Aceasta este cea ma mare structura ADN facuta de om pana acum. Prima mare structura cuprindea doar 32 000 de perechi de baze.
Dr. Hamilton Smith, de la Institutul Venter din Rockville, SUA si alti 16 cercetatori au construit un genom bacterian prin sinteza chimica a blocurilor de ADN. Aceste blocuri au fost apoi corelate pentru a crea portiuni mai mari de ADN – acestea pot fi formate pentru a crea o versiune sintetica a bacteriei Mycoplasma genitalum.
Cercetatorii spun ca aceste microorganisme pot fi modelate pentru a crea hidrogen sau pentru a absorbi surplusul de CO2 din aer. Echipa nu foloseste termenul de “viata artificiala”; ei prefera sa o denumeasca viata sintetica. Dr. Smith declara ca “preferam sa distingem viata sintetica de ce artificiala. Stabileste scena pentru ceea ce speram sa fie o noua abordare in ingineria organismelor.
Cei de la Institutul J Craig Venter (JCVI) sustin ca acesta este al doilea din cei trei pasi spre tinta echipei de cercetatori de a construi un organism creat total pe cale sintetica. Ei incearca deocamdata sa creeze o celula bacteriana vie, bazata complet pe genomul unit pe cale sintetica.
Presedintele si fondatorul Institutului J Craig Venter afirma ca: “Aceasta realizare extraordina este o minune tehnologica care a fost posibila datorita echipei unice a JCVI. Ham Smith, Clyde Hutchinson, Dan Gibson, Gwyn Benders si altii din aceasta echipa si-au dedicat ultimii sapte ani pentru a modela si perfectiona noi metode si tehnici care credem ca vor fi utilizate pe o scara larga pentru a dezvolta domeniul genomilor sintetici.”
Cercetatorii explica faptul ca blocurile de AND formate din adenina (A), guanina (G), citosina (C) si tiamina (T) sunt substante chimice extrem de inselatoare in ceea ce priveste sinteza artificiala in formarea cromozomilor. Cu cat lantul catenei devine mai lung, cu atat mai fragile sunt, devenind foarte greu sa lucrezi cu ele.
Formand genomul bacteriei M. genitalum cu peste 580 000 de perechi de baze a fost o adevarata provocare. Hamilton Smith spune: “Cand am inceput aceasta lucrare, acum cativa ani, am stiut ca va fi dificil deoarece intram pe un teritoriu nestiut. Insa prin munca de echipa am demonstrat ca producerea de genomi mari este acum posibila, astfel incat aplicatiile importante cum ar fi biocombustibilii pot fi dezvoltate.”
Inca de la inceputul proiectului, echipa a fost preocupata de problemele etice ale muncii lor. Crearea vietii de catre oameni va starni cu siguranta controverse.
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|