MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Editorial Rezidentiatul...incotro?

Rezidentiatul...incotro?

Evaluare articol: / 12
Cel mai slabCel mai bun 

rezidentiatul in romaniaStirile aparute recent privind modificarea modalitatii de admitere la rezidentiat au creat panica in randul viitorilor absolventi de medicina din tara.  Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, noul program de rezidentiat va fi organizat in doua etape.

In prima etapa, tinerii medici vor efectua un trunchi comun de doi ani, intr-unul din subdomeniile: medicala, chirurgie sau urgente. Specializarea intr-un anumit domeniu se va realiza insa in etapa a doua, care va dura intre 1 si 5 ani, iar admiterea in aceasta etapa se va baza pe un examen national.

Admiterea in prima etapa se va face prin selecţie organizată de Ministerul Sănătăţii, pe baza mediei de absolvire a facultăţii şi a opţiunii candidaţilor. Ce inseamna insa medie de absolvire a facultatii: media celor sase ani sau media de la examenul de licenta? Daca media ar fi a celor sase ani de facultate, avantajul studentilor “de top” este evident. Este bine cunoscut insa faptul ca notele nu reflecta chiar intotdeauna realitatea… Daca admiterea se va face pe baza mediei de la examenul de licenta, atunci inseamna ca vor exista doua examene, care au, teoretic, aceeasi finalitate: specializarea in domeniul dorit.

In plus, cum se va face repartizarea in spitale? Vom fi rezidenti in etapa I la spitalele mari, care sunt centre universitare sau vom fi repartizati inclusiv la spitalele judetene si municipale? Am putea ajunge, pe baza mediei, undeva la sute de km departare de casa pentru doi ani? Se va tine cont si de domiciliul fiecaruia?

Toate acestea sunt intrebari la care cu totii asteptam un raspuns inainte de a se lua o decizie. Este adevarat ca schimbarea a sosit destul de brusc pentru cei care deja au inceput ultimul an universitar, insa cu siguranta, acest proiect de lege are atat avantaje, cat si dezavantaje. In mod cert, in cei doi ani de trunchi comun se pot invata foarte multe, iar un examen national pentru a obtine strict specializarea dorita va creste competivitatea si selectia.

Intr-o oarecare masura, sistemul de rezidentiat propus de Ministerul Sanatatii se aseamana cu cel din Marea Britanie. Acolo, facultatea de medicina generala dureaza 5 ani, dupa care, absolventii se inscriu pentru asa numitul Foundation Programme. El reprezinta un fel de punte intre facultate si anii de specialitate. Acesta se desfasoara pe durata a doi ani de zile, timp in care noii doctori lucreaza prin rotatie pe diverse sectii intr-un spital alocat in urma repartizarii. In fiecare an, doctorul  lucreaza cate 4 luni pe 3 specialitati, iar in urma celor 2 ani, el isi va fi consolidat abilitatile invatate in facultate, va fi dobandit unele noi si va putea sa isi aleaga o specialitate cu care sa continue mai departe pregatirea. In timpul Foundation Programme, doctorul este sub supravegherea unui  superior, el neavand posibilitatea de a lua decizii de unul singur. Totusi, pe masura ce capata experienta, responsabilitatile si indatoririle sale cresc. Spre exemplu, un proaspat absolvent al facultatii de medicina care si-ar dori sa devina specialist pe obstetrica si ginecologie, intai parcurge cei 2 ani de Foundation programme, dupa care urmeaza 2 ani de “basic specialty training”, urmati de alti 3 ani de “intermediate specialty training”, si incheie cu ultimii 2 ani de “advanced specialty training”. Intre cele 3 etape se dau 2 examene, care permit avansarea in programul de specialitate. In urma ultimei etape, doctorul primeste un certificate care atesta faptul ca a incheiat pregatirea pe domeniul obstetrica si ginecologie ( CCT= Certificate of Completion of Training). Desigur, pregatirea profesionala nu se opreste aici, dar dupa toate acestea, medicul se poate numi “senior doctor”.

Prin comparatie , in Franta exista 2 moduri de a lucra in rezidentiat: ca si rezident francez, sau spre exemplu, rezident roman aflat in stagiu in Franta. A doua varianta nu reprezinta un rezidentiat de la cap la coada, intrucat doctorul respectiv face doar niste stagii, in functie de ce gaseste, ele fiind recunoscute de ministerul roman si el va ramane rezident si ulterior, specialist roman.

In sistemul francez intra doar cei care au dat examnul  ECN(Examen National Classant)-examenul de admitere in rezidentiat. Acesta poate fi dat doar de studentii din anul 6, iar cei care au terminat facultatea nu mai au aceasta posibilitate. ECN este un examen redactional, foarte dificil, iar candidatii francezi se pregatesc indelung, unii chiar pun pe primul plan acest examen, in detrimentul notelor din ultimul an. Examenul se bazeaza pe cazuri clinice si este de tip redactional.

Dupa ce doctorul a intrat in sistemul francez, devine rezident francez(intern) si isi alege modulele in functie de punctajul obtinut la ECN. Poate opta apoi pentru master sau o cariera universitara. Salariul este de aproximativ 1500 euro in anul I si creste pana la 1900 in ultimul an. Garzile sunt platite astfel: 100 de euro in cursul saptamanii, 150 sambata si 200 duminica. Dupa fiecare garda este o zi libera.

In afara sistemului, nu e nevoie de sustinerea ECN(de altfel nici nu se poate, daca absolventul este din alta tara), dar se poate lucra pe posturi de PAA(Practicien Assistant Attaché) sau FFI( Faisant Fonction d’Interne). Aceste posturi  se gasesc insa mai greu, doctorul trebuie sa le caute singur, sa vorbeasca cu profesorii, este practic pe cont propriu. Ca si FFI, doctorul e rezident strain, cu un contract pe termen limitat. Un astfel de post se plateste cu 1300-1400 euro, fara garzi. Postul de PAA este rezervat tot strainilor, este mai degraba o improvizatie pentru spitalele care nu mai pot angaja straini ca FFI sau pentru spitale periferice.  PAA inseamna de fapt un medic specialist cu drepturi incomplete, si trebuie supravegheat de alt specialist cu experienta. Practic, insa, angajatorul ii poate cere doctorului sa faca munca de FFI(rezident) sau de specialist. Salariul ar fi de 2000 euro fara garzi.

Din pacate FFI si PAA sunt posturi temporare, majoritatea durand 6 luni, iar dupa nu este garantata obtinerea unui alt contract. Examenul de specialitate trebuie dat in Romania si diploma e romaneasca. Sansele maxime pentru a prinde un loc pentru FFI si PAA sunt in jur de 15 martie, respectiv 15 octombrie, cand se aleg locurile pentru semestrele de vara si de iarna. Prioritate au doctorii francezi.

Comparatiile cu programele de rezidentiat din alte tari europene ar putea continua, dar ar trebui sa ne concentram pe ceea ce se intampla in Romania si pe posibilitatile de aici, pentru a putea gasi solutii. Nicio o schimbare in sine nu este rea, dar ea trebuie sa vina la momentul potrivit, cu elemente clare si bine definite.

In asteptarea raspunsurilor, ramane o singura intrebare: merita sa fii...de profesie medic, in Romania?

Surse:


Publicat de :
Ruxandra Canarache
Puncte: 782
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

MedicalStudent.ro TV - Medicina si cultura

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro