MedicalStudent.ro

Monday
May 20th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Splenectomia in anemia Cooley

Splenectomia in anemia Cooley

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

SplenectomieCercetatorii de la Colegiul Medical Cornell au descoperit rolul exact al unei gene in cea mai des inatlnita afectiune hematologica, thalasemia beta. Aceasta mai este cunoscuta drept anemia Cooley. Anemia Cooley afecteaza multi oameni din bazinul Mediteranei si 20 din 100.000 afro-americani.

In anemia Cooley, hemoglobina este modificata si nu este functionala, ducand la scaderea hematocritului; cele mai des intalnite simptome includ fatigabilitate, dispnee si splenomegalie. Splina este cea care filtreaza aceste celule anormale, pentru a preveni complicatii precum AVC, dar in final este depasita capacitatea acesteia, moment in care este indepartata de rutina. Din pacate, dupa splenectomie, pacientii au un risc si mai mare de complicatii sau infectii.

Dr. Stefano Rivella este principalul autor al studiului si profesor asistent de genetica pediatrica la Colegiul Medical Cornell, in New York. Dupa ce a administrat soarecilor de laborator un compus numit JAK2-inhibitor, cercetatorul a descoperit ca splinele animalelor reveneau la dimensiuni normale si ca acestia incepeau sa produca hematii normale. Compusul blocheaza activitatea genei JAK2, care este exprimata in anemia Cooley si despre care se crede ca joaca un rol foarte important in malformatiile globulelor rosii.

Mutatiile genei pentru beta-globina pot duce la aparitia thalasemiilor. Acestea sunt datorate lipsei partial e sau totale de sinteza a lanturilor beta de globina. Anemia Cooley, cunoscuta si ca thalasemia majora, este cea mai severa forma a bolii, si se caracterizeaza prin eritropoieza ineficienta si hematopoieza extramedulara, fiind necesare transfuzii repetate pentru a mentine pacientul in viata. In thalasemia medie, unde este sintetizat un numar mai mare de lanturi de globina beta, tabloul clinic este mai usor si pacientii nu au nevoie de transfuzii. Totusi, nivele de hemoglobina scad in timp si se ajunge la splenomegalie si la incarcarea progresiva cu fier, prin cresterea absorbtiei la nivel intestinal.

Managementul anemiei Cooley consta in prezent in diagnostic prenatal, terapie transfuzionala, chelatori de fier si transplant de maduva.

Dupa splenectomie, pacientii sunt considerati imunodeprimati si ar trebui sa li se dea tratament profilactic cu antibiotice orale tot timpul vietii. Ar mai trebui sa fie vaccinati si impotriva celor mai comune infectii virale.

Cercetatorii inca invata despre efectele deficitului de proteine globinice, dar s-a descoperit ca splenectomia poate duce la cresterea riscului de coagulare intravasculara cu potential letal(CID). S-a mai descoperit si ca 30% in dintre cazurile de thalasemii splenectomizate paceintii fac tromboze venoase.

Tehnicile chirurgicale joaca un rol important in evolutia postoperatorie. Un studiu recent arata ca un pacient care a suferit o splenectomie are 19% sanse sa faca tromboze potential letale, in timp ce pacientii carora li se face operatie laparoscopica au un risc de 55%.

Cercetatorii descopera abia acum de ce splenectomia duce in timp la tromboze. Leziunile celulelor endoteliale pot duce la initierea cascadei coagularii, implicand activarea proteinelor endoteliale de adeziune, a monocitelor, granulocitelor si plachetelor. Splenectomia poate avea ca rezultat si un dezechilibru intre factorii care favorizeaza si cei care impiedica coagularea.
S-a recomandat administrarea postoperatorie de anticoagulante pe termen scurt (cum ar fi heparina) si de anticoagulante profilactice de fiecare data cand pacientul este expus la factori de risc protrombotici (cum ar fi interventii chirurgicale, imobilizare prelungita sau sarcina). Contraceptivele orale ar trebui evitate, intrucat au ele insele un risc crescut de tromboza.

www.med.cornell.edu
www.news-medical.net
Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Rezultate functionale si estetice in alungirile membrelor inferioare folosind metoda Ilizarov
INTRODUCERE
Fie o problemă congenitală sau dobândită post-traumatic, ineglitatea de lungime a membrelor inferioare reprezinta o provocare terapeutica atat pentru pacient cat si pentru chirurgul ortoped.
Metodele de alungire sunt bine cunoscute, insa din considerente tehnice nu sunt frecvent utilizate, fapt ce starneste interesul pentru cercetare.
Cauzele inegalitatii membrelor inferioare pot fi:
Congenitale
Traumatice
Infectioase
Tumori
Afectiuni neuro-musculare
Alte cause
Dintre aceste cause, descriem pe cele urmarite in lucrare si anume:
Pseudoartroza congenitala de tibie - este o perturbare a osteogenezei endostale sau periostale care apare in faza embrionara, de obicei localizata in 1/3 medie sau distala a gambei.Cel mai frecvent si evident semn clinic este deviatia axiala a gambei.
Pseudoartroza aparuta post-traumatic este rezultatul consolidarii vicioase a unei fracturi sau pseudoartroza prin lipsa consolidarii focarului de fractura
Aparatul Ilizarov consta in aplicarea unei structuri metalice de forma cilindrica, introdusa in tesutul osos pacientului aflat sub anestezie, de acestea legandu-se terminatii ale firelor suruburilor introduse in tesutul osos. 
Printre cele mai relevante avantaje pe care le are acest tip de fixator extern, se numara faptul ca este o metoda minim invaziva ce permite corectarea simultana, tridimensionala a diformitatilor.De asemenea, permite mobilitatea articulara si posibilitatea reglajelor in ambulatoriu.La ablatia fixatorului rezultatele sunt definitive.
 
MATERIALE SI METODA
Scopul lucrării este de a urmari rezultatele funcționale și estetice în alungirile membrelor inferioare efectuate pe pacienții internați in Spitalului Universitar de Urgență București pe o perioadă de 3 ani (ianuarie 2012-decembrie 2014).
In studiu au fost incluși atât pacienți cu cauze congenitale, cât și traumatice ale diformităților membrelor.
In lot au fost incluși 9 pacienți, 1 bărbat și 8 femei, cu vârste cuprinse între 16 și 42 de ani, vârsta medie fiind de 40,2 ani.

 

Clinic, pacientii se prezinta la camera de garda ortopedie acuzand durere si impotenta functionala la nivelul focarului (femur, gamba etc).
La examenul clinic, se evidentiaza urmatoarele:

durerea la tentativele de mobilizare activa si pasiva
impotenta functionala totala
scurtarea membrului pelvin in medie cu 6 cm

 
 
 


 
Protocolul de tratament ales este cel chirurgical, pe principiul fixării externe Ilizarov ca tehnică de alungire a membrelor inferioare, ca monoterapie cât și combinații de tehnici de fixare externă cu fixare centromedulara

REZULTATE
In medie, pacienții pe care s-a efectuat studiul au avut o scurtare de app 6 cm (cuprinsă între 3 și 8 cm) a membrului pelvin. Dupa ablația fixatorului extern Ilizarov alungirea a fost corectata.
 Fiecare pacient a suferit, in medie doua intervenții chirurgicale (între 2-4 intervenții).
Alungirea maxima recomandata a fost de 1-2mm/zi pentru toți pacienții din studiu, perioada de spitalizare medie fiind de 2-3 săptămâni (2-3 internari în funcție de complicații și evoluție).
 
 

 

CONCLUZII
Tuturor pacientilor li se recomanda controlul clinic si radiologic periodic pentru: 
verificarea alungirii obtinute
mentinerea axului biomecanic corect al membrului pelvin
verifcarea starii tegumentului 
urmarirea evolutiei regeneratului osos
Toti pacientii au avut o evolutie satisfacatoare indiferent de cauza pseudartrozei.
Rezultatele sunt spectaculoase, dar metoda este una dificilă ce necesită antrenament și experientă chirurgicală.

DISCUTII
In opinia mea, studiul prezinta un mare interes pentru studentii la medicina care doresc sa aleaga o cariera in ortopedie, luand in considerare complexitatea acestei metode, rezultatele de neegalat si nu in ultimul rand, necesitarea practicarii acestei metode.
Un caz aparte, inclus in studiu este si cel al unei paciente de 16 ani, pentru care, facem o scurta prezentare a cazului:
Pseudoartroza congenitala de tibie:
Pacienta de 16 ani, cunoscuta cu agenezie congenitala partiala de tibie pentru care s-a practicat tibializarea peroneului, se interneaza in Clinica de Ortopedie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti pentru corectarea inegalitatii membrului pelvin. 
Se intervine chirugical prin montarea fixatorului extern Ilizarov prin corticotomie 1/3 medie peroneu tibializat pe tija centromedulara zavorata dinamic.
 
 

 
Evolutia pacientei este satisfacatoare si se recomandanda alungirea lent progresiva cu 1 mm/zi pana la obtinerea rezultatului propus urmata de mobilizarea cu sprijin pe membrul pelvin operat.
La o luna dupa interventia chirugicala, pacienta revine pentru consolidarea precoce a corticotomiei ceea ce impiedica alungirea membrului.
Se reintervine chirurgical si se practica corticotomia si reluarea alungirii lent progresive.
Dupa controale radiologice la 3, 6 si 12 luni se obtine alungirea propusa si se  decide ablatia fixatorului Ilizarov.
 
 
 
Toate cazurile incluse in studiu, confirma maiestria rezultatelor ce pot fi obtinute folosind metoda Ilizarov ca tehnica de de corectare a inegalitatii membrelor pelvine, dar si necesitatea experientei ortopedului care o aplica, lucruri ce confirma faptul ca studiul si-a atins scopul.
 
 

Autori: Std. Alin-Kayed Nasser1; Asist.Univ.Dr.Alexandru Lupu1,2
Co-autori : Asist.Univ.Dr.Ioan Bulescu1; Dr.Marinela Hostiuc 2; 
Coordonatori Stiintifici: Conf.Univ.Dr.Giorgica Lupu1 Asist.Univ.Dr Adrian Cursaru1,2


1.Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti
2.Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro