MedicalStudent.ro

Sunday
Nov 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Noi studii demonstreaza ca scheletul are un rol important in procesele endocrine

Noi studii demonstreaza ca scheletul are un rol important in procesele endocrine

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

O echipa internationala de cercetatori a descoperit ca osul joaca un rol important in controlul metabolismului, echilibreaza greutatea, sugerand ca scheletul are un rol foarte important in procesele endocrine.

Aceste descoperiri surprinzatoare si neasteptate ne ajuta sa intelegem mult mai bine metabolismul si pot conduce spre noi cai de preventie si tratament a celor doua tipuri de diabet, a obezitatii. Studiul care a fost publicat pe 10 august in revista Cell a fost dus la bun sfarsit intr-un laborator, studiindu-se pe soareci, de catre cercetatori din New York, Chicago, Pennsylvania din US, Seoul din Korea, Lyon din Franta, Crambridge din UK si Montreal din Canada.

"Marea majoritate a oamenilor cred ca scheletul este o masa osoasa, inerta, structura care doar sustine organismul" afirma unul dintre oamenii din echipa de cercetatori. Autorul acestui articol, Dr Gerard Karsenty, director al departamentului de Genetica si Dezvoltare de la Columbia University Medical Center si Paul Marks profesor al stiintelor de baza afirma: "Aceste rezultate obtinute releva un important aspect in endocrinologie,care nu a fost stiut pana acum".

Karsenty si colegii sai au o ipoteza, aceea ce osul poate fi implicat in metabolism datorita unui hormon. De aceea ei au hotarat sa caute hormonul care ar putea avea legatura intre formarea osoasa si sistemul endocrin.

Folosind studiul asupra soarecilor de laborator ei au descoperit hormonul osteocalcina, care este cunoscut ca are rol important in reglarea mineralizarii osoase si este eliberat in osteoblaste, deasemenea regleaza glucoza si depozitul adipos. Cercetatorii au demonstrat, tot cu ajutorul soarecilor de laborator, ca o crestere de osteocalcina previne dezvoltarea celor doua tipuri de diabet si a obezitatii.

Insa se pare ca osteocalcina nu are rol doar in dezvoltarea osoasa, ci are un rol foarte important in procesele endocrine, creste secretia de insulina, creste deasemenea si sensibilitatea la insulina, creste productia de celule pancreatice raspunzatoare de fabricarea insulinei si reduce depozitele adipoase prin interactiunea cu celulele adipoase. Cand Karsenty si colegii sai au analizat soarecii de laborator, care nu prezentau acest hormon, au gasit cele doua tipuri de diabet, cresterea depozitelor adipoase, o scadere a insulinei si mult mai putine celule pancreatice raspunzatoare de fabricarea insulinei.

Un raspuns deasemenea surprinzator a fost descoperirea ca procesele endocrine din pancreas si celulele adipoase sunt deasemenea controlate prin semnale de la schelet.

In concluzie echipa de cercetatori a afirmat ca « urmatorul nostru pas este sa cercetam legatura dintre osteocalcina, cele doua tipuri de diabet si obezitate si la oameni si abia atunci ipoteza noastra va fii demonstrata si se vor afla raspunsuri la multe intrebari referitore la aceste boli ».


www.news-medical.net
Publicat de :
Chiriloaie Corina
Puncte: 663
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Pacientii cu migrena ar putea avea disfunctie cohleara

Conform unui studiu realizat in Turcia, la o universitate din Ankara, de catre Dr. Bolay, se pare ca pacientii ce sufera de migrena in mod curent aud mai mult decat oamenii fara aceasta afectiune. Rezultatele studiului au aparut in numarul din aprilie al Cephalgia.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro