O echipa de cercetatori condusa de Prof. François Berthod de la Universitatea Laval din Canada a reusit in premiera obtinerea de celule neuronale mature in vitro, folosind celule stem nediferentiate prelevate din piele. Pielea, obtinuta de la pacienti care au suferit operatii de chirurgie plastica, a fost tratata chimic pentru a extrage celulele precursoare.
Acestea au fost apoi cultivate in vitro in conditii optime. S-a observat ca, plasate intr-un mediu corespunzator, celulele au inceput sa se multiplice si sa capete forma caracteristica neuronilor.De asemenea, la nivel biochimic, a fost semnalata in zilele care au urmat inceperii experimentului producerea de markeri neuronali specifici precum si a unor molecule implicate in transmiterea sinaptica. Aceasta sugereaza, conform Prof. Berthod, realizarea de conexiuni nervoase intre celule.
Descoperirea cercetatorilor canadieni ar putea revolutiona tratamentul afectiunilor neurologice degenerative, precum Parkinson, Alzheimer, Creutzfeld-Jacobs s.a. In prima faza, neuronii obtinuti pot fi un excelent suport pentru cercetare, limitata in prezent in majoritatea cazurilor la folosirea animalelor de laborator. Lucrul cu celule neuronale umane, vii, obtinute in vitro ar putea deschide directii de investigare astazi inaccesibile oamenilor de stiinta.
De asemenea, perfectionarea tehnicii utilizate ar putea permite intr-un viitor poate nu atat de indepartat pe cat am crede tratarea unor boli degenerative neuronale prin introducerea unor neuroni viabili in ariile afectate ale creierului. Acestia ar fi bine tolerati de organism, fiind obtinuti din celule proprii.
Astfel, desi ramane inca de demonstrat ca neuronii obtinuti din piele sunt complet apti din punct de vedere functional, realizarea echipei canadiene reprezinta un pas inainte in progresul stiintei.
Bibliografie:
http://www.spacedaily.com
http://www.physorg.com
http://www.scienceahead.com
< Anterior | Urmator > |
---|