S-au descoperit noi clase de medicamente care au mecanisme de actiune tintite si care opresc evolutia bolii. Moleculele care stau la baza medicamentelor ce urmeaza sa fie comercializate pe piata actioneaza asupra a doua tipuri de celule din pancreas, glanda responsabila de aparitia diabetului.
Noile antidiabetice orale au fost cercetate timp de 12-15 ani, in intreaga lume, iar studiile de faza trei (cele facute pe pacienti). Fata de alte clase de medicamente, care nu au un mecanism de actiune tintit, cele de ultima ora au efecte atat asupra celulelor Beta din pancreas (celule responsabile cu secretia de insulina), cat si asupra celulelor Alfa (celule care ajuta la scaderea zaharului din sange).Pe cele dintai le „storc” de insulina, iar celor din urma le „ordona” sa nu mai produca glucagon, un hormon care ar trebui sa se activeaze doar atunci cand sunt epuizate toate resursele de energie din organism.
„Sunt eliberati doi hormoni care au rolul de a controla glucoza din sange”, afirma cercetatorii. Pacientii cu diabet nu urmeaza terapii tintite
Aceste medicamente vor fi destinate doar bolnavilor cu diabet de tip II, afectiune care apare ca urmare a obezitatii si stilului de viata deze-chilibrat (alimentatie precara, sedentarism, stres).
Pentru diabetul de tip I, cel de care sufera doar 10% dintre diabetici, tratamentul ramane deocamdata cel cu injectii pe baza de insulina. Specialistii afirma ca sapte din zece pacienti care se trateaza de diabet nu urmeaza o terapie tintita.
www. medlineplus.com
< Anterior | Urmator > |
---|