MedicalStudent.ro

Monday
Nov 25th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica E generozitatea mostenita genetic?

E generozitatea mostenita genetic?

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Sunt cei inclinati spre a fi generosi programati sa se comporte asa? O echipa de cercetatori, printre care Dr. Arile Knafo din Departamentul de Psihologie de la Universitatea Hebrew din Ierusalim, considera ca ar fi o posibilitate.

Printr-o sarcina online care implica luarea unei decizii in daruirea sau nu a unei sume de bani, cercetatorii au descoperit ca cei care au ales sa dea o parte sau toti banii difera din punct de vedere genetic de cei care au ales sa nu dea nicio suma de bani.

Cercetatorii au condus un experiment cu 203 “jucatori” online. Fiecare jucator putea alege in a pastra echivalentul a 12$ care i-au fost alocati, sau sa dea o parte sau toata suma unui alt jucator anonim.

Cei implicati au furnizat mostre de AND care au fost analizate si comparate cu reactiile lor. S-a descoperit ca cei care aveau o anumita varianta a unei gene numite AVPR1a au dat cu circa 50% mai multi bani decat cei care nu au prezentat aceasta varianta.

“Experimentul a furnizat prima dovada, din cate stiu, despre relatia dintre variatia ADNului si altruism”, spune Knafo, care a condus studiul alaturi de alti cercetatori, inclusiv Prof. Gary Bornstein, si Salomon Israel din Departamentul de Psihologie de la Universitatea din Ierusalim.

Gena AVPR1a codifica productia unui receptor care da posibilitatea unui hormon, arginina-vasopresina (AVP), sa actioneze asupra celulelor creierului. Vasopresina, in schimb, e implicata in legaturile sociale. Cercetatorii au observat un altruism mai mare la jucatorii la care o sectiune cheie a genei AVPR1a, numit promotor, a fost mai lunga. Promotorul este regiunea dintr-o gena care permite celulei sa determine cat de mult se produce o gena. In cazul acestei gene, un promoter mai lung poate duce la o activitate mai mare.

Descoperirile pot ajuta biologii sa sorteze evolutia altruismului, conform cercetatorilor. Ei au observat ca versiunea genei AVPR1a exista, de asemenea, si la un anumit tip de rozatoare, care ajuta tot la stabilirea unor legaturi sociale. Acest lucru sugereaza ca altruismul are la baza o genealogie dezvoltata si care sa duca la aparitia unui nou rol de-a lungul evolutiei umane.

www.medicalnewstoday.com

 


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Genele sindromului Down protejeaza impotriva cancerului

Cercetatori din Statele Unite spun ca anomaliile cromozomiale care afecteaza oamenii cu sindromul Down ii si protejeaza pe acestia de cancer. Cei cu sindromul Down au o copie in plus a cromozomului 21, o catena lunga de ADN si proteinele asociate care poarta genele; in loc de doua copii, ei au trei.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro