In 1896 Henri Becquerel descopera proprietatea radioactiva a uraniului. Cativa ani mai tarziu, Marie si Pierre Curie lucrand in laboratorul lui Becquerel descopera proprietatea radioactiva a radiului care introdus la nivelul unei tumori poate opri cresterea si dezvoltarea acesteia.
Brachiterapia este acea forma de radioterapie in care sursa radioactiva este plasata in interiorul sau la marginea regiunii ce necesita tratament. Pe la inceputul secolului XX tehnica era practicata atat in Europa, la Institutul Curie din Paris, cat si in Statele Unite , New York, Memorial Hospital. Datorita problemelor asociate expunerii radioactive brachiterapia cunoaste un declin spre sfarsitul secolului trecut. Totusi, datorita posibilitatii de sinteza artificiala de izotopi radioactivi si a scaderii efectelor secundare produse de acestia precum si dezvoltarea unor sisteme sofisticate computerizate pentru tratament care cresc acuratetea metodei si optimizarea distributiei dozelor tehnica cunoaste un progres remarcabil in ultimele trei decenii.Aplicabilitate
Metoda cunoaste un spectru variat de folosire. Exista brachiterapie interstitiala folosita in tratamentul cancerului de prostata, brachiterapie intracavitara folosita in sfera ginecologica, brachiterapie intravasculara folosita cu precadere in prevenirea restenozarii vasculare.
Brachiterapia si cancerul de san
In ultimii 25 de ani tratamentul aplicat cancerelor de san in stadii incipiente se asociaza cu o descrestere a morbiditatii fara compromiterea supravietuirii. Tendinta este de a se reduce mastectomiile radicale la mastectomii partiale, metode conservative. Mai multe studii randomizare edifica statistici asemanatoare privind rata de supravietuire intre radioterapia postoperatorie a cancerului de san in stadiu incipient si mastectomia radicala.
Date fiind efectele adverse produse de toxicitatea ridicata a iradierii intregii regiuni mamare cercetatorii si-au indreptat atentia catre brachiterapie, pentru iradierea tesutului peritumoral, acesta avand riscul cel mai ridicat de recurenta. Brachiterapia clasica presupune introducerea mai multor catetere la nivelul sanului, prin care se administreaza substante radioactive.
Brachiterapia radioactiva MammoSite
Dupa exereza unei formatiuni tumorale (<3 cm) situate la nivelul sanului, in cavitatea restanta se introduce sub ghidare ecografica un cateter special prevazut cu un balon. Balonul este umflat in interiorul cavitatii cu solutie salina . Portiunea externa a cateterului este fixata de tegument, pentru a nu se putea deplasa. Cateterul este conectat la un aparat HDR (High Dose Rate) prin care un computer controleaza dozarea radiatiei. Important de mentionat este faptul ca iradierea se produce localizat si doar atunci cand cateterul este conectat la aparatul HDR. Intre aceste perioade pacienta isi poate efectua fara probleme activitatile zilnice.
Perioada tratamentului este de 5 zile, fiind necesare cate doua sedinta pe zi. Durata unei sedinte poate varia de la 5 la 15 minute. Doza totala aplicata este de 34 Gy fractionata pe pe perioada tratamentului.
Exista doua ghiduri de selectia a pacientelor. Primul ghid, al Societatii Americane de Chirurgie a Sanului si al doilea al Societatii Americane de Brachiterapie. Ambele ghiduri le puteti gasi pe www.mammosite.com sau pe website-urile aferente societatilor . Tot pe acelasi site puteti gasi si o prezentare video a metodei.
Cuvinte cheie : MammoSite, brachiterapie, cancer de san
Bibliografie :
A BRIEF HISTORY OF BRACHYTHERAPY – Subir Nag, MD
MAMMOSITE RADIATION THERAPY SISTEM
< Anterior | Urmator > |
---|