Stenturile sustinute medicamentos sunt extrem de utile in prevenirea reaparitiei stenozei dupa o angioplastie. Totusi, incepand cu anul trecut, au aparut tot felul de indoieli cu privire la siguranta folosirii acestor dispozitive pe termen lung.
Riscul care se presupune ca exista este ca acestea sa se blocheze la mai mult de un an dupa implantare, din cauza trombozelor care apar in urma implantarii stenturilor.Desi acest lucru este putin probabil (in mai putin de 1% din cazuri), este foarte periculos, ducand la deces la 45% din cazuri. Din acest motiv, se poate considera ca riscul mortal contracareaza efectul benefic al acestor dispozitive in prevenirea reaparitiei stenozei.
Riscul acestor tromboze care apar in urma implantarii stenturilor ar putea fi mai mare in cazul sindroamelor coronariene acute. Exista putine informatii bazate pe studii clinice care sa compare eficacitatea stenturilor sustinute medicamentos cu a celor simple metalice in cazul sindroamelor coronariene acute, in special in cazul infarctului miocardic acut.
Aceste studii includ un numar redus de pacienti cu stenturi sustinute medicamentos, iar majoritatea nu au raportat mai mult de un an dupa implantare.
Studiul a folosit baza de date a "Registraturii Globale a Sindroamelor Coronariene Acute" (GRACE), care contine informatii colectate din 94 de spitale in 14 tari de pe toate continentele pentru a compara procentul de supravietuire a pacientilor care au doar stenturi simple metalice cu procentul de supravietuire a pacientilor care au cel putin un stent sustinut medicamentos.
Procentul de supravietuire a fost similar in primele 6 luni dupa externare, dar dupa acest interval mortalitatea a fost mai ridicata in randul pacientilor cu stenturi sustinute medicamentos. Aceasta diferenta a fost corelata in mod direct cu pacientii tratati pentru infarct miocardic acut si a fost asociata cu un risc crescut fata de un ulterior infarct, fapt care a sugerat ca ar putea avea intr-adevar legatura cu trombozele care apar in urma implantarii stenturilor.
Desi un studiu ca acesta, in care a fost folosita baza de date GRACE (unde pacientii cu stenturi sustinute medicamentos nu sunt similari cu cei carora le-au fost impantate stenturi simple) trebuie interpretat intotdeauna cu precautie, aceasta diferenta intre procentul de supravietuitori (care ramane neschimbata si dupa ajustarile statisticilor pentru a inlatura erorile date de diferentele dintre subiecti) sugereaza ca stenturile sustinute medicamentos ar trebui folosite cu grija in cazul pacientilor cu infarct miocardic acut, cel putin pana atunci cand vor exista suficiente dovezi cum ca acestea prezinta siguranta.
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|