MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica ADN-ul spermatozoizilor deteriorat la diabetici

ADN-ul spermatozoizilor deteriorat la diabetici

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Barbatii cu diabet au spermatozoizi ce prezinta un grad mai mare de deteriorare a ADNului decat spermatozoizii celor fara diabet, afirma cercetatorii din Belfast. Deteriorarea a fost observata atat la nivelul ADNului nuclear cat si la nivelul ADNului mitocondrial, conform spuselor prof. Ishola Agbaje, de la Universitatea din Queen si a colegilor sai.

Deoarece incidenta diabetului de tip 2 creste, descoperirea poate avea consecinte pentru fertilitatea barbatilor, la nivelul populatiei.

“Din cate stim pana acum, acesta este primul raport referitor la calitataea ADNului nuclear si mitocondrial al spermatozoizilor, in diabet”, spune el. Co-autorul Sheena Lewis a afirmat ca descoperirea este importanta din perspectiva clinica, “in special datorita dovezilor coplesitoare ca ADNul deteriorat al spermei afecteaza fertilitatea barbatului si sanatatea reproductiva.”

Cercetatorii au efectuat o analiza conventionala a spermei – inclusiv volumul de sperma, mobilitatea, morfologia – a 27 de barbati cu diabet si a unui grup de 29 barbati fara diabet care trec prin investigatii de rutina pentru infertilitate. Ei au evaluat si fragmentarea ADNului nucelar si deteriorari ale ADNului mitocondrial.

Analiza spermei a indicat ca exista o scadere mica, dar statistic semnificativa a volumului spermei la barbatii diabetici (2,6 ml, fata de 3,3 ml) a barbatilor din grupul de control. S-a observat ca alti parametri nu difera semnificativ.

Insa la proba electroforezei in gel, cercetatorii au descoperit o fragmentare semnificativ mai avansata la voluntarii diabetici decat la cei de control. In medie, 53% din ADNul diabeticilor era fragmentat, comparativ cu 32% la barbatii din grupul de control. Dr. Agbaje si colegii sai marturisesc insa ca grupul de control este nesemnificativ pentru intreaga populatie, deoarece barbatii au fost recrutati dintre cei care frecventau clinicile de fertilitate. Dar, spun ei, orice diferenta poate fi probabil chiar mai mare cand barbatii diabetici sunt comparati cu barbatii normali fertili.

“Luandu-se in considerare asociatia dintre infertilitate si deteriorarea ADNului atat nuclear cat si mitocondrial, s-ar putea crede ca acesti barbati sa fie predispusi spre nivele mai mari ale fragmentarii ADNului”, spun cercetatorii.

O implicatie a studiului este ca partenerele barbatilor diabetici por fi predispuse la o sarcina nereusita, precizeaza Dr. Lewis. “Alte studii au demonstrat deja ca, de vreme ce gametul femeiesc are o abilitate redusa de reparare a deterioararii ADNului spermei, fragmentarea dincolo de acest prag poate duce la o rata crescuta a esecului fecundarii si a pierderii sarcinii”, spunea ea.

Dar nu este inca destul de clar daca ADNul deteriorat cauzat de diabet ar avea acelasi efect asupra fertilitatii, precum au deteriorarile provocate de fumat, spre exemplu.”

“Acesta este doar un studiu relativ redus care scoate in evidenta o posibila problema”, precizeaza Dr. Lewis, adaugand ca sunt necesare cercetari ulterioare pentru a determina natura deteriorarii, ce o cauzeaza si implicatiile sale clinice.

www.medpagetoday.com

 


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Terapia genetica poate elimina aproape complet durerile date de artrita

Cercetari recente au scos la iveala faptul a o noua terapie genetica poate elimina durerile cauzate de artrita si poate scadea semnificativ deteriorarile aparute la nivelul articulatiilor afectate, conform unui studiu publicat in jurnalul "Arthritis and Rheumatism".

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro