MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala O nano-fabrica intr-o pilula?

O nano-fabrica intr-o pilula?

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Lista efectelor negative de pe prospectul medicamentelor ar putea fi intr-o zi mult mai scurta , potrivit unor cercetatori de la University of Maryland’s A. James Clark School of Engineering .Si asta pentru ca in loc sa luam medicamente conventionale , am putea inghiti mici ‘nano-fabrici’, masinarii biochimice care functioneaza ca celule .

(Imagine de microscopie electronica de scanning prezentand nano-fabrici magnetice atasate la celule de E. Coli)
De exemplu , aceste nano-fabrici ingerate , folosind magneti , ar putea detecta infectiile bacteriene , sa produca medicamente folosind materiale proprii organismului , si sa livreze o doza direct bacteriei . Medicamentul ar trebuie sa-si desfasoare activitatea doar la locul infectie , astfel reducand efectele adverse cauzate atunci cand un antibiotic calatoreste prin organism in cautarea infectiei.

William Bentley , profesor si seful departamentului de bioinginerie la Clark School , a precizat ca : ‘ In laborator am demonstrat ca putem produce o mica nano-fabrica si sa o atasam la o celula tinta , cu ajutorul magnetilor . Apoi nano-fabrica produce mici molecule din materialele inconjuratoare si livreaza moleculele , potentiale molecule de medicament , la celula tinta ‘ .

Pe langa molecule de medicament , cercetatorii au aratat ca nano-fabricuta ar putea produce molecule semnal care sa comunice cu celula tinta sau sa blocheze comunicarea ei cu alte celule similare , prevenind astfel infectia . Cercetatorii au atasat nano-fabricute la celule de E. Coli , atacandu-le cu ajutorul unui amestec de particule de fier si chitosan , o substanta derivata din crusta de la crabi , creveti , etc . Nano-fabricile au produs o molecula de semnal care a facut E. Coli inofensive . Nano-fabricutele ar putea si fi programate sa produca molecule de medicament pe o perioada mare de timp .

Acum ca viabilitatea nano-fabricutelor a fost demonstrata , cercetatorii trebuie sa treaca peste cateva provocari inainte sa le foloseasca pe oameni . Primele nano-fabricute trebuie sa fie invelite astfel incat organismul sa nu le recunoasca precum non-self si sa incerce sa le atace . O alta tinta e gasirea unei metode prin care sa se opreasca functionarea fabricutei , in cazul producerii necesarului de substanta dorita , din exteriorul organismului .


Publicat de :
Nicolaie Ploscutanu
Puncte: 656
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Hematiile universale

O echipa internationala de cercetatori a venit cu ideea de a face hematii universale, care sa fie lipsite de antigenele de grup. Aceasta idee vine in ajutorul bancilor de sange si chiar poate fi pusa in practica. Studiul este publicat in editia online a revistei Nature Biotechnology.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro