Studiul dr. Haston evidentiaza modificarile genetice care contribuie la fragilitatea osoasa, descoperire care poate avea implicatii in metodele de abordare terapeutice.
Comunitatea medicala considera in general ca fragilitatea osoasa din fibroza chistica este multifactoriala. Se crede ca apare ca urmare a unei mutatii a genei Gftr, cea respunsabila pentru aparitia fibrozei chistice, a afectiunii pancreatice asociate cu fibroza chistica si a tratamentului cu steroizi.
Studiul a aratat ca soarecii cu mutatii ale genei Gftr au densitatea minerala osoasa si masa osoasa mult mai mici decat soarecii de control. Diferentele apar fara ca afectiunea pancreatica sa aiba rasunet clinic si chiar si in absenta tratamentului cu steroizi.
Concluzia defineste clar problemele osoase din fibroza chistica, ca o patologie cu radacinile in mutatia genei Cftr si nu ca un efect secundar al tratamentului. Acest lucru poate duce la tratamente noi, tintite.
Desi mecanismul precis care leaga aceasta mutatie cu dezvoltarea osoasa nu este cunoscut inca, studierea acestor soareci la diferite varste, care corespund copilariei, adolescentei si varstei adulte, a aratat ca structurile oaselor soarecilor cu mutatia genei Cftr se apropie de normal pe masura inaintarii in varsta. In alte cuvinte, mutatia pare sa incetineasca cresterea osului si nu sa o previna. Totusi, acestea sunt concluzii partiale, ce trebuie confirmate prin studii ulterioare.
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|