MedicalStudent.ro

Friday
Apr 11th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Noi puncte de plecare in tratamentul schizofreniei

Noi puncte de plecare in tratamentul schizofreniei

Evaluare articol: / 8
Cel mai slabCel mai bun 
Noi cercetari ajuta la intelgerea schizofreniei, boala care afecteaza aproape 1% din populatia globului, prin cele mai bune dovezi ca defectele substantei albe cerebrale sunt factorul cheie in aparitia acestei afectiuni. Descoperirile, publicate online de Academia Nationala de Stiinta, demonstreaza de asemenea cum 2 sau mai multe dintre genele legate de schizofrenie contribuie la aceasta boala.

Studiile genetice anterioare au legat schizofrenia de genele pentru neuregulina 1 (NRG1), un factor de crestere implicat in dezvoltarea cerebrala, si erbB4, un receptor situat pe neuroni, prin intermediul caruia NRG1 isi exercita actiunea. Dar pana acum nu a fost demonstrat ca alterarea acestor gene ar duce la disfunctii.

Lucrand pe soarecii de laborator, cercetatorii condusi de dr. Gabriel Corfas, dr. Kristine Roy si dr. Joshua Murtie, de la Programul de Neurobiologie a Spitalului de Pediatrie Boston demonstreaza acum, pentru prima data, ca alterarea sistemului de semnalizare NRG1-erbB4 induce modificari patologice in substanta alba cerebrala. Apoi arata ca aceste schimbari duc la modificarea semnalizarii biochimice si la comportamente care sugereaza o boala mentala.

"Noi aratam ca producerea unui defect in substanta alba este suficienta pentru a provoca modificari biochimice si comportamentale asemanatoare acelora din afectiunile neuropsihiatrice." spune dr. Corfas, principalul autor al studiului. "Cred ca acest lucru aduce o noua modalitate de a privi lucrurile, despre cauzele si posibilele terapii pentru schizofrenie."

Descoperirile ar putea avea implicatii si inscleroza multipla , care a fost legata de asemenea de NRG1 si care implica de asemenea substanta alba, a adaugat el.

Lucrand pe soareci, cercetatorii au blocat semnalizarea NRG1-erbB4 in oligodendrite - celulele care formeaza invelisul de mielina, care acopera fibrele nervoase. Nervii mielinizati formeaza substanta alba cerebrala. Cand semnalizarea prin NRG1-erbB4 a fost blocata, soarecii au avut mai multe oligodendrocite decat soarecii normali, dar aceste celule erau mai putin ramificate si aveau un strat de mielina semnificativ redus in jurul fibrelor nervoase. Ca rezultat, nervii conduceau impulsurile electrice mai incet.

Soarecii aveau de asemenea modificari in celulele nervoase care formeaza si utilizeaza dopamina, o substanta cheie cerebrala, care transmite mesajele de la un neuron la altul. Afectarea sistemului dopaminergic in schizofrenie este un lucru cunoscut de multa vreme si este tinta medicatiei antipsihotice.

"Modificarea substantei albe cerebrale pare ca debalanseaza sistemul dopaminerigc, lucru care se inatampla si la pacientii cu boli neuropsihiatrice." spune Corfas. In final, soarecii la care a fost blocat sistemul NRG1-erbB4 prezentau modificari comportamentale asemanatoare afectiunilor cerebrale. Explorau mediul inconjurator mai putin decat ceilalti soareci, aveau mai putine interactiuni cu celelalte animale, prezentand astfel simptome "negative" schizofrenice: initiativa scazuta si izolare sociala. Soarecii erau anxiosi, simptom intalnit si la pacientii cu schizofrenie si (afectiune bipolara - ???) si o sensibilitate crescuta la amfetamine, lucru de asemenea intalnit la pacientii schizofrenici.

Este posibila modificarea sistemului de semnalizare NRG1-erbB4 cu ajutorul medicatiei sau apararea substantei albe cerebrale ca un tratament al schizofreniei?

"Acest lucru trebuie investigat." spune dr. Corfas. "Oamenii cauta modalitati de a repara substanta alba in scleroza multipla, care este de asemenea o afectiune ce implica aceasta parte a creierului. Acelasi studiu poate acum fi folosit pentru afeciunile neuropsihiatrice."

Schizofrenia se diagnosticheaza in mod normal in adolescenta tarzie sau la varsta adulta tanara, dar este mai mereu precedata de probleme subtile afective, cognitive sau motorii, adauga Corfas. "Trebuie sa investigam daca defectele substantei albe apar in stadiile incipiente, inainte ca simptomele psihotice sa fie evidente. Daca acest lucru are loc, exista posibilitatea unui tratament timpuriu, preventiv."

Faptul ca schizofrenia isi are cauza in substanta alba ajuta la explicarea mometului aparitiei simptomelor. Dovezi recente sugereaza ca mielinizarea cortezului prefrontal (arie implicata in schizofrenie) are loc nu numai in copilarie, dar si mai tarziu, in adolescenta si la varsta adulta tanara - exact atunci cand apare afectiunea.

"Trebuie acum sa ne intoarcem la pacientii schizofrenici si sa vedem daca aceste variante ale genelor pentru de NRG1 si erbB4 prezinta diferente in substanta alba." spune Corfas. "Se poate sa fie tipuri diferite de schizofrenie, provenind prin alterarea unor gene diferite, si astfel tratamentul sa fie diferit."

Corfas si colegii sai planuiesc sa investigheze si alte gene implicate in schizofrenie, sa vada daca interactioneaza cu NRG1-erbB si cum altereaza functiile cerebrale.

(www.medicalnewstoday.com)

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Lumina albastra si functia cerebrala

Creierul uman foloseste lumina nu numai pentru suportul vizual, si si pentru alerta si diverse activitati cognitive. Care este culoare cea mai eficienta si unde anume in creier au loc aceste efecte non-vizuale sunt lucruri care nu se cunosteau inainte.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro