Cancerul gastric reprezinta o patologie des intalnita in clinicile noastre dar mai ales in tarile asiatice ce se confrunta cu un numar imens de cazuri cu aceasta patologie, tatamentul acestuia starnind mari controverse.Numeroase studii au aratat atat beneficii cat si dezavantaje in tratamentul agresiv al cancerului gastric, cu ridicarea unui numar mare de statii ganglionare (limfodisectii D1 - D4).Pentru o mai buna precizie in excizarea ganglionilor metastazati este necesara o buna stadializare preoperatorie si intraoperatorie.In acest scop scoala japoneza si-a imaginat diferite scoruri si clasificari pentru aprecierea invaziei ganglionare dar si pentru a evita o limfodisectie prea agresiva in situatii care nu o cer.Aceste stadializari preoperatorii sunt posibile prin explorari de tipul CT dar mai ales prin ultrasonografia endoscopic a ce poate decela micrometastazele.
Pentru o mai buna intelegere a atitudinii terapeutice in cancerul gastric voi aminti ca tehnici gastrectomia totala si subtotala.Practic se recurge la ridicarea tumorii in bloc impreuna cu ganglionii limfatici regionali, cu rezectie gastrica in limite de siguranta oncologica. In ceea ce priveste statiile ganglionare acestea au fost clasificate de scoala japoneza de la 1 la 16(1-2:gg. Paracardial drept si stang;3-4:gg. Marii si micii curburi gastrice;5:gg supapilorici si ai arterei gastrice drepte;6:gg. Infrapilorici;7:gg. Arterei gastrice stangi;8:gg. Arterei hepatice comune;9:gg. Trunchiului celiac;10:gg. Hilului splenic;11:gg. Arterei splenice;12:gg. Ligamentului hepatoduodenal;13:gg. Retrocefalopancreatici;14:gg. Radacinii mezenterului;15:gg. Arterei colice medii;16:gg. Paraaortici.)
Limfodisectia D1 reprezinta evidarea ganglionara a aproximativ 3 cm in jurul stomacului respectiv statiile 1-6, iar limfodisectia D2 reprezinta ridicarea statiilor pana la 10-11 in functie de localizarea proximala,mijlocie sau distal a cancerului gastric.Ultimele doua limfodisectii D3-D4 presupun evidarea ganglionilor retropancreatici si ai arterei spenice la care se adauga si rezectii de pancreas si splina.
Numeroase studii mai ales cele japoneze sustin ca o evidare corecta creste supravietuirea pacientilor operati pentru cancer gastric, in opozitie cu studiile realizate in Olanda si Marea Britanie care nu au raportat o crestere semnificativa a supravietuirii ,ba chiar o crestere a ratei morbiditatii si mortalitatii dupa limfodisectia D2.Rezultatele starnesc mari controverse si se pare ca expun experienta pe care centrul o are in cancerul gastric,experienta care fiind superioara in chirurgia japoneza aduce beneficii in ceea ce priveste supravietuirea.In acelasi timp o evidare ganglionara D2- D4 este grevata de complicatii postoperatorii.Oricum limfadenectomia D2 este din ce in ce mai practicata si in chirurgia romaneasca. Morbiditatea si mortalitatea postoperatorie mai ridicata la cei cu limfadenctomie D3-D4 poate fi atribuita si faptului ca aceasta este practicata tumorilor in stadii avansate. Pentru a realiza o interventie cu viza curativa este necesara excizia completa a tumorii fara tesut restant (Stadiul R0). Numarul de ganglioni excizati trebuie sa fie mai mare decat al celor invadati macroscopic, diagnosticul de precizie fiind dictat de rezultatul anatomopatologic.
Concluzii: In zilele noastre Limfadenectomia D2 se acompaniaza de o crestere a supravietuirii pacientilor tratati de cancer gastric.Asocierea cu splenectomia si pancreatectomia caudala face ca numarul complicatiilor sa fie crescut, mai ales a celor infectioase. Rezectia D3-D4 aduce o crestere suplimentara a complicatiilor postoperatorii de tipul fistulelor pancreatice, cresterea numarului de zile de spitalizare si drenajul mai abundent al cavitatii peritoneale. Date precise se asteapta de la noi trialuri cliniceprospective si randomizate.
Bibliografie: Randomized clinical trial of morbidity after D1 and D3 surgery for gastric cancer- C. W. Wu, C. A. Hsiung, S. S. Lo, M. C. Hsieh, L. T. Shia and hang-Peng A Practical Scoring System Based upon ROC Analysis for Evaluating Potential Lymph Nodes Metastasis During Gastric Surgery- Yulian Wu, Jian Chen, Junxiu Yu, Shunliang Gao, Hongwei Shen .
< Anterior | Urmator > |
---|