MedicalStudent.ro

Friday
Nov 22nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Un tratament neobisnuit pentru astm

Un tratament neobisnuit pentru astm

Evaluare articol: / 5
Cel mai slabCel mai bun 

Cercetatorii britanici sunt nerabdatori sa afle daca viermii cu carlig au un efect asupra sistemului imun si daca pot fi utilizati intr-un tratament eficient impotriva astmului si anumitor alergii. Exista pareri conform carora acestia ar putea avea un efect terapeutic si in cazul diabetului zaharat de tip 1 si respectiv in cazul sclerozei multiple.

Cercetatorii explica faptul ca de peste 30 de ani exista date care indica faptul ca pacientii-gazde pentru viermele cu carlig nu sufera de nici un fel de alergie. Se crede ca ar putea sa nu fie doar o coincidenta faptul ca astmul este complet absent in zonele in care viermele cu carlig este endemic.De asemenea, indivizii originari in Africa ce traiesc astazi in tari dezvoltate sufera de boala Crohn, in timp ce aceia care inca traiesc in Africa prezinta o incidenta foarte mica a acestei boli.

Ce este un vierme cu carlig?

Evident, un parazit, apartinand clasei Nematoda, cu localizare in intestinul subtire al gazdei. Gazda poate fi orice mamifer, inclusiv omul.
Exista doua tipuri de viermi cu carlig care afecteaza omul:

-Ancylostoma duodenale: intalnit in Orientul Mijlociu, India, Africa de nord si Europa.

-Necator americanus: intalnit in Indonezia, America, Asia de sud-est si China.

O persoana infectata poate prezenta anemie, iar la nivel pulomnar apar simptome tip bronsita. La nivelul tractului gastro-intestinal pot aparea hemoragii, mai ales oculte, precum si durere epigastrica insotita de anorexie. Viermii realizeaza distrugeri ale mucoasei la nivel intestinal. Viermii cu carlig reprezinta o cauza majora de mortalitate in zonele subtropicala si tropicala, in cazul tarilor in curs de dezvoltare. Pot sa determine retard intelectual si in crestere la copiii vulnerabili, iar in cazul infectarii la o femeie gravida pot determina nastere prematura.

Cum actioneaza impotriva astmului bronsic?

Studiile precedente au fost realizate in Etiopia de catre o echipa condusa de John Britton si au demonstrat faptul ca viermii cu carlig („hookworms”) actioneaza eficient in cadrul astmului. De asemenea, s-a stabilit doza necesara pentru acest scop.

Infectia cu acest parazit incetineste viteza de reactie a sistemului imun, precum si intensitatea acesteia. Scopul este unul evident: supravietuirea parazitului in organism. Totusi, se poate genera si un alt tip de efect: un raspuns mai putin accentuat la alergeni.

Studiile actuale se desfasoara pe persoane ce sufera de astm bronsic, pentru a testa eficacitatea acestui nou tratament. Pacientii sunt infectati cu doze exacte, doze care genereaza doar simptome usoare. Se observa apoi masura in care infectarea poate modula raspunsul imun.

Profesorul David Pritchard si echipa sa de la Notthingham University si-au autoadministrat diferite doze de viermi cu carlig pentru a dovedi efectul lor si faptul ca infectarea cu respectivele doze este sigura. Insusi Pritchard s-a autoinfectat cu 50 de larve.

S-a dovedit insa ca o „doza” mai mica de viermi ar fi mai sigura, respectiv 10 larve.
Studiile in curs incearca sa afle daca parazitul influenteaza limfocitele de tip T helper, aceasta influenta fiind considerata responsabila pentru tratamentul dovedit eficace in cazul astmului bronsic.


*http://www.wellcome.ac.uk/
*http://observer.guardian.co.uk/
*http://research.nottingham.ac.uk/


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Rinosinuzita cronica

Pulverizarea de apa sarata (salina) in cavitatea nazala poate reduce durerea si congestia care insotesc infectiile de durata ale cailor nazale. Intre 5 si 15% dintre oameni au o infectie persistenta a cailor nazale (rinosinuzita cronica).

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro