MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala O nano-fabrica intr-o pilula?

O nano-fabrica intr-o pilula?

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Lista efectelor negative de pe prospectul medicamentelor ar putea fi intr-o zi mult mai scurta , potrivit unor cercetatori de la University of Maryland’s A. James Clark School of Engineering .Si asta pentru ca in loc sa luam medicamente conventionale , am putea inghiti mici ‘nano-fabrici’, masinarii biochimice care functioneaza ca celule .

(Imagine de microscopie electronica de scanning prezentand nano-fabrici magnetice atasate la celule de E. Coli)
De exemplu , aceste nano-fabrici ingerate , folosind magneti , ar putea detecta infectiile bacteriene , sa produca medicamente folosind materiale proprii organismului , si sa livreze o doza direct bacteriei . Medicamentul ar trebuie sa-si desfasoare activitatea doar la locul infectie , astfel reducand efectele adverse cauzate atunci cand un antibiotic calatoreste prin organism in cautarea infectiei.

William Bentley , profesor si seful departamentului de bioinginerie la Clark School , a precizat ca : ‘ In laborator am demonstrat ca putem produce o mica nano-fabrica si sa o atasam la o celula tinta , cu ajutorul magnetilor . Apoi nano-fabrica produce mici molecule din materialele inconjuratoare si livreaza moleculele , potentiale molecule de medicament , la celula tinta ‘ .

Pe langa molecule de medicament , cercetatorii au aratat ca nano-fabricuta ar putea produce molecule semnal care sa comunice cu celula tinta sau sa blocheze comunicarea ei cu alte celule similare , prevenind astfel infectia . Cercetatorii au atasat nano-fabricute la celule de E. Coli , atacandu-le cu ajutorul unui amestec de particule de fier si chitosan , o substanta derivata din crusta de la crabi , creveti , etc . Nano-fabricile au produs o molecula de semnal care a facut E. Coli inofensive . Nano-fabricutele ar putea si fi programate sa produca molecule de medicament pe o perioada mare de timp .

Acum ca viabilitatea nano-fabricutelor a fost demonstrata , cercetatorii trebuie sa treaca peste cateva provocari inainte sa le foloseasca pe oameni . Primele nano-fabricute trebuie sa fie invelite astfel incat organismul sa nu le recunoasca precum non-self si sa incerce sa le atace . O alta tinta e gasirea unei metode prin care sa se opreasca functionarea fabricutei , in cazul producerii necesarului de substanta dorita , din exteriorul organismului .


Publicat de :
Nicolaie Ploscutanu
Puncte: 656
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Noul antidepresiv-stenturile pe carotide?
Implantarea stenturilor carotidiene este o procedura prin care se insera la nivelul arterelor carotide tubi subtiri metalici, stenturile, in scopul inlaturarii riscurilor stenozelor arteriale, pentru a creste fluxul sangvin cerebral. Totusi, de curand s-a descoperit faptul ca acestea aduc si alte beneficii.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro