Printr-o sarcina online care implica luarea unei decizii in daruirea sau nu a unei sume de bani, cercetatorii au descoperit ca cei care au ales sa dea o parte sau toti banii difera din punct de vedere genetic de cei care au ales sa nu dea nicio suma de bani.
Cercetatorii au condus un experiment cu 203 “jucatori” online. Fiecare jucator putea alege in a pastra echivalentul a 12$ care i-au fost alocati, sau sa dea o parte sau toata suma unui alt jucator anonim.
Cei implicati au furnizat mostre de AND care au fost analizate si comparate cu reactiile lor. S-a descoperit ca cei care aveau o anumita varianta a unei gene numite AVPR1a au dat cu circa 50% mai multi bani decat cei care nu au prezentat aceasta varianta.
“Experimentul a furnizat prima dovada, din cate stiu, despre relatia dintre variatia ADNului si altruism”, spune Knafo, care a condus studiul alaturi de alti cercetatori, inclusiv Prof. Gary Bornstein, si Salomon Israel din Departamentul de Psihologie de la Universitatea din Ierusalim.
Gena AVPR1a codifica productia unui receptor care da posibilitatea unui hormon, arginina-vasopresina (AVP), sa actioneze asupra celulelor creierului. Vasopresina, in schimb, e implicata in legaturile sociale. Cercetatorii au observat un altruism mai mare la jucatorii la care o sectiune cheie a genei AVPR1a, numit promotor, a fost mai lunga. Promotorul este regiunea dintr-o gena care permite celulei sa determine cat de mult se produce o gena. In cazul acestei gene, un promoter mai lung poate duce la o activitate mai mare.
Descoperirile pot ajuta biologii sa sorteze evolutia altruismului, conform cercetatorilor. Ei au observat ca versiunea genei AVPR1a exista, de asemenea, si la un anumit tip de rozatoare, care ajuta tot la stabilirea unor legaturi sociale. Acest lucru sugereaza ca altruismul are la baza o genealogie dezvoltata si care sa duca la aparitia unui nou rol de-a lungul evolutiei umane.
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|