MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 03rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie MammoSite Radiation Therapy – terapia postoperatorie a cancerului de san incipient

MammoSite Radiation Therapy – terapia postoperatorie a cancerului de san incipient

Evaluare articol: / 10
Cel mai slabCel mai bun 

Celula canceroasaIn 1896 Henri Becquerel descopera proprietatea radioactiva a uraniului. Cativa ani mai tarziu, Marie si Pierre Curie lucrand in laboratorul lui Becquerel descopera proprietatea radioactiva a radiului care introdus la nivelul unei tumori poate opri cresterea si dezvoltarea acesteia.

Brachiterapia este acea forma de radioterapie in care sursa radioactiva este plasata in interiorul sau la marginea regiunii ce necesita tratament. Pe la inceputul secolului XX tehnica era practicata atat in Europa, la Institutul Curie din Paris, cat si in Statele Unite , New York, Memorial Hospital. Datorita problemelor asociate expunerii radioactive brachiterapia cunoaste un declin spre sfarsitul secolului trecut. Totusi, datorita posibilitatii de sinteza artificiala de izotopi radioactivi si a scaderii efectelor secundare produse de acestia precum si dezvoltarea unor sisteme sofisticate computerizate pentru tratament care cresc acuratetea metodei si optimizarea distributiei dozelor tehnica cunoaste un progres remarcabil in ultimele trei decenii.

Aplicabilitate

Metoda cunoaste un spectru variat de folosire. Exista brachiterapie interstitiala folosita in tratamentul cancerului de prostata, brachiterapie intracavitara folosita in sfera ginecologica, brachiterapie intravasculara folosita cu precadere in prevenirea restenozarii vasculare.

Brachiterapia si cancerul de san

In ultimii 25 de ani tratamentul aplicat cancerelor de san in stadii incipiente se asociaza cu o descrestere a morbiditatii fara compromiterea supravietuirii. Tendinta este de a se reduce mastectomiile radicale la mastectomii partiale, metode conservative. Mai multe studii randomizare edifica statistici asemanatoare privind rata de supravietuire intre radioterapia postoperatorie a cancerului de san in stadiu incipient si mastectomia radicala.

Pozitionare cateterDate fiind efectele adverse produse de toxicitatea ridicata a iradierii intregii regiuni mamare cercetatorii si-au indreptat atentia catre brachiterapie, pentru iradierea tesutului peritumoral, acesta avand riscul cel mai ridicat de recurenta. Brachiterapia clasica presupune introducerea mai multor catetere la nivelul sanului, prin care se administreaza substante radioactive.

Brachiterapia radioactiva MammoSite

Pozitionare cateterDupa exereza unei formatiuni tumorale (<3 cm) situate la nivelul sanului, in cavitatea restanta se introduce sub ghidare ecografica un cateter special prevazut cu un balon. Balonul este umflat in interiorul cavitatii cu solutie salina . Portiunea externa a cateterului este fixata de tegument, pentru a nu se putea deplasa. Cateterul este conectat la un aparat HDR (High Dose Rate) prin care un computer controleaza dozarea radiatiei. Important de mentionat este faptul ca iradierea se produce localizat si doar atunci cand cateterul este conectat la aparatul HDR. Intre aceste perioade pacienta isi poate efectua fara probleme activitatile zilnice.

Perioada tratamentului este de 5 zile, fiind necesare cate doua sedinta pe zi. Durata unei sedinte poate varia de la 5 la 15 minute. Doza totala aplicata este de 34 Gy fractionata pe pe perioada tratamentului.

Exista doua ghiduri de selectia a pacientelor. Primul ghid, al Societatii Americane de Chirurgie a Sanului si al doilea al Societatii Americane de Brachiterapie. Ambele ghiduri le puteti gasi pe www.mammosite.com sau pe website-urile aferente societatilor . Tot pe acelasi site puteti gasi si o prezentare video a metodei.

Cateterul

Cuvinte cheie : MammoSite, brachiterapie, cancer de san

Bibliografie :

A BRIEF HISTORY OF BRACHYTHERAPY – Subir Nag, MD

MAMMOSITE RADIATION THERAPY SISTEM

ACCELERATED PARTIAL BREAST IRRADIATION USING MAMMOSITE BRACHYTHERAPY A MULTIDISCIPLINARY APPROACH TO BREAST-CONSERVATION THERAPY - Kim N. Vu, MD, Anthony E. Dragun, MD, David J. Cole, MD, and Joseph M. Jenrette, MD1

www.mammosite.com

 


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Operatia dupa Latarjet. Artroscopic sau clasic?
Operatia dupa Latarjet este o procedura chirurgicala folosita pentru dislocatiile recidivante de umar cauzate de defectele glenei humerale. Defectele pot fi posttraumatice sau dobandite. Procedura a fost decrisa de chirurgul francez Latarjet in 1954.

Procedura implica transferul unei parti din procesul coracoid si muschii atasati de acesta, ventral de glena. Prin fixarea fragmentului osos se mareste practic suprafata glenei si este impiedicata astfel o reluxare a capului humeral. Prin pastrarea insertiilor musculare, o stabilizare anterioara este mult mai sigura. Operatia a fost des criticata, in special de chirurgii germani si englezi. O stabilizare glenoidala poate fi asigurata si prin stransplat autolog osos din creasta iliaca, asa numitul J-Span sau prin operatiile descrise de Bankart. Tehnica lui Latarjet a aparut ca raspuns la numarul mare de complicatii si nereusite ale tehnicii Bankart.

Operatia Latarjet este prin desavarsire o operatie eleganta care necesita multe ore de antrenament la cadavru. Nu orice chirurg poate incepe sa foloseasca aceasta tehnica fara un indrumator experimentat, tehnica avand o curba de invatare destul de lunga.

Incepand din 2008, chirurgul francez Laffosse, cunoscut artroscopeur, a descris prima operatie Latarjet artroscopica. Operatia nu este chiar 100% artroscopic, cateva portale standard necesitand a fi largite, dar este in continuare o tehnica miniinvaziva artroscopica cu rezultate bune, dupa studiile clinice proprii efectuate in spitalul din Anency.

Avantajele tehnicii miniinvazive sunt ca si in celelalte cazuri, mobilizarea precoce a pacientului si renuntarea la o eventuala orteza. Convalescenta este redusa ca timp iar reintegrarea sociala si in campul muncii este mai usor de intreprins. In orice caz, pacientul are nevoie postoperativ de mai multe sedinte de fizioterapie si de controale repetate.

Sunt putini chirurgi care au invatat tehnica Latarjet deschisa dar cu mult mai putini sunt cei care o pot efectua artroscopic. Este nevoie de o echipa complexa de chirurgi care lucreaza de mult timp impreuna si de un departament ortopedic riguros organizat. Curba de invatare a operatiei miniinvazive este mult mai anevoioasa decat alte operatii reconstructive artroscopice.

Studii recente raporteaza complicatii frecvente in prima parte a curbei de invtare. Expertii recomanda ca intr-un departament ortopedic sa se foloseasca o singura tehnica, de exemplu numai J-Span sau numai Latarjet miniinvaziv, dar sa fie folosita bine cu rezultate maxime si complicatii putine. Combinarea tehnicilor si numarul mic de operatii pe an nu pot duce la formarea corecta a chirurgului, riscul pentru pacient fiind prea crescut.
 

Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro