MedicalStudent.ro

Friday
Nov 22nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Noi posibilitati terapeutice in distrofia musculara Duchenne
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Noi posibilitati terapeutice in distrofia musculara Duchenne

Evaluare articol: / 22
Cel mai slabCel mai bun 

Dr. Bruce Spiegelman si colegii de la Dana Farber Cancer Institute au identificat o componenta genetica cheie si o posibila tinta terapeutica pentru Distrofia Musculara Duchenne(DMD).

Distrofia musculara Duchenne este cea mai comuna forma de ditrofie musculara, afectand aproximativ 1 din 3000 de barbati in fiecare an. Este o boala recesiva X-linkata in care mutatiile genetice duc la slabiciune musculara degenerativa, progresiva. DMD este letala in jurul varstei de 30 de ani.

Dr. Spiegelman si colaboratorii au descoperit o proteina numita PGC-1 alfa a carei expresie e responsabila de funtionalitatea "jonctiunii neuromusculare". Impulsurile electrice nervoase travereseaza jonctiunea cauzand contractia musculara. Cercetari ulterioare au aratat ca expresia PGC-1alfa este indusa de exercitiul fizic si activitatea neuronului motor si ca aceasta mediaza efectul anti-atrofic al functionalitatii placii motorii.

Dr. Spiegelman si colaboratorii au analizat functiile proteinei PGC-1 alfa pe modele biologice de DMD (soarece de laborator). Au descoperit ca PGC-1 alfa activeaza expresia genelor care sunt inactivate aberant in DMD. Inducand expresia proteinei la soarecii transgenici s-a reusit imbunatatirea simptomelor din Distrofia musculara Duchenne.

"Aceste date indica posibilitatea utilizarii proteinei PGC-1 alfa in terapia distrofiei musculare Duchenne a modelelor animale experimentale. Speram ca ulterior sa duca la stabilirea unei solutii terapeutice pentru aceasta boala teribila pentru care nu exista inca un tratatment," spune Dr. Spiegelman. (www.sciencedaily.com)


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (4)

Subscribe to this comment's feed
Tratamentul cu celule stem da roade la caini
0
http://distrofiamuscularaprogr...ra-in.html
Cercetătorii din Italia şi Franţa au aplicat tratamentul cu celule stem pe câini şi în urma acestuia s-a observat o creştere a forţei musculare.

În număr de 3,500 de băieţi suferă de distrofie musculară - forma Duchene aparută în urma unei mutaţii genetice, mai exact a distrofinei, proteina importantă care menţine sănătatea musculară.

Cercetătorii sunt aproape siguri ca acest experiment va duce la un tratament benefic pentru orice tip de distrofie musculară pentru oamenii care sunt diagnosticaţi.

Experimentele pe şoareci au dovedit acelaşi rezultat benefic pentru acei şoareci ce avea forma Duchene de distrofie musculară, aşa că experimentele au mers mai departe pe subiecţi noi: câini.

Rezultatele sunt aceleaşi pentru ambii subiecţi: celulele stem au devenit fibre musculare. În cazul câinilor mutaţia genetică ce a provocat apariţia bolii a fost corectată cu succes.

Celulele stem au fost injectate la câini o data pe lună pe toată durata tratamentului. Câinii afectaţi de duchene care au fost injectaţi cu celule stem de la câini sănătosi au răspuns mai repede decât cei care au fost injectaţi cu celule stem corectate genetic.
Din 6 câini, doar 4 au beneficiat de recăpătarea distrofinei în ţesutul muscular şi a forţei musculare.
Unul dintre câini aflat la o vârsta înaintată nu şi-a mai pierdut abilitatea de a merge, alţi doi care nu putea să se mai mişte şi-au recăpătat formidabil mobilitatea. Iar ceilalţi doi nu au reuşit să îşi îmbunătăţească starea de sănătatea, unul dintre aceştia a decedat dupa ce i s-a aplicat tratamentul. Cercetătorii cred ca ar fi trebuit să li se administreze doze mai mari pentru a putea să se vadă rezultate.

Oricum cercetătorii sunt mulţumiţi de rezultate: mai ales de acei câini cu duchene care au primit celule stem de la câini sănătoşi şi au avut o recâştigare a forţei musculare. Ei susţin cu optimism că acest rezultat va folosi în experimentele viitoare şi că se va simţi diferenţa, iar daca pacientul va putea să primească propriile sale celule nu va mai fi nevoie să ia medicamente imunosupresive.

Să speram ca acest tratament va evolua simţitor în beneficiul tuturor.
Druta Catalina , septembrie 07, 2010 | url
prietenul meu sufera de aceasta boala cumplita
0
vasi ruga din suflet sa ma puteti indruma sa il pot vedea sanatos.adrian are 20 de ani sia pierdut orice speranta la viata si asi vrea sal pot ajuta ,provine dintr-o familie foarte saraca nu are posibilitatea de a se trata dar vreau sa stiu macar daca are vreo speranta daca se poate face ceva.macar sa incerc sa il ajut intr-un fel va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra
sirbu veronica , noiembrie 09, 2010
Va rog sa ma ajutati ca un bun prieten are 19 ani si sufera de aceasta boala de 15 ani
0
Va rog sa ma ajutati ca un bun prieten are 19 ani si sufera de aceasta boala de 15 ani.As vrea atat de mult sa-l ajut si nu stiu cum.Eu nu vreau sa cred ca la 20 ani va muri ca asa i-au zis doctorii.Astept un raspuns urgent...
mihaela87 , ianuarie 25, 2011
distrofie musculara progresiva
0
buna!!

am un baietel de 2 ani si o luna,iar de la varsta de 3 luni i sa descoperit aceasta boala!!!i sa facut biopsie,in fiecare luna i se fac analize,cpk-ul,ast,alt tot timpu is foarte mari,De umblat umbla,dar nu cum ar trebui sa umble un copil normal,nu poate sa se ridice de jos decat daca isi sprijina mana de genunche!!!va rog sa-mi spuneti ce as mai pute face pt copilul meu!pt ca credetima ca orice incerc pt el,ca sa nu ajunga intr-un scaun cu rotile!!!am fost la foarte multi medici cu copilu,fiecare spunea altceva,am trimis in Germania analize,ne-a venit ca nu sa detectat nici o deletie sau o duplicatie in gena distrofinei,exclude in proportie de 75% exclude distrofia musculara duchenne!!i-am mai trimis analize in germania si in farnta pt restu de 25% care reprezinta mutatiile punctiforme!!!!va rog sa-mi spuneti ce am mai putea face pt copilasul nostru!!!va multumesc!!!
dan , ianuarie 31, 2011

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

O proteina opreste inflamatia
Cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii Pennsylvania au identificat de curand mecanismul prin care proteina Bcl-3 controleaza raspunsul inflamator al organismului - prin implicare in procesul biochimic numit ubiquitinare. In timpul acestui proces, o proteina este inactivata prin atasarea de ubiquitina de ea.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro