Serbia. O tara despre care lumea stie atat de multe: e vecina noastra, are capitala la Belgrad, e membra componenta a fostei Yugoslavii, si e foarte periculos sa fii acolo . Asa ca, in momentul in care iti faci curajul de a trece granita ajutat de un pasaport rosu pe care scrie cu litere aurii Romania, s-ar putea sa fii surprins si mirat, ca in loc de ruine si oameni distrusi de istorie sa intalnesti o tara surprinzator de paradoxala si destul de picanta incat sa-ti mentina interesul pana la sfarsit.
Serbia s a nascut in zodia razboiului si a destramarii, in anul distrugerii, vizibila in povestile unui tip desprins parca dintr o reclama pentru un parfum masculin, care stie sa rosteasca in romaneste doar propozitia ‘ ce faci ,muiere?’ si care iti povesteste aproape in detaliu cum intr o zi a anului 1999, NATO a hotarat sa distruga un pod peste Dunare, pe care in acea zi, oamenii din Novi Sad, aflati cuminti in masinile lor incercau sa ajunga acasa. Si restul e istorie….Sarbii sunt 8 milioane si sunt foarte friendly , mai ales daca nu rostesti cuvinte gen Kosovo, Pristina, musulmani sau Haga, cuvinte ce amintesc de un trecut care ii bantuie permanent si de care nu reusesc sa scape.
Sarbii au femei cu parul blond, infiorator de inalte si drepte, cu tocuri cumplit de milimetrice si mai ales paradoxal de bine imbracate. Ei sunt oameni tristi, cu probleme economice, posesori de masini cu 2 usi numite Yugo, care sfideaza toate normele UE impotriva poluarii si care ar incapea foarte bine intr un muzeu al lucrurilor peste care a trecut timpul. In schimb, sarbii sunt oameni indragostiti de viata, ce danseaza frenetic pe strazi la festivaluri bahice ale trompetei , in timp ce flutura steagul cu cele 3 culori: rosu, alb si albastru.
E cert ca sarbii au spitale ce seamana cu modelul romanesc, adica lipsite de medicamente, aparatura si in care se practica parca inca medicina de razboi. Caci sarbii sunt foarte rezistenti la durere. Asa ca daca esti obisnuit cu traditionalul ‘auuuuuuuuu’ romanesc aparut la introducerea branulei intr o vena ar trebui sa incerci un spital sarbesc ca sa te luminezi asupra ‘rezistentei la durere’. Spitalul sarbesc, foarte incalzit de razele soarelui si nu prea binecuvantat de aerul conditionat, nu e asa prieten cu anestezia in cantitati mari sau cu normele de sepsie si antisepsie. In schimb e prietenul nedorit al oamenilor cu ochi albastri si cu carcinoame spino si bazocelulare si casa celor care mai stiu ceva engleza.
Engleza si sarbii nu sunt in cele mai bune relatii de prietenie. Astfel, dupa o sesiune prelungita sarbeasca o sa constati ca muschii antebratului, bratului si mainii sunt foarte bine dezvoltati in urma vorbitului intens. E mai mult ca sigur ca, desi nimeni nu se intelege cu nimeni si e o pierdere de vreme sa o mai intrebi pe mamaia din Serbia ce se indreapta spre casa cu sacosa ei cu ‘paprika’ ‘Do you know English?, o sa reusesti in final sa te descurci, caci sarbii desi nu inteleg, se chinuie sa te ajute. Eventual isi abandoneaza propriile lor munci si merg cu tine un sfert din drum doar ca sa ti arate ceea ce cauti.
In ceea ce priveste studentii la Medicina din Serbia, acestia traiesc in camine destul de curate, cu camere atat de mici incat ajungi claustrofob daca nu esti déjà si mananca o mancare groaznic de proasta si lipsita de culoare. Si ei au biblioteci cu calculatoare din 1900 toamna. Studentii sarbi asculta Morandi si ar fi foarte indicat sa le faci placerea de a- i lasa sa ti cante ‘ Dragostea din tei’ si sa ti rosteasca cateva cuvinte romanesti pe care nici tu nu le intelegi.Aceasta e Serbia. O tara interesanta, ce-si desfasoara existenta alaturi de cantecele lui Goran Bregovici (care nu e sarb, ci bosniac), o tara ce e un amalgam de veselie nebuna si tristete groaznica, de biserici si religie, de violenta, de burek(un fel de placinta cu branza), de inghetata si furtuni teribile, de nationalism mai presus de fiinta umana, de gustul intepator de rakia. O tara bantuita de istorie, cu oameni atat de ospitalieri incat cand parasesti Serbia, e ca si cum ti-ai parasi cea de a doua casa.
Hvala Srbija!
< Anterior | Urmator > |
---|