MedicalStudent.ro

Monday
Apr 07th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Potential tratament pt diabetul zaharat de tip 1

Potential tratament pt diabetul zaharat de tip 1

Evaluare articol: / 18
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii din Franta si Germania au reusit sa trateze cu succes diabetul zaharat de tip 1 la soarecii afectati, cu ajutorul unui vaccin special conceput. Oamenii de stiinta au demonstrat faptul ca, in principiu, tratamentul bolilor autoimune ar putea fi realizat prin inducerea unei “tolerante active”.

Acest lucru presupune o activare a sistemului imunitar, astfel incat acesta sa nu mai atace structurile proprii organismului, protejandu-l in acelasi timp.

Bolile autoimune apar cand sistemul imunitar nu mai poate face distinctia intre self si non-self, atacand celule proprii, ca si in cazul diabetului de tip 1. In aceasta afectiune metabolica grava, limfocitele T deturnate distrug celulele pancreasului endocrin, care produc insulina. Boala se instaleaza cel mai frecvent in copilarie, se cronicizeaza, iar persoanele afectate sunt dependente de injectiile cu insulina toata viata.

Intr-un experiment realizat cu cativa ani in urma pe soareci, Dr. Falk si Dr. Rotzschke au demonstrat ca este posibila blocarea sistemului imunitar daca acesta este orientat catre atacul structurilor proprii. Acestia au injectat animalele de laborator cu structuri modificate ale organului devenit tinta a sistemului imunitar.
Cercetatorii de la MDC (Center for Molecular Medicine, Berlin) au reusit arate faptul ca soarecii erau protejati de boli autoimune datorita unor lanturi repetitive de copii identice, in care se asamblau antigene proprii organismului.

Totusi nu se cunoaste modul de actiune al acestui mecanism de protectie si motivul pentru care el se activeaza.

Imunizarea cu antigene proprii organismului ofera insa noi sanse de tratament tutoror bolilor autoimune.
Cei doi cercetatori in colaborare cu Dr. Ronald S. Liblau, din Toulouse, au reusit sa arate de curand faptul ca efectul de protectie in urma imunizarii cu vaccinul testat precedent este datorat activarii celulelor supresoare. Interesant este faptul ca acestea reusesc sa atace numai acele limfocite T orientate impotriva structurilor self, cele care protejeaza organismul de virusuri sau bacterii ramanand intacte. Acest avantaj conduce la o buna functionare a sistemului imunitar, capabil sa distinga intre non-self si elemente proprii.

Dr. Rotzschke subliniaza faptul ca celulele supresoare necesita o atentie deosebita in studiul imunologiei. Suprimarea unor reactii imune anormale prin imunizare cu antigene proprii organismului ofera noi posibilitati terapeutice. Cercetatorul este convins ca aceasta descoperire nu va conduce numai la tratarea diabetului de tip 1 ci si la prevenirea si tratarea unor alte afectiuni autoimune.

Rezultatele acestui experiment cuprinse in lucrarea ,”Multimerized T cell epitopes protects from experimental autoimmune diabetes by inducing dominant tolerance” (Dr. Roland S. Liblau, Dr. Kirsten Falk si Dr. Olaf Rotzschke) au fost publicate in varianta online a “ American Proceedings” a Academiei Nationale de Stiinta.

www.sciencedaily.com
www.medicalnewstoday.com

 


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Vindecarea ranilor si formarea cicatricilor- noi descoperiri

Un nou studiu publicat in revista “ Journal of Cell Biology” prezinta factorii mecanicii ce joaca un rol critic in diferentierea si functionarea fibroblastilor, celule ale tesutului conjunctiv ce au rol in vindecarea ranilor si formarea cicatricilor.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro