelor tumorale, numarul celulelor distruse prin radiatie ionizanta va fi mai crescut. Avand in vedere faptul ca majoritatea neoplaziilor au telomeraza celulara, inhibitorii acesteia ar putea avea o scara larga de aplicare ca si tratament.
Au fost testate trei tipuri de inhibitori, dintre care unul s-a dovedit a fi cel mai eficace in inhibarea activitatii telomerazice, GRN163L. Acesta se afla in diverse studii care privesc terapia anticanceroasa. Mai mult decat atat U.S. FDA a permis demararea testelor I/II in faza umana, care constau in testarea inhibitorului in leucemia limfocitica cronica.
Pentru a continua studiile Pandita va testa efectele GRN163L pe diverse tumori la soareci pentru a verifica daca imbunatateste efectul distructiv al hipertermiei si radiatiilor asupra celulelor tumorale. Cercetatorii lucreaza in prezent la descoperirea unor medicamente care sa suplineasca efectele pe care le are asupra tesuturilor sursa externa de caldura.
mednews.wustl.edu
< Anterior | Urmator > |
---|