MedicalStudent.ro

Friday
Apr 11th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Tehnologia hibrida MRI-PET dezvaluie tumorile timpuriu si in detaliu

Tehnologia hibrida MRI-PET dezvaluie tumorile timpuriu si in detaliu

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii de la Universitatea Tübingen in Germania au descris in revista Nature Medicine ca au reusit sa localizeze si sa monitorizeze o tumoare la soareci cu ajutorul unui scanner ce combina tehnologia PET (tomografie pe baza de emisie de pozitroni) cu MRI (imagistica de rezonanta magnetica) si au ajuns la concluzia ca rezultatele sunt satisfacatoare pentru a putea face disponibila aceasta tehnica in trei ani.

Tehnologia PET determina cat de bine functioneaza organele si celelalte tesuturi, pe baza fluxul sanguin si fluxul nutrientilor transportati, cum ar fi oxigen, sau glucoza, nutrienti pe care aceste organe sau tesuturi le folosesc. Imaginile PET ajuta la identificarea diverselor afectiuni sau chiar a celulelor canceroase. Pacientilor li se administreaza markeri radioactivi (intravenos sau inhalare drept gaz) care trimit semnalece sunt receptionate si prelucrate de scannere PET. Tehnologia MRI foloseste campuri magnetice puternice, pulsuri de mica intensitate din domeniul undelor radio, si software pentru creearea de imagini detaliate a tesuturilor moi, cum ar fi muschi, nervii, grasimile .oase, etc.

Cercetatorii au observat ca imaginile cu tumori ale soarecilor, captate pe noile scannere au o calitate superioara. Noul aparat permite doctorilor sa vada tesutul in detaliu si sa-i determine sanatatea simultan. Poate constitui unul dintre inlocuitorii traditionalelor radiografii X, oferind o precizie mai buna si o cantitate mai mica de radiatii. Pichler sublinieaza ca tomografiile (CT) inca vor mai trebui folosite.

El mai adauga ca acum echipa incearca sa adapteze aceasta tehnologie pentru oameni, ceea ce inseamna ca tehnologia ar fi disponibila cam in trei ani.

In paralel o echipa de la University of California, Davis, au anuntat ca au reusit sa creeze propia versiune a unui astfel de scanner. “Dupa multi ani, au reusit sa faca posibila aceasta tehnologie,” spune Simon Cherry, profesor la U.C. Davis. “Problema trece de la intrebarea “poate fi realizata ? la ce o sa facem acum cu o tehnologie combinata, ceea ce nu puteam realiza cu cele doua tehnologii, separat ?”.

Cherry adauga ca acest scanner va ajuta la diagnosticare si tratare, precum si determinare indiferent de administrarea sau nu a unui medicament inainte. In plus, cercetatorii vor putea observa celulele stem, in timp ce se diferetiaza in diferite tesuturi, furnizand noi informatii privind aspectul lor terapeutic.

www.sciam.com

 


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

O noua sursa de celule stem

O echipa de cercetatori din Kansas, SUA au reusit recoltarea si cultivarea de celule stem provenite din menstra recoltata de la paciente clinic sanatoase. Celulele obtinute, implicate in procesul de angiogeneza asociat proliferarii ciclice a endometrului, au o rata de multiplicare mult mai mare decat a celulor stem recoltate in prezent din cordonul ombilical sau maduva (de numai 20 ore).

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro