Osteoporoza la sexul masculin este mai rar diagnosticata inaintea unui “accident”, adica o fractura prin fragilitate. Incidenta fracturilor la barbati datorate osteoporozei este jumatate din cea de la femei, dar mortalitatea prin fractura de sold este dubla. Osteoporoza primara se prezinta sub forma fracturilor vertebrale la varsta adulta si sub forma fracturii de sold peste varsta de 70 de ani.
Cauzele secundare explica o mare parte dintre cazuri. Anamneza, examenul clinic, determinarea densitatii minerale osoase (DMO) prin osteodensitometrie DEXA si unele analize de laborator pot furniza date despre etiologie. Trebuie utilizata o scala DEXA adaptata sexului masculin si trebuie luata in consideratie posibilitatea examinarii si a antebratului in completarea analizei densitatii minerale osoase a coloanei si soldului.
Biofosfonatii cresc densitatea minerala osoasa si pot scadea riscul fracturilor. Teriparatidul este un tratament anabolic folosit timp de 1 an jumatate - doi ani la barbatii cu risc crescut de fractura, urmat pe termen lung de terapia cu biofosfonati. Se spera ca o mai mare atentie acordata diagnosticului si tratamentului va conduce la mai putine fracture si astfel la mai putine complicatii.
Osteoporoza este considerata a fi o boala care afecteaza in special femeile in varsta de rasa alba. Totusi, este clar ca osteoporoza poate sa apara la toate grupurile etnice si ca este o problema de sanatate si la sexul masculin. Desi este adevarat ca la barbati riscul de fractura este jumatate ca la femei si ca la barbati in medie o fractura poate sa apara la 10 ani mai tarziu decat in cazul femeilor, consecintele fracturii de sold la barbati sunt mai severe.
De obicei, un barbat de 75 de ani cu fractura de sold are un risc de 1 la 3 de deces in primul an dupa fractura. Din fericire, datele privind diagnosticul si tratamentul osteoporozei la barbati sunt in crestere si exista dovezi in legatura cu eficienta acestora. O data cu varsta, creste riscul de fracturi osteoporotice, ajungand la o valoare de 13,1% la 10 ani la varsta de peste 80 de ani la o populatie atent studiata. Peste jumatate dintre fracturile aparute in acest grup demografic sunt la nivelul soldului, ducand la pierderea independentei sau deces in cele mai multe cazuri.
Intr-unul dintre studii, un barbat de 60 de ani are un risc de fractura de 30%. In studiul NHANES III (the third National Health and Nutrition Examination) efectuat in SUA o mare parte dintre barbati s-a dovedit ca au o densitate minerala osoasa scazuta prin DEXA (dual energy x-ray absorptiometry). Osteoporoza este in general asimptomatica, deoarece screening-ul pentru osteoporoza nu se efectueaza si la sexul masculin, multi barbati sunt diagnostica ti doar atunci cand apare un “accident” sau o fractura.
In urma cu mai multi ani, Riggs si Melton au propus o clasificare a osteoporozei, care a fost apoi adaptata si pentru sexul masculin. La barbatii de varsta medie, osteoporoza se poate prezenta sub forma durerii lombare, iar diagnosticul de osteoporoza este pus pe baza identificarii radiologice a unei fracturi vertebrale prin compresie. Uneori, unii dintre pacientii fac o radiografie cardio-pulmonara sau de alt tip pentru alte probleme de sanatate, iar diagnosticul este pus in acest fel.
Unii barbati cu osteoporoza au hipercalciurie sau sindroame interesante de tipul factorului de crestere insulin-like (IGF-I) scazut cu nivel normal al hormonului de crestere sau estradiol bio-disponibil scazut. Mai multi pacienti au osteoporoza legata de procesul de imbatranire. Acestia pot prezenta fractura de sold, dar un diagnostic precoce al osteoporozei este important pentru prevenirea fracturii si a complicatiilor sale.Factorii de risc specifici legati de varsta in cazul barbatilor nu sunt la fel de bine studiati ca si in cazul femeilor, dar se pare ca mai multi factori de risc pentru osteoporoza prezenti la femei ( fumatul, antecedentele familiale de fractura, expunerea la glucocorticoizi etc.) ar putea juca un rol important si in cazul barbatilor.
Cauzele de osteoporoza secundara pot fi identificate intr-o mai mare masura la barbati decat la femei. Printre cauzele secundare, tratamentul afectiunilor inflamatorii cu glucocorticoizi po poate fi considerat cel mai important, deoarece poate creste riscul de fractura dupa numai 3 luni de terapie.Hipogonadismul datorat afectiunilor testiculare sau ale axei hipotalamohipofizare poate duce la osteoporoza la barbatii de toate varstele.
Alte cauze secundare de osteoporoza sunt abuzul de alcool, malabsorbtia, hiperparatiroidismul si BPOC. Exista medicamente utilizate frecvent, in afara de glucocorticoizi, care sunt asociate cu osteoporoza la barbati. De o mare importanta este utilizarea terapiei de deprivare androgenica la barbatii cu cancer de prostata. Acestia au densitatea minerala osoasa scazuta si traiesc destul de mult ca sa se produca o fractura. Medicatia anticonvulsivanta, precum fenitoina sau carbamazepina, stimuleaza catabolismul vitaminei D, ducand la osteoporoza si posibil osteomalacie. Chiar si la barbatii care nu iau acest tip de medicatie, vitamina D este insuficienta.
Deoarece supravietuirea dupa o fractura la barbati este mai scazuta decat la femei, este foarte important un diagnostic precoce al osteoporozei. Avem metode bune de diagnostic si tratament. Prevenirea “accidentelor” la barbati poate salva vieti, poate scadea morbiditatea si poate face economie de fonduri.
Departments of Internal Medicine and Epidemiology and Community Health
www.iscd.org/
< Anterior | Urmator > |
---|