MedicalStudent.ro

Tuesday
Apr 08th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica ADN-ul spermatic modificat de fumul de tigara si mostenit de urmasi

ADN-ul spermatic modificat de fumul de tigara si mostenit de urmasi

Evaluare articol: / 6
Cel mai slabCel mai bun 
De ani de zile cercetatorii au demonstrat ca fumatul poate duce la aparitia cancerului si este implicat in etiologia multor altor afectiuni, dar descoperirile recente arata, ca pe langa acestea, copiii pot mosteni modificarile, aparute din cauza fumului de tigara, la nivelul genomului tatilor.

Oamenii de stiinta canadieni au demonstrat pe soareci ca fumatul poate conduce la schimbari in secventa de ADN a spermatozoizilor, alterari care cel mai probabil sunt mostenite de urmasii lor. Rezultatele acestui studiu au fost publicate in numarul din luna iunie a “Cancer Research”, revista a Societatii Americane de Cercetare a Cancerului.

Carole Yauk, Ph.D., conducatoare a studiului si cercetator la Mutagenesis Section of Health Canada's Environmental and Occupational Toxicology Division, a declarat ca sunt urmarite mutatiile ce apar la nivelul liniei germinative masculine. Aceste mutatii sunt alterari ale ADN-ului spermei. Cercetatoare sustine ca daca aceste modificari sunt mostenite, ele vor persista ca mutatii ireversibile in genomul urmasilor. Pana acum se cunostea faptul ca mamele care fumeaza cresc incidenta de aparitie a unor afectiuni ale fatului, dar studiul realizat demonstreaza potentialele riscuri la care un fat cu tata fumator este expus.

Masculii (atat in cazul soarecilor cat si in cazul oamenilor) beneficiaza de o rezerva constanta de spermatozoizi, aparuti in urma unei maturari continuu a celulelor stem spermatogenetice. Yauk impreuna cu alti cercetatori de la Universitatea McMaster, din Canada, a studiat liniile celulare spermatogenetice la soareci maturi care au fost expusi fumului de tigara pe o perioada de sase sau douasprezece saptamani, cautand modificari intr-o anumita secventa repetitiva de ADN, denumita Ms6-hm, regiune ce nu contine nicio gena cunoscuta. Soarecii “fumatori” au expusi fumului provenit de la doua tigari, pe zi, echivalentul a unei concentratii de tutun in sangele unui fumator mediu. (Conform unor studii precedent realizate)

Yauk si colegii sai au descoperit ca rata modificarilor in fragmentul Ms6-hm, la soarecii expusi fumului de tigara, este de 1.4 mai mare decat la soarecii “nefumatori” –la 6 saptamani, si de 1.7 ori mai mare- la 12 saptamani. Aceste rezultate sugereaza faptul ca schimbarile aparute in genom sunt direct proportionale cu durata expunerii la fumul de tigara, astfel cu cat o persoana fumeaza pe o perioada mai lunga de timp poate avea mai multe mutatii, care probabil vor avea efecte vizibile la urmasi.

Yauk aminteste ca studii precedente au aratat ca Ms6-hm si portiuni similare de ADN necodat sunt sensibile la radiatii, substante chimice care induc mutatii si la poluarea din aer. Desi cercetatorii nu au studiat in mod particular proteinele codificate de anumite portiuni de ADN, unde isi au originea gene necunoscute, Yauk mentioneaza faptul ca experimentele din anii trecuti coreleaza mutatiile aparute in regiuni necodificatoare de ADN cu portiuni repetitive asociate actiunii unor gene.

Cercetatoare subliniaza de asemenea faptul ca studiul se concentreaza pe stabilirea severitatii modificarilor de la nivelul genomului, aparute ca urmare a expunerii subiectilor la fumul de tigara.

Pentru a intelege mai bine consecintele fumatului asupra liniei spermatogenetice, Yauk si colaboratorii sai intentioneaza sa studieze cum se manifesta ADN-ul modificat, propriu-zis la copiii si nepotii soarecilor expusi pentru prima oara la fumul de tigara. De asemenea ei vor sa verifice daca si ovulele femelelor sunt afectate de fum.

Fondurile pentru acest studiu au fost asigurate de Institutul Canadian de Cercetare al Sanatatii si de Sistemul Canadian de reglare in biotehnologie.


www.medicalnewstoday.com
www.sciencedaily.com


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Procesul de diviziune celulara

Genele care sunt transmise de la mama la copil sunt selectate precoce in timpul maturatiei ovulului in ovar. In procesul de diviziune celulara, care este unic in cazul acestor celule, jumatate din cromozomi sunt eliminati din ou inainte de fertilizare.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro