Dr. George Cotsarelis si colegii săi, de la University of Pennsylvania School of Medicine, SUA, au descoperit, la soareci adulti cu o configuratie genetică normală, un mecanism de regenerare a foliculilor pilosi prin reactivarea genelor implicate în foliculogeneza embrionară.
Studiul lor a demonstrat că, asemenea salamandrelor, mamiferele au capacitate de autoregenerare, desi până atunci se credea că pielea mamiferelor adulte este incapabilă să determine formarea unor noi foliculi pilosi. Se stie că ficatul, de pildă, se poate regenera destul de bine, dar procesul respectiv nu este indus de novo, ci implică existenta unui tesut hepatic sănătos.Se pare că vindecarea unei leziuni cutanate nu se produce prin tesut de granulatie, ci presupune, mai degrabă, aparitia unei ferestre de oportunitate în care pot fi activate unele mecanisme latente embrionare, ceea ce permite refacerea structurii cutanate normale, inclusiv a foliculilor pilosi si a glandelor sudoripare.Alopecia areata este o boala dermatologica caracterizata prin caderea parului, de obicei de pe pielea capului, zonele lipsite de par avand forma rotunda sau ovalara.
Boala poate afecta insa si alta zona cu par (gene, sprancene, barba, axile, inghinal etc.) si poate aparea la orice varsta. Pierderea parului nu este insotita de nici un simptom si de aceea este descoperita intamplator, adesea la coafor sau frizer.Cauza pierderii parului ramane un mister. Alopecia areata este o boala a sistemului imunitar, aceasta determinand inexplicabil caderea parului din anumite regiuni.
Boala poate aparea sporadic sau la mai multi membrii ai aceleasi familii. Unii dintre pacienti pot face ulterior si alte boli ale sistemului imunitar cum ar fi vitiligo sau anemie pernicioasa.
Alopecia areata nu este o boala contagioasa si nu este influentata de regimul alimentar. Uneori poate aparea dupa un eveniment stresant, dar nu s-a demonstrat direct rolul acestuia in aparitia bolii.Boala evolueaza in trei stadii: pierderea brusca a parului, extinderea zonelor afectate si recresterea parului, aceasta etapa avand loc dupa luni sau ani de zile.Pentru stabilirea tratamentului este recomandabil sa fiti consultat de un medic dermatolog, chiar daca in 1/3 din cazuri se poate produce o crestere spontana a parului. In aceste cazuri parul creste la inceput grizonat sau alb, dar dupa un timp revine la culoarea initiala.
Recresterea naturala a parului poate fi grabita prin tratament. Exista o multitudine de tratamente (corticosteroizi topici, cignolin, difenciprona, minoxidil, corticosteroizi intralezionali etc.) dar nici una dintre ele nu are rezultate perfecte la toti pacientii. Unele dintre tratamente produc doar ameliorari temporare si parul poate recadea de indata ce tratamentul a fost oprit. In acelasi timp nu neglijti ingrijirea personala: parul trebuie sa fie curat si pieptanat o data pe zi cu maxima grija, pentru a putea urmari evolutia bolii.
Pacientii la care tratamentul nu a dat rezultatele asteptate pot beneficia de consiliere pentru a fi ajutati sa-si capete increderea in sine si sa poata avea o viata normala.
http://www.medicalnewstoday.com/
< Anterior | Urmator > |
---|