Acest lucru presupune o activare a sistemului imunitar, astfel incat acesta sa nu mai atace structurile proprii organismului, protejandu-l in acelasi timp.
Bolile autoimune apar cand sistemul imunitar nu mai poate face distinctia intre self si non-self, atacand celule proprii, ca si in cazul diabetului de tip 1. In aceasta afectiune metabolica grava, limfocitele T deturnate distrug celulele pancreasului endocrin, care produc insulina. Boala se instaleaza cel mai frecvent in copilarie, se cronicizeaza, iar persoanele afectate sunt dependente de injectiile cu insulina toata viata.
Intr-un experiment realizat cu cativa ani in urma pe soareci, Dr. Falk si Dr. Rotzschke au demonstrat ca este posibila blocarea sistemului imunitar daca acesta este orientat catre atacul structurilor proprii. Acestia au injectat animalele de laborator cu structuri modificate ale organului devenit tinta a sistemului imunitar.
Cercetatorii de la MDC (Center for Molecular Medicine, Berlin) au reusit arate faptul ca soarecii erau protejati de boli autoimune datorita unor lanturi repetitive de copii identice, in care se asamblau antigene proprii organismului.
Totusi nu se cunoaste modul de actiune al acestui mecanism de protectie si motivul pentru care el se activeaza.
Imunizarea cu antigene proprii organismului ofera insa noi sanse de tratament tutoror bolilor autoimune.
Cei doi cercetatori in colaborare cu Dr. Ronald S. Liblau, din Toulouse, au reusit sa arate de curand faptul ca efectul de protectie in urma imunizarii cu vaccinul testat precedent este datorat activarii celulelor supresoare. Interesant este faptul ca acestea reusesc sa atace numai acele limfocite T orientate impotriva structurilor self, cele care protejeaza organismul de virusuri sau bacterii ramanand intacte. Acest avantaj conduce la o buna functionare a sistemului imunitar, capabil sa distinga intre non-self si elemente proprii.
Dr. Rotzschke subliniaza faptul ca celulele supresoare necesita o atentie deosebita in studiul imunologiei. Suprimarea unor reactii imune anormale prin imunizare cu antigene proprii organismului ofera noi posibilitati terapeutice. Cercetatorul este convins ca aceasta descoperire nu va conduce numai la tratarea diabetului de tip 1 ci si la prevenirea si tratarea unor alte afectiuni autoimune.
Rezultatele acestui experiment cuprinse in lucrarea ,”Multimerized T cell epitopes protects from experimental autoimmune diabetes by inducing dominant tolerance” (Dr. Roland S. Liblau, Dr. Kirsten Falk si Dr. Olaf Rotzschke) au fost publicate in varianta online a “ American Proceedings” a Academiei Nationale de Stiinta.
www.sciencedaily.com
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|