MedicalStudent.ro

Sunday
Nov 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Proteinele bolilor coronariene

Proteinele bolilor coronariene

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Oamenii de stiinta americani au reusit sa identifice o clasa mare de proteine ce par a fi implicate in aparitia bolilor coronariene. Aceasta descoperire ajuta la o mai buna intelegere a cauzelor ce determina acest tip de afectiuni, imbunatateste diagnosticul si poate conduce la o detectie prematura eficienta a semnelor caracteristice acestor boli.

Bolile coronariene se caracterizeaza printr-o subtiere si ingustare anormala a celor doua artere coronare, care asigura vascularizatia inimii. Aceste afectiuni reprezinta una dintre cele mai mari cauze de deces in intreaga lume. Mecanismul de aparitie al lor, respectiv ceea ce se intampla propriu zis la nivelul celulelor arterelor, nu este cunoscut. Cercetatorii considera ca identificarea proteinelor anormale din vasele de sange ale pacientilor cu boli cardiovasculare ar putea conduce la problema de ordin molecular ce determina aparitia bolilor coronariene.

David K. Han, impreuna cu colegii sai de la Universitatea de Medicina Connecticut, a constituit o tehnica de studiu pe scara larga a proteinelor din tesutul arterelor coronare, prin care a identificat toate structurile de natura proteica de la nivelul acestor tesuturi. Astfel el a identificat aproximativ 800 de proteine, unele considerate a nu fi implicate in patologia bolilor coronariene pana in prezent. Acestea ar putea ajuta la descoperirea unor tratamente eficiente ale afectiunii.

Cercetatorii au identificat de asemenea la nivelul arterelor coronare afectate un numar mare de citokine, care in viitor ar putea servi drept marker al afectiunilor coronariene.

Studiul pentru identificarea acestor proteine fost realizat pe un esantion de 53 de persoane de sex masculin, cu bola coronariana confirmata. De asemenea a mai fost utilizat un grup de control de 53 de subiecti neafectati. De la ambele esantioane a fost recoltata plasma.

Dupa indepartarea imunoglobulinelor si a albuminelor, proteinele cu o masa moleculara mai mica de 20-40 kDa au fost inmultite. Mostra astfel realizata a fost impartita in 12960 de fractiuni cu ajutorul unei metode cromatografice si prin schimb cationic. La sfarsit, proteinele au fost studiate prin metode spectrometrice si cromatografice.

Astfel s-au descoperit 731 de proteine plasmatice, sau fragmente ale acestora. Dintre acestea, 95 erau diferite in grupul persoanelor afectate fata de grupul de control. Ele apartin insa unor categorii mari de proteine plasmatice, precum cele ale coagularii, antiinflamatorii, factori de crestere.

Cercetatorii au subliniat in concluzie faptul ca si aceste proteine ce par a fi responsabile de existenta bolilor coronariene, fac parte din categoria structurilor proteice normale, specifice organismului uman.

Studiul a fost publicat in numarul din iunie al revistei “Mollecular and Cellular Proteomics”.



www.ahjonline.com/article
www.redorbit.com
http://imedinews.ge/en


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Corelatie intre expresia scazuta de VEGF si neuropatia diabetica
Studii recente realizate in domeniul neurologiei indica faptul ca ar putea exista o oarecare legatura intre expresia diminuata a VEGF (vascular endothelial growth factor) si neuropatia aparuta la diabetici. Rezultatele cercetatorilor au fost publicate in numarul din ianuarie al Diabetes Care.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro