MedicalStudent.ro

Friday
Apr 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Valva de inlocuire prin metoda cateterismului

Valva de inlocuire prin metoda cateterismului

Evaluare articol: / 7
Cel mai slabCel mai bun 

Cu 20 de ani in urma, putini cardiologi si-ar fi putut imagina ca in cariera lor va fi posibil sa inlocuiasca valva aortica prin tehnici de cateterism, in loc sa foloseasca metoda clasica, operatia care presupune deschiderea toracelui.

Dr. Cribier este un pionier in dezvoltarea valvei cardiace Cribier-Edwards, o valva aortica de inlocuire, care este facuta din tesut biologic atasat unui stent. Aceasta poate fi implantata prin folosirea tehnicii standard de cateterism, cu foarte multa grija si precizie. El descrie dezvoltarea si evolutia inlocurii valvei intr-un studiu care a fost trimis la a 30-a Sesiune Stiintifica Anuala a Societatii pentru Angiografie Cardiovasculara si Interventii (SCAI), in Orlando, Florida, pe 9-12 mai 2007.

"Alain Cribier a incercat sa dezvolte o modalitate de inlocuire a valvei prin cateterism inca din anii '80." spune dr. Ted Feldman, FSCAI, director al laboratorului de cateterism cardiac la Spitalul Evanston, in Evaston, Ilinois si profesor de medicina la Facultatea de Medicina a Universitatii Nortwestern din Chicago. "Dr. Cribier a avut o cariera remarcabila pana acum."

Stenoza aortica afecteaza cel mai adesea persoanele in varsta. Dupa ani de uzura, valva care serveste ca poarta de trecere intre ventriculul stang si aorta, se calcifica si ingustata, nu mai permite trecerea unei cantitati suficiente de sange de la inima catre restul corpului. Pacientii prezinta dureri toracice, respiratie superficiala, infarct si uneori lipotimii.

Interventia chirurgicala de inlocuire a valvei este eficienta, dar presupune deschiderea cavitatii toracice si o recuperare lenta. Cel putin o treime dintre pacientii cu stenoza aortica nu pot concepe o interventie chirurgicala de o asemenea amploare.

Prin inlocuirea valvei percutan, un cateter-blon cu o valva montata pe un stent in varful acestuia este introdusa prin artera femurala in aorta si valva aortica, in idrectie opusa sensului de curgere a fluxului sangvin. Valva compresata este pusa in pozitia in care se afla valva calcificata. Balonul de la capatul cateterului este apoi umflat, ducand la expansiunea valvei de inlocuire, impingand astfel marginile valvei pacientului. Valva ramane apoi ancorata aici.

Noua valva poate fi implatata si prin intermediul unei mici incizii in torace si o punctie in ventriculul stang. Aceasta tehnica este utila mai ales in cazul pacientilor ateromatosi, lucru care poate impiedica trecerea cateterului prin arterele membrului inferior si abdomenului.

Dr. Cribier, seful sectiei de cardiologie de la Spitalul Universitar din Rouen, Franta, a facut prima implantare valvulara percutana in 2002. De atunci, valva Cribier-Edwards a fost testata in America de Nord si in Europa. O a doua faza a testarii trebuie sa inceapa in curand in Statele Unite, in mai multe centre si pe pacienti selectati la intamplare. O alta valva de inlocuire, care expansioneaza singura - CoreValve - este de asemenea in perioada de proba.

"Sansa pacientilor de a fi tratati in timpul acestor incercari va creste rapid, odata cu inmultirea acestor dispozitive." spune dr. Feldman. "Valva de inlocuire prin metoda cateterismului este gata de lansare."

www.news-medical.net/
Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Indicatiile laparoscopiei in infertilitate

Infertilitatea este definita ca fiind “imposibilitatea unui cuplu de a procrea, timp de 1 an, avand o viata sexuala normala si fara a utiliza mijloace contraceptive”(American Fertility Association). La nivel mondial, aproximativ 10-15% din cupluri sunt afectate, iar incidenta este in crestere.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro