MedicalStudent.ro

Sunday
Nov 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Sperante in reducerea durerii neuropate

Sperante in reducerea durerii neuropate

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 
Este cunoscut tuturor faptul ca diverse manevre precum apropierea mainii de flacara sunt deosebit de dureroase. Pentru unii oameni insa, simpla atingere a unor obiecte sau invelitul cu o patura, pot reprezenta stimuli durerosi. Acestia sufera de durere neuropata.

Durerea neuropată este un tip de durere cronică ce apare în urma unor leziuni la nivelul sistemului nervos. Specific pentru acest tip de durere este faptul că ea nu răspunde la medicaţia analgezică uzuală, acuzele dureroase pot fi de intensitate crescută, şi afectează de cele mai multe ori calitatea somnului pacienţilor. Acest tip de durere se intalneste frecvent ca simptom al polineuropatiilor diabetice, nevralgiilor postherpetice, posttraumatic, dupa amputaţii ale membrelor, dupa intervenţii chirurgicale.

Durerea neuropată poate fi centrală sau periferică, în funcţie de localizarea leziunilor sistemului nervos. Cel mai reprezentativ exemplu pentru aceasta afectiune este durerea in „membrul fantoma” aparuta in urma amputatiei unui membru.

Un procent destul de ridicat din populatia globului este diagnosticata cu durere neuropata. In timp, aceasta se agraveaza si conduce la dizabilitati majore la unele persoane. Datorita unor cercetari de data relativ recenta, pentru pacientii cu aceasta afectiune exista noi sperante.

Cercetatorii de la Universitatea Virginia au descoperit la soareci un nou tip de neuroni sensibili la durere, care par sa aiba un numar crescut al unui subtip de canale de calciu, numit canale de tip T. Este posibil ca aceste celule sa devina tinta atat a unor tratamente impotriva durerii neuropate, cat si impotriva altor tipuri de dureri acute, survenite postoperator sau prin afectiuni inflamatorii.

Un anestezist de la Universitatea Virginia, Dr. Slobodan Todorovic, impreuna cu colegii sai, a descoperit neuronii cu multe canale de calciu de tip T, si mai mult decat atat, au sesizat ca acestea sunt un punct de control pentru volumul de impulsuri dureroase perceput de celulele nervoase.

Todorovic este incantat de noua descoperire si spera sa se intoduca in terapie cat mai curand un medicament care sa blocheze aceste canale de calciu.

Pana nu demult, se considera faptul ca cea mai importanta functie a canalelor de calciu, la nivelul sistemului nervos, este de de a controla activitatea cerebrala, dar Todorovic a demonstrat ca nou descoperitele canale de calciu de tip T sunt foarte importante in functionarea nervilor periferici, mai ales cand la nivelul acestora exista diverse leziuni.

In prezent nu exista un protocol de prescriere a tratamentului pentru durerea neuropata, aceasta fiind foarte dificil de tratat. Pe langa ameliorarea durerii, tratamentul ar trebui sa reduca semnificativ comorbiditatile asociate, prin imbunatatirea calitatii somnului (destul de afectat in durerea neuropata), reducerea anxietatii si a depresiei. Todorovic spera ca descoperirea sa va conduce la descoperirea unui analgezic effcient si ,mai ales, specific in combaterea durerii neuropate. Pana atunci mai sunt insa necesare numeroase studii.

www.sciencedaily.com
www.innovations-report.de
www.pfizer.ro

 


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Sunt moleculele sistemului imunitar importante in aparitia si distrugerea neuronilor?
Acum 5 ani, o echipa de cercetatori de la Stanford University au realizat un experiment in care intentionau sa afle cum anume creierul in dezvoltarea sa isi stabileste seturile finale de sinapse, conexiuni prin care celulele sitemului nervos comunica una cu cealalta.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro