Inainte ca cineva sa aiba diabet aproape intotdeauna exista un prediabet. Prediabetul se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului din sange (glicemie crescuta), dar nu suficient de mult pentru a fi diagnosticat ca diabet. Se apreciaza ca 15% din oamenii peste 40 de ani au prediabet.
Diabetul este caracterizat de hiperglicemie recurenta sau persistenta si este diagnosticat prin una din urmatoarele modificari ale glicemiei determinate din plasma venoasa sau ser:
• Glicemie à jeun =126 mg/dl (7 mmol/l) dupa un post de cel putin 8h;
• Glicemie =200 mg/dl (11,1 mmol/l) la 2 ore dupa incarcarea cu glucoza, in cadrul testului de toleranta orala la glucoza efectuat conform recomandarilor OMS;
• Glicemie =200 mg/dl in orice moment al zilei, plus simptome si semne sugestive de diabet.
Glicemia à jeun este cel mai utilizat test in diagnosticul diabetului. Daca glicemia à jeun este intre 100 si 125 mg/dl, se pune diagnosticul de glicemie à jeun alterata (IFG), o forma de prediabet. Este obligatorie efectuarea testului de toleranta orala la glucoza (OGTT).
Testul de toleranta orala la glucoza este mult mai sensibil decat glicemia à jeun in diagnosticul prediabetului, dar mai greu de efectuat in practica. Testul de toleranta orala la glucoza se efectueaza dupa 8-14 ore de post, prin masurarea glicemiei inainte si la doua ore dupa ingestia a 75 g glucoza dizolvata in 300 ml apa (nedepasindu-se concentratia de 25%). La copii se va asigura o incarcare de 1,75g/kg corp greutate ideala, folosindu-se glucoza in cantitate variabila pana la maximum 75 g. Anterior testului, pacientul trebuie sa aiba cel putin 3 zile un regim de viata cu dieta nerestrictiva (>150 g carbohidrati/zi) si cu efort fizic nelimitat.
Nu sunt permise fumatul si consumul de cafea inaintea sau in cursul probei. Anumite boli cronice, in special digestive, rezectii gastrointestinale, boli endocrine, anumite medicamente, ca si varstele extreme contraindica efectuarea testului de toleranta orala la glucoza. Daca glicemia la 2 ore este intre 140 si 199 mg/dl, se pune diagnosticul de toleranta alterata la glucoza (IGT), o forma de prediabet. Efectuarea testului de toleranta orala la glucoza este utila in urmatoarele situatii:
• Glicemie à jeun intre 100 si 125 mg/dl.
• Glicemie à jeun <100 mg/dl, daca exista factori de risc.
Riscurile asociate cu nivelele crescute de glucoza din sange sunt de asemenea importante, chiar si inainte de a se ajunge la diabet. Nivelul de glucoza din sange care este aproape dar nu chiar la nivelul ce defineste un diagnostic de diabet poate avea de asemenea importante consecinte de sanatate. Aceste persoane, cu intoleranta la glucoza, prezinta un risc crescut de a dezvolta diabet in timp. Nu toti din aceasta categorie vor progresa spre diabet.
De fapt, unii vor ajunge din nou la nivelele normale de glucoza. Din nefericire, insa, multi vor dezvolta diabet, asa ca identificarea persoanelor cu prediabet este foarte importanta. Acest lucru este in mod special important pentru cei cu prediabet ca parte a unui sindrom metabolic, prezentand si hipertensiune arteriala, nivele crescute de colesterol si trigliceride, nivele scazute de HDL( colesterolul bun) si o tendinta spre obezitate.
Vestea buna este ca nivelele crescute de glucoza in prediabet , impreuna cu celelalte aspecte ale sindromului metabolic, pot fi reduse la nivelele normale, de cele mai multe ori fara medicatie. Glucoza din sange poate fi redusa prin modificari ale modului de viata, incluzand exercitiile fizice si o dieta sanatoasa si saraca in grasimi.
www.diabetes.org
www.diabetes.ca
< Anterior | Urmator > |
---|