MedicalStudent.ro

Tuesday
Apr 08th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Maladia Alzheimer si vederea

Maladia Alzheimer si vederea

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Una din ariile vizuale primare care inregistreaza miscarea i-a surprins pe cercetatori: in loc sa formeze imaginea directa a obiectelor odata ce sunt percepute de retina, este prima arie vizuala care face o reprezentare a obiectului prin intermediul spatiului care inconjoara privitorul. Descoperirea ar putea fi importanta atat in tratamentul complicatiilor oculare ce apar in boli precum boala Alzheimer, cat si pentru intelegerea modalitatii in care creierul asambleaza o imagine stabila din miscarile continui de scanare pe care ochiul le face.

"Senzorii nostri vizuali sunt ca o camera de filmat profesionala manevrata de un om beat." spune dr. Giovanni d'Avossa, instructor de neurologie si conducatorului studiului, intr-o editie recenta a revistei Nature Neuroscience. "Ochii noasti au uneori miscari incete, ca atunci cand urmaresc o minge aruncata, dar cel mai ades sunt angajati in miscari rapide, sacadate, care modifica repede atentia dintr-un loc in altul." Creierul trebuie sa puna laolalta aceste piese de puzzle, care sunt instantanee formate la fiecare fixare a unei imagini, pentru a crea perceptia unei reprezentari coerente si stabile a lumii inconjuratoare, spune d'Avossa.

Impreuna cu colegii sai de la Scoala de Medicina si universitati din Italia, d'Avossa a studiat cortexul temporal mijlociu (CTM), unul din cele 32 de arii implicate in procesarea diferitelor aspecte ale vederii. Cercetarile au recunoscut deja faptul ca CTM joaca un rol in inregistrarea miscarilor. In studiile anterioare ale CTM, subiectii s-au concentrat asupra centrului campului lor vizual, in timp ce un obiect era miscat in fata lor. Cand obiectul care se misca era in partea dreapta a campului vizual, CTM devenea activ in partea stanga a creierului si invers.

Acest lucru este in corelatie cu modalitatea de transmitere a datelor de la retina prin nervii optici. La nivelul chiasmei optice, informatia ia drumul emisferei de parte opusa. Acest lucru implica faptul ca CTM se confrunta cu informatii in spatiu retinotopic - termenul neurologilor pentru o reprezentare a spatiului care coreleaza imaginea de pe retina punct cu punct. Pentru a crea o imagine stabila din instantaneele primite, creierul trebuie sa faca o alta reprezentare a spatiului vizual, o harta spatiotopica. Aceasta reprezentare culege informatii de la retine, dar trebuie sa fie updatata in continuu, din cauza miscarilor oculare permanente.

Pentru noile studii, d'Avossa ai colegii sai de la Laboratorul Vederii din Pisa au rugat subiectii sa se uite pe marginile obiectului care se deplasa in campul lor vizual. Au descoperit astfel ca activitatea CTM depindea doar de pozitia obectului in camp, nu so de pozitia imaginii pe retina. "Acest lucru sugereaza ca CTM poate analiza date vizuale in termenti spatiotopici." spune d'Avossa.

"Nu este o sarcina marunta transformarea coordonatelor imaginii de pe retina in coordonatele spatiale reale si este surprinzator ca aria cerebrala cunoscuta inainte doar pentru inregistrarea miscarii are un rol major in perceptia spatiala." Pacientii cu boala Alzheimer sufera uneori de dezorientare spatiala si d'Avossa spune ca noile rezultate sugereaza ca CTM poate fi un loc bun pentru a cauta cauzele acestei dezorientari. Probleme ale CTM au fost corelate si cu dislexia, asa ca descoperirile ar putea aduce noi solutii si in aceasta directie.

http://record.wustl.edu/news; http://alzheimers.about.com

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Noul vaccin anti-Alzheimer inlatura placile neuronale dar nu previne dementa

Boala lui Alzheimer este cel mai comun tip de dementa. Aceasta este o boala degenerativa pentru care nu exista leac. Cauzele bolii nu sunt inca bine intelese. Cercetarile indica faptul ca boala este asociata cu depuneri proteice in tesutul cerebral (placi cerebrale), ce „ucid” neuronii.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro