Reprezinta o neuroartropatie non-infectioasa, musculo-scheletala. Initial a fost descrisa in cadrul sifilisului, afectand articulatia genunchiului, dar actual este intalnita mai ales in cadrul diabetului zaharat si afecteaza articulatia piciorului.
Poate aparea in contextul oricarei neuropatii, inclusiv cea alcoolica.
Dupa localizarea afectarii, exista 5 tipuri de picior Charcot :
• Tipul I – afectare falange
• Tipul II – afectare metatarsiene
• Tipul III – afectare oase tarsiene
• Tipul IV – afectare glezna
• Tipul V – afectare calcaneu
Desi frecventa cu care apare boala a inceput sa creasca in ultimii ani, ea ramane o boala rara – clinicile de specialitate raporteaza procente de chiar 13 %, dar in serviciile obisnuite procentul are valori de circa 1%.
Boala afecteza cu precadere sexul masculin, apare in jurul varstei de 50 de ani si in cadrul diabetului zaharat de tip 2.
Mecanismele fiziopatologice nu sunt pe deplin elucidate, dar exista doua teorii ce explica in mod diferit aparitia bolii, dar au ca element central neuropatia :
• Teoria neurotraumatica – afirma faptul ca insensibilitatea de la nivelul terminatiilor nervoase periferice favorizeaza repetarea traumatismelor si in final deformarea la nivelul piciorului.
• Teoria neurovasculara – incrimineaza drept cauza a dezvoltarii bolii deschiderea unor sunturi la nivel plantar, cu cresterea activitatii osteoclastelor si osteopenie consecutiva.
Sunt considerati factori declansatori pentru boala Charcot :
• Transplantul renal
• Insuficienta renala cronica
• Osteoporoza
• Tratamentul imunosupresiv
• Interventii chirurgicale
Totusi, in marea majoritate a cazurilor, boala apare independent de acesti factori. Practic se poate afirma faptul ca orice bolnav diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2 de mai mult de 10 ani si care asociaza neuropatie se afla la risc pentru a dezvolta boala Charcot. Riscul creste in situatia in care pacientul a suferit o interventie chirurgicala, chiar minora, la nivelul piciorului.
2. Cronica – reconstructie si consolidare. Sudarea oaselor este adesea defectuoasa, aparand deformari la nivel plantar, chiar cu prabusirea planseului, cu aspectul tipic de picior cubic sau picior de elefant. In aceasta faza apare si aspectul radiologic tipic, respective osteoliza, fragmentari osoase, structuri dezorganizare, luxatii, fracturi.
In faza acuta este important diagnosticul diferential cu diferite boli supurative, flegmoane si osteomielita. Diagnosticul poate fi foarte dificil datorita posibilitatii suprapunerii unor afectiuni supurative peste boala Charcot. Sunt interzise interventiile chirurgicale in faza acuta, cu exceptia interventiilor de drenaj in cazul complicatiilor.
1. proba Brodsky – prin mentinerea timp de 5 minute a membrului pelvin ridicat la 30°, pacientul fiind in clinostatism. Daca edemul si hiperemia dispar, este vorba cel mai probabil de boala Charcot.
2. probele biologice – daca triada inflamatorie proteina c reactiva, fibrinogen si VSH este semnificativa in ambele cazuri, hiperleucocitoza apare doar in cazul osteomielitei.
3. imagistica – de electie este examenul MRI, examenul CT nu este specific.
Un test specific foloseste leucocitele marcate cu Indium111.
4. punctia biopsie cu examen histopatologic si bacteriologic
Exista teorii care atesta existenta unei faze de prefragmentare, moment in care ar fi probabil utila administrarea de bifosfonati.
Orice bolnav diabetic care acuza semne si simptome de picior Charcot trebuie diagnosticat atent, piciorul trebuie imobilizat, iar pacientul trebuie sa stea in repaus total.
In faza acuta, tratamentul consta in administrarea de antiinflamatoare si antibiotice daca apare o complicatie. Este de preferat imobilizarea cu o orteza sau o proteza ghipsata. Timp de cel putin 2 ani este recomandat ca pacientul sa poarte incaltaminte special creata.
In faza cronica, in care piciorul este deformat, se pot incerca interventii chirurgicale de reconstructie, pentru restabilirea cineticii la nivel plantar.
In cazul in care boala este neglijata, complicatiile conduc la o singura alternativa chirurgicala – amputatia.
www.aafp.org
Jurnalul Roman de Diabetologie
< Anterior | Urmator > |
---|