MedicalStudent.ro

Friday
Apr 11th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Un nou sistem electronic pentru detectarea si raportarea bolilor infectioase

Un nou sistem electronic pentru detectarea si raportarea bolilor infectioase

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii de la Scoala Medicala Harvard si Departamentul de Sanatate Publica au creat si testat un set de programe computerizate care folosesc inregistrari medicale electronice pentru a ajuta clinicienii sa detecteze bolile contagioase si sa le raporteze automat catre Departamentul de Sanatate Publica.

Noul sistem, cunoscut sub denumirea de ESP(Suportul de inregistrari medicale electronice pentru Sanatatea Publica), a fost descris in numarul din 11 Aprilie 2008 al revistei “Morbidity and Mortality Weekly Report” o publicatie a Centrului de Control si Prevenire a Bolii. Versiunea pilot a ESP a fost instalata in ianuarie 2007, la Atrius Health, de catre un grup de medici multispecialisti. Atrius Health reprezinta o alianta de 5 grupuri medicale care lucreaza cu un numar de aproximativ 600.000 de pacienti.

Acesta poate fi un foarte bun exemplu pentru modul in care clinicienii ar putea efectua aceste activitati pentru Departamentul de Sanatate Publica”, afirma Richard Platt, autorul sef al acestui studiu si, totodata, presedintele Scolii Medicale Harvard, Departmentul de Ingrijiri Ambulatorii. “Este important de retinut ca acest sistem, reduce, de asemenea, volumul de lucru solicitat”.

In mod normal, clinicienii raporteaza cazurile completand formularele si trimitandu-le prin e-mail sau fax autoritatilor Sanatatii. Acest timp, adesea exagerat, a dus, de nenumarate ori, la intarzieri privind rapoartele si evidentele cazurilor de boli, unele dintre acestea nemaiajungand la destinatie. Acest nou sistem va salva timp prin scanarea electronica a inregistrarilor medicale pentru identificarea cazurilor, si trimiterea lor electronica catre departamentele de Sanatate Publica. Astfel, sistemul se bucura de o mare acuratete, precizie si timp redus de utilizare privind intocmirea rapoartelor pentru cazurile de boala.

In prezent, 45% din clinicile Massachusetts utilizeaza acest sistem electronic, procent ce se estimeaza a se mari la 75 pana in anul 2010.

ESP a crescut in mod substantial atat numarul rapoartelor, in ceea ce priveste cazurile infectioase, cat si precizia informatiei trimisa departamentelor. Pe o durata de un an, sistemul electronic a raportat cu 40% mai multe cazuri de Chlamydia si cu 50% mai multe cazuri de Gonorrhoea. Prin urmare, sistemul a facut o treaba mult mai buna prin evidentierea unor aspecte cum ar fi: daca pacienta infectata era gravida sau daca antibioticele prescrise ar fi fost cele indicate.

ESP poate fi destinat pentru raportarea a sapte tipuri diferite de infectii: tuberculoza activa, hepatita A acuta, hepatita B acuta, hepatita C acuta, Chlamydia, Gonorrhoea si inflamatiile pelvine. Echipa de cercetatori cauta noi metode pentru a identifica si raporta alte tipuri de infectii.

“In pofida cresterii semnificative a numarului de inregistrari medicale, raportarea bolilor inca se mai efectueaza frecvent pe foi. ESP promite detectarea mult mai rapida a amenintarilor la sanatatea publica. Aceasta ar permite actiuni mai rapide pentru a preveni posibilele transmiteri ale infectiilor” sustine Alfred DeMaria, Director al Biroului de Control al Bolii in cadrul Departamentului de Sanatate Publica Massachusetts.


Publicat de :
Razvan Popa
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Nasul electronic va putea fi folosit pentru diagnosticarea astmului

Un "nas electronic" va fi folosit intr-o zi pentru diagnosticarea astmului, sun cercetatorii care prezinta un studiu preliminar al acestui aparat la Conferinta Internationala a Societatii Americane pentru Torace in 2007. Dispozitivul contine senzori chimici care reactioneaza la prezenta compusilor organici volatili din aerul expirat de o persoana.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro