MedicalStudent.ro

Tuesday
Apr 08th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Cezariana realizata prematur-posibile probleme respiratorii ale fatului

Cezariana realizata prematur-posibile probleme respiratorii ale fatului

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Un studiu realizat recent pare sa evidentieze faptul ca nou nascutii prin cezariana, inregistrata ca nefiind urgenta, sunt mai susceptibili problemelor aparatului respirator, decat cei nascuti pe cale naturala.

Descoperirile mai ridica un semn de intrebare la adresa cezarianei, care e folosita mai mult decat necesar in prezent, in intreaga lume.

Anna Hansen, de la un spital universitar din Danemarca, a declarat ca riscul unor diferite afectiuni este evident mai mare, atunci cand cezariana e realizata mai devreme decat ar fi cazul. Aceasta este o informatie utila femeilor care aleg cezariana de buna voie. Cercetatorii recomanda insistent viitoarelor mame sa nu accepte o cezariana mai devreme de 39 de saptamani, desi in prezent majoritatea sunt facute intre saptamana 37 si 38.

Dr. Hansen recunoaste ca exista inca puncte slabe in studiul pe care il conduce, deoarece nu sunt foarte clare motivele pentru care apar problemele respiratorii. Totusi acestea par a fi corelate cu modificari hormonale si psihologice ale mamelor, in timpul travaliului.

Travaliul determina eliberarea de hormoni ai stresului la viitoarele mame, si se transmit la fat. Interesant este faptul ca acestia par a fi esentiali in etapa finala de dezvoltare a plamanilor umpluti cu lichid la fat.

Problemele respiratorii postnatale nu sunt grave, de cele mai multe ori, insa supun nou nascutul unui stress suplimentar, acestuia fiindu-i administrat oxigen si stand mai multa vreme la incubator.

Hansen si colegii sai au realizat studiul , care a aparut in British Medical Journal, pe aprroximativ 34000 de nasteri, in Danemarca.

Rezultatele finale ale studiului au aratat faptul ca acei copii care s-au nascut prin cezariana la 37 de saptamani au un risc de a dezvolta probleme respiratorii de 3 ori mai mare ca cei nascuti in mod nornal, riscul reducandu-se semnificativ atunci cand cezariana este efectuata la un termen mai avansat al sarcinii. Astfel ca 10% din nou nascutii la 37 de saptamani au suferit de probleme ale aparatului respirator, comparativ cu doar 2,8% dintre cei nascuti la acelasi termen, dar pe cale naturala. De asemenea procentul a scazut la doar 2,1 % la copiii veniti pe lume prin cezariana la 39 de saptamani.

Cu toate acestea Hansen a subliniat faptul ca cezariana este foarte utila in multe cazuri, si inlatura anumite riscuri.
Medicii ar trebui sa fie bine instruiti si sa stie sa ia decizia potrivita in privinta cezarianei. De asemenea trebuie sa explice exact viitoarelor mame ce implica aceasta, si sa nu le lase sa o aleaga doar din teama fata de o nastere naturala.

www.reuters.com
news.bbc.co.uk


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Recomandari recente in neonatologie

Aproximativ 10% din nou nascutii din intreaga lume au nevoie de asistenta medicala la nastere, 1% dintre acestia necesitand chiar resuscitare. Desi in majoritatea nasterilor nu este nevoie de interventia medicilor pentru a ajuta copilul sa faca trecerea de la viata intrauterina la cea extrauterina, in continuare exista numeroase riscuri si probleme pentru cei care nu se adapteaza fiziologic mediului extern.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro