Bolile coronariene se caracterizeaza printr-o subtiere si ingustare anormala a celor doua artere coronare, care asigura vascularizatia inimii. Aceste afectiuni reprezinta una dintre cele mai mari cauze de deces in intreaga lume. Mecanismul de aparitie al lor, respectiv ceea ce se intampla propriu zis la nivelul celulelor arterelor, nu este cunoscut. Cercetatorii considera ca identificarea proteinelor anormale din vasele de sange ale pacientilor cu boli cardiovasculare ar putea conduce la problema de ordin molecular ce determina aparitia bolilor coronariene.
David K. Han, impreuna cu colegii sai de la Universitatea de Medicina Connecticut, a constituit o tehnica de studiu pe scara larga a proteinelor din tesutul arterelor coronare, prin care a identificat toate structurile de natura proteica de la nivelul acestor tesuturi. Astfel el a identificat aproximativ 800 de proteine, unele considerate a nu fi implicate in patologia bolilor coronariene pana in prezent. Acestea ar putea ajuta la descoperirea unor tratamente eficiente ale afectiunii.
Cercetatorii au identificat de asemenea la nivelul arterelor coronare afectate un numar mare de citokine, care in viitor ar putea servi drept marker al afectiunilor coronariene.
Studiul pentru identificarea acestor proteine fost realizat pe un esantion de 53 de persoane de sex masculin, cu bola coronariana confirmata. De asemenea a mai fost utilizat un grup de control de 53 de subiecti neafectati. De la ambele esantioane a fost recoltata plasma.
Dupa indepartarea imunoglobulinelor si a albuminelor, proteinele cu o masa moleculara mai mica de 20-40 kDa au fost inmultite. Mostra astfel realizata a fost impartita in 12960 de fractiuni cu ajutorul unei metode cromatografice si prin schimb cationic. La sfarsit, proteinele au fost studiate prin metode spectrometrice si cromatografice.
Astfel s-au descoperit 731 de proteine plasmatice, sau fragmente ale acestora. Dintre acestea, 95 erau diferite in grupul persoanelor afectate fata de grupul de control. Ele apartin insa unor categorii mari de proteine plasmatice, precum cele ale coagularii, antiinflamatorii, factori de crestere.
Cercetatorii au subliniat in concluzie faptul ca si aceste proteine ce par a fi responsabile de existenta bolilor coronariene, fac parte din categoria structurilor proteice normale, specifice organismului uman.
Studiul a fost publicat in numarul din iunie al revistei “Mollecular and Cellular Proteomics”.
www.ahjonline.com/article
www.redorbit.com
http://imedinews.ge/en
< Anterior | Urmator > |
---|