MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 13th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Oxigenul pur afecteaza functiile cerebrale

Oxigenul pur afecteaza functiile cerebrale

Evaluare articol: / 14
Cel mai slabCel mai bun 
In orice carte de prim ajutor sau de medicina de urgenta primul gest facut de paramedic sau de doctor cand un pacient nu poate sa respire normal este sa aplice masca de oxigen si sa-i administreze acestuia oxigen pur. « Timp de zeci de ani comunitatea medicala a considerat oxigenul pur solutia de aur in resuscitare, insa nimeni nu a investigat pana acum ce se intampla in interiorul creierului cand inhalam oxigen 100% », explica dr. Ronald Harper, profesor de neurobiologie la David Geffen School of Medicine din cadrul UCLA.

Echipa dr. Harper a folosit in acest studiu RMN-ul functional (fMRI-functional magnetic resonance imaging) pentru a inregistra imagini detaliate ale proceselor ce se desfasoara in creierul uman in doua situatii diferite: persoanele inhaleaza initial oxigen pur, iar apoi un amestec de oxigen 95% si dioxid de carbon 5%.

Tehnica folosita detecteaza cresterile subtile ale fluxului sangvin, determinate de activarea anumitor zone cerebrale – aceste zone se inregistreaza ca portiuni intens colorate in galben. Una dintre aceste zone afectate e hipotalamusul, ce descarca masiv hormoni de stress si neurotransmitatori dupa administrarea de oxigen pur. In schimb, adaugarea a doar 5 procente de CO2 reduce clar aceste manifestari.

Cercetatorii au folosit in acest test un esantion de 14 copii sanatosi, cu varste cuprinse intre 8 si 15 ani. Ei au fost scanati in timp ce inhalau oxigen 100%, monitorizandu-li-se in tot acest timp respiratia si frecventa cardiaca. Dupa 8 minute de respiratie normala, copiii au fost scanati in timp ce inhalau amestecul de oxigen cu 5% dioxid de carbon. Cele doua seturi de imagini au demonstrat diferente majore intre cele doua situatii.

Inhalarea de oxigen pur determina cresterea frecventei respiratorii, aerul expirat fiind bogat in dioxid de carbon. Scaderea concentratiei plasmatice a CO2 duce la vasoconstrictia vaselor de sange si la scaderea oxigenarii tesuturilor, in special la nivelul inimii si a creierului. In aceste momente RMN-ul functional surprinde niste fenomene interesante : hipocampul, cu rol in controlul presiunii arteriale, cortexul cingular, ce regleaza perceptia durerii si presiunea arteriala si cortexul insular, ce monitorizeaza stressul fizic si emotional, practic se « aprind » pe imaginile obtinute.

De fapt aceste procese se datoreaza hiperactivitatii hipotalamusului, ce elibereaza in sange hormoni si neurotransmitatori, cu rol tocmai in echilibrarea presionala dar care vor activa si alte zone cerebrale, alterandu-le functia.

In schimb, inhalarea amestecului de oxigen - CO2 duce la disparitia acestor zone de hiperactivitate, deoarece adaugarea de dioxid de carbon relaxeaza vasele de sange, permitand oxigenului sa ajunga la nivelul inimii si creierului.

Concluzia acestui studiu e ca dioxidul de carbon ar trebui adaugat mai ales in cazul resuscitarii copiilor mici sau dupa inhalarea pentru cateva minute de oxigen pur. Implicatiile sunt deosebit de importante mai ales in cazul pacientilor ce au suferit infarcturi miocardice, AVC-uri, intoxicatii cu monoxid de carbon sau in orice tratament cu oxiden de lunga durata.

Date precedente despre efectele periculoase ale oxigenului pur au produs deja schimbari, in special in Europa. Multe spitale europene folosesc pentru resuscitare aerul din sala, amestec de azot, oxigen si dioxid de carbon sau un amestec doar din oxigen si dioxid de carbon. Important e ca aceste schimbari sa ajunga in toate spitalele iar noile date obtinute sa convinga cadrele medicale de rolul decisiv al unui mic procent de CO2.

Bibliografie
1. Imaging Study Reveals How Pure Oxygen Harms The Brain
2. Inhaling Pure Oxygen Can Damage Brain
3. UCLA Study Reveals Why Bad Things Happen Inside the Brain When We Inhale Pure Oxygen
4. http://research.yale.edu/ysm/images/77.2/articles-biomedical-mri.jpg


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Defibrilatorul cardiac, rol important in tratarea cardiomiopatiilor hipertrofice

Defibrilatorul implantabil poate reduce riscul unor decese neasteptate la pacientii cu un risc crescut care prezinta cardiomiopatie hipertrofica sau o predispozitie genetica de ingrosare a muschiului cardiac.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro